16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Eigen kweek

MET VEEL GOESTING en nul ervaring begon ik eraan. Starten op kleine schaal leek mij het verstandigst. Wie niet waagt niet wint, was mijn devies en zo moeilijk kon dat niet zijn, redeneerde ik.

In het tuincentrum in onze buurt nam ik een teer tomatenplantje van het rek. Ik aarzelde, er een tweede bijdoen? Eentje was nogal riskant, vond ik, als het kapotging hield ik niets over! Verder waagde ik me nog aan twee minuscule paprikaplantjes en een aubergineplant. Die laatste was wel ambitieus maar het moest een beetje spannend blijven! Bij het afrekenen aan de kassa kreeg ik nog zes mini-slaplantjes cadeau. Ik kon beginnen!

De twee houten plantenbakken met vruchtbare aarde stonden op ons terras op hun vier poten rustig af te wachten wat er in hun schoot ging terechtkomen. De vriendelijke waarschuwing van de verkoopster om nog enkele dagen te wachten met buiten planten, sloeg ik in de wind. Geduld is niet mijn grootste deugd! Op een-ik-en-een-gij stonden de plantjes schuchter te blinken in de zachte aprilzon en het geheel oogde veelbelovend.

Zou het… vriezen vannacht? Ja, het vroor! De volgende dag hingen de frêle tomatenplantjes slap. Een beetje water geven, dacht ik, die plantjes bekomen wel. Niet dus! Nog een dag later waren de bibberende blaadjes al wat lichtgeel gekleurd. Van de droogte kon het niet zijn! Toch bevroren? Ja, zeg!

In dezelfde bak speurde ik naar vier van de zes slaplantjes die ik voor de zekerheid onder een grote halve petfles had geplant: petfles weggewaaid, slaplantjes verdwenen! Hoe kon dit nu? Slakken, misschien? Ja, beslist! Maar ik zag er geen. Van een buur vernam ik dat die slinkse luieriken de ganse dag onder de grond liggen te wachten om boven te komen tot het nacht wordt, om dan met ongeziene vraatzucht dat jonge leven in de kiem te smoren.

Of waren het vogels geweest? Verleid door een fris groen blaadje? Dan begonnen ze menselijke trekjes te vertonen. Maar nee, het waren slakken, zeiden lieden die het konden weten. Koffiedrab rondom leggen, raadden ze me aan. Dat deed ik bij de overige twee slaplantjes die gespaard gebleven waren. Voor de zekerheid strooide ik nog wat blauwe korrels eromheen… Ik, die biologisch ging tuinieren! De tomatenplantjes verschrompelden verder want het vroor nog een paar nachten.

Het weer veranderde uiteindelijk en het werd warm. Daardoor aangemoedigd besloot ik een nieuwe, sterke supertomatenplant te kopen die meer overlevingskansen bood. Ik zorgde ervoor dat ze voldoende water kreeg want opnieuw mislukken was geen optie.   

Als een ongetemde feeks begon die superplant op geen tijd haar medeplantjes te overwoekeren en creëerde in de bak een soort van oerwoud. De ongelooflijk vele kleine gele bloempjes aan haar takken waren veelbelovend. Achteraan in onze bostuin ging ik  noodgedwongen mikvormige stokken zoeken om de zware takken te ondersteunen.

Dikke trossen groene tomaten hangen er nu aan! De aubergineplant is intussen half opgegeten door insecten maar de paprikaplantjes leven nog een beetje. Komt daar nog wel iets goeds van? Ik vraag het mij af. Nog even uitstellen om ze weg te doen? Je weet immers nooit! Zolang er leven is, is er hoop, denk ik, en ook: de aanhoud(st)er wint!

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings