16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Het Land van Friet

EEN intrigerende naam voor een boekenruilkastje! De beschermvrouw ervan is Anneleen De Colvenaer uit de Peter Benoitlaan 23 te Kemzeke. Anneleen zou graag meer kleuter- en jeugdboeken zien in haar kastje.

Werd jij aangesproken door iemand van de bib van Stekene om je te ontfermen over het boekenruilkastje?

‘Initieel kwam het voorstel over de boekenruilkastjes eens ter sprake op een gespreksavond in de bib van Stekene. Door de fusie was de bib in Kemzeke ondertussen verdwenen, dat vond ik toch wel jammer. Aanvankelijk was het de bedoeling dat geïnteresseerden zelf zo’n kastje zouden maken.’

Waar bevond zich die bib?

‘Aan de kerk. Overal verdwenen de kleine buurtbibliotheken en zo ook de onze. De plaatsing van boekenkastjes zou misschien iets van het gemis op leesgebied kunnen compenseren en ik stelde mij kandidaat. Uiteindelijk werd er beslist om uniforme metalen boekenkastjes te laten maken met telkens een andere beschildering, refererend naar een werk of titel van een boek, geschreven door Dirk Bracke.’

Waar komt het thema: ‘Het Land van Friet’ vandaan?

‘Het is geen boek. Het is een sprookje dat Dirk in 1998 schreef naar aanleiding van het 40 en 45-jarig bestaan van Chiro Hermelinde (meisjes) en Chiro Juventa (jongens) in Kemzeke. Het verhaal speelt zich af in Frietland. Iedereen eet elke dag friet maar de mensen raken het beu. Koning Puntzak de derde begrijpt dat hij een oplossing nodig heeft want er dreigt opstand. Hij zoekt naar iets dat zijn frietjes smakelijker moet maken. Niets lukt, tot wanneer hij snapt dat hij steeds een heel belangrijk element miste: namelijk… mayonaise! Het stuk werd toen opgevoerd door de vele Chirojongens en -meisjes. Ik vond dat zo iets moois dat ik voor Het Land van Friet koos.’

Kreeg je bijval?

‘Ik vroeg wel vooraf aan de verantwoordelijke of ik het zo mocht noemen, en hield er tevens een pleidooi voor omdat het iets typisch voor Kemzeke was. Typisch ook voor de jeugd hier. Ik herinner me nog de mooie samenwerking van toen tussen de jeugd en de ouders. Iedereen was ermee bezig, het was een hartverwarmende tijd. Ik hoopte ook dat het hen zou aantrekken om hier boeken te halen en te lezen.’

Heb je Dirk Bracke persoonlijk gekend?

‘Ja, wij hadden er al een band mee van vroeger door de Chiro. Hij heeft hier zeker zijn sporen nagelaten. Zijn stamcafé was de ‘Malpertuus,’ gelegen aan het Gemeentehuis. Daardoor kende hij veel mensen en zo ook de Chiro.’

Kijk jij het assortiment boeken geregeld na en selecteer je dan?

‘Ja, losse blaadjes zoals Doremi en Zonnelandjes haal ik er wel uit. Een overdaad aan kookboeken is ook niet echt nodig al worden ze er soms toch uitgepikt. Wat ik eerder mis in het assortiment zijn kinder- en kleuterboekjes. Mijn droom is dat kinderen hier geregeld een boekje uit het kastje zouden komen kiezen…eerst met hun mama misschien, en later ook alleen. Voor de leeftijd van negen of tien jaar is het eveneens belangrijk dat er voor hen iets bijzit. Het onderste schapje zou ik daarvoor willen reserveren. Ik zou heel graag zien dat de boekenkastjes meer aandacht geven aan kleuter- en jeugdboeken!’

Krijg je soms contact met mensen die om een boek komen?

‘In de vakantie bellen ze wel eens aan, vooral uit de wijk, wanneer ze op reis vertrekken. Ze vragen om enkele boeken te mogen meenemen dan moeten ze niet naar de bib. Meestal zijn ze erg correct en brengen de boeken ook weer terug.’

Voldoen de kastjes op het gebied van degelijkheid?

‘Dat zou beter kunnen. Op dit moment waait het deurtje soms open. Ik ga daar iets aan moeten doen, anders worden de boeken nat. Ook een beetje roest komt er al op voor, dus werk aan de winkel. Maar ik doe dat graag, ik vind altijd wel oplossingen!’

Quote:

‘Boekenruilkastjes kunnen het verdwijnen van kleine buurtbibliotheken enigszins compenseren.’

Anneleen De Colvenaer

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings