8.2 C
Stekene
zaterdag 27 april 2024

September 2008, een memorabele ontmoeting…

NA een werkvakantie in ons huis aan de Costa Blanca keerden we met onze auto en aanhangwagen huiswaarts via Bordeaux, waar we zouden overnachten in een Balladin-hotel. De eigenares, een forse vrouw van rond de veertig, schreed ons waardig tegemoet in een lange wapperende fuchsia jurk en overhandigde ons de sleutel van onze kamer. De blitse decoratie van de kamers met overal de vreemdste snuisterijen, waren zeker van haar hand. Voor ons was het van belang dat we er vlot konden parkeren met onze aanhangwagen, dat het logement niet te duur was en dat je er ’s avonds kon blijven eten. In de buurt bevond zich slechts één restaurant en dat was die avond gesloten.

We brachten onze weinige bagage naar de kamer. Eerst leek het alsof we die avond de enige gasten zouden zijn, tot we op de gang opeens een gedempte mannenstem Engels hoorden praten. Nieuwgierig duwde ik de kamerdeur zachtjes open en zag een groep jonge mannen stilzwijgend geschaard rondom de persoon die hen kort toesprak waarna ze in hun kamers verdwenen.

Om acht uur betraden we de eetzaal. Buiten de eigenares was er nog niemand. We namen plaats aan het eind van de grote ovale tafel die voor minstens twaalf personen gedekt stond. Even later schoof de groep jonge mannen mee aan. Zwijgzaam begonnen ze hun soep naar binnen te lepelen. Na de soep wou ik eens informeren waar zij vandaan kwamen want de stilte was wat beklemmend geworden. Het leken mij alleszins geen gewone toeristen. Ik wierp een blik op mijn echtgenoot, maar hij scheen ook niet geneigd het voortouw te nemen om een conversatie te openen.                                 

Ik besloot dan maar de man aan te spreken die ik in de gang Engels had horen praten en van wie ik veronderstelde dat hij zowat de leiding van het groepje had.                                                                                            ‘You speak Englisch!’ zei ik bijna beschuldigend en mijn vinger wees een tikje onbeleefd naar de overkant van de tafel. Hij antwoordde bedaard: ‘We all speak Englisch!’                     

Het ijs leek plots wel wat gebroken en ik voelde de blikken op mij gericht.                                            Zij waren Georgiërs, vertelde hij, matrozen, zeemannen die acht maanden op een schip hadden gevaren. Voor de rest van het jaar zat hun werk er nu op. De dag voordien waren ze aangemeerd in La Rochelle en vandaar naar Bordeaux gereisd om er de volgende dag hun vlucht naar huis, naar Georgië, te nemen. Ze zouden Kerstmis dus thuis vieren, al leek dat vooruitzicht hen niet echt op te monteren. Intussen had daar immers een oorlog gewoed…

Toen ze rond de jaarwisseling scheep gingen, was er nog geen vuiltje aan de lucht en nu bij hun terugkeer bleek hun land gedeeltelijk bezet door de Russen. Als vanzelf ging de conversatie nu over de recente Russische inval in Ossetië en Abchazië, twee zuidelijke provincies, grenzend aan Rusland, die in de zomer met geweld waren overmeesterd. Ze spraken geëmotioneerd door elkaar heen en bleven er bedrukt uitzien. Ze spraken met vuur over de schoonheid van hun land, over de kleine dorpjes die erg authentiek gebleven zijn, over de adembenemende landschappen en vooral over de mensen die erg vriendelijk zijn.

Uiteindelijk kwam Poetin ter sprake. Wij, Westerlingen, zagen hem toen nog niet met de ogen van nu. We begrepen het niet zo goed. Wat had hij er nu aan om een klein stuk van een ander land af te pitsen? Met Poetin viel misschien toch nog wel te praten?                                     

De leider van het groepje viel toen verrassend heftig uit: ‘You don’t know Poetin!!’ En daarmee bedoelde hij niet enkel mij en mijn echtgenoot, maar de ganse Westerse Wereld.

Blijkt nu, met de verovering van de Krim in 2014 en de inval in Oekraïne op 24 februari 2022, dat zij al veel meer inzicht hadden in wat er speelt in het Kremlin! Naïef Europa!!

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings