13.6 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Opvoeden anno 2023

Die lieflijke, zachte ouders van nu… Zijn ze goed bezig of kweken ze allemaal rotbedorven volwassenen die nergens tegen kunnen? Laat me eerlijk zijn, ik weet het zelf ook niet. Ik heb geen glazen bol en zit zelf nog midden in het opvoedingsproces. Waar ik wel mijn voordeel mee doe, is ‘verbindend opvoeden’, voor mezelf ook onbekend tot ik het boek ‘Opgroeien in vertrouwen’ van Justine Mol ontdekte, een eyeopener.

Bij ruzies tussen mijn kinderen ging ik dikwijls zelf door het lint. Ik werd er kierewiet van, hoorndol maar vooral ook heel moe. Bij elke ruzie ging ik steevast op onderzoek uit: ‘Wie heeft wat gedaan? Wie heeft wie pijn gedaan? Wie is er begonnen? Waarom?’ Wanneer het onderzoek was afgerond, moest er ‘sorry’ gezegd worden, al dan niet onder lichte dwang. Probleem opgelost, dacht ik. Vaak bleef één van mijn jongens nukkig broeden op wraak om een uur of zelfs een dag later toe te slaan. Wéér ruzie!

Van onderzoeksrechter naar bemiddelaar

Na het lezen van ‘Opgroeien in vertrouwen’ begon ik ruzies schoorvoetend anders te benaderen, anders op te lossen. Mijn innerlijke onderzoeksrechter schoof ik aan de kant, enter de bemiddelaar. Wanneer een kind negatief gedrag vertoont, word dan niet boos of ga niet straffen. Probeer het gedrag van het kind te benoemen, erken wat zij voelen en/of doormaken, en vertel daarna welk gedrag je wil zien. Constructief en rustig.

Een mooie beloning

Maandenlang heb ik deze techniek toegepast bij ruzies en gedoe. Het lukte niet altijd, maar dikwijls wel. Ik verdiepte me steeds meer in de theorie, zocht extra hulp en ontdekte van dezelfde auteur een tweede boek ‘De giraf en de jakhals in mezelf’. Hierdoor leerde ik mezelf steeds beter kennen. Toch bleven de ruzies komen, de twijfel sloeg toe. Ik hoopte op meer rust in huis als positieve bijwerking van verbindend opvoeden.

Op een zonnige zondag wachtte me een mooie beloning, onverwacht en onvoorspelbaar. Mijn kleinste spruit, 7 jaar, kwam dolenthousiast binnengestormd. ‘Mama, mama, er was ruzie tussen broer en de buren. Ze riepen en wilden schoppen. Maar ik heb me gemoeid, heb naar iedereen geluisterd zoals jij, en nu is de ruzie weg. Goed, hé!’

Mijn klein ventje dat mijn gedrag zo mooi had overgenomen, was voor mij het schoonste bewijs dat die verbindende opvoeding werkt. Toch wat het oplossen van kinderruzies betreft.

Over de rest van het opvoeden vertel ik een andere keer wel…

Meer nieuws in deze categorie

Eigen kweek

NEST

Schoolmoe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings