13.7 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Life-coach Saskia helpt je op weg

Saskia De Clippeleir studeerde af als industrieel ingenieur en werkte als sales manager. Ze deelt haar inzichten en ervaringen als life-coach in haar onderneming Ymen.

Vanwaar de beslissing om life-coach te worden?

‘Met mijn ex-partner had ik al Self-watchers, een coaching bedrijf, opgestart. Wij onderzochten hoe we bewuster met het leven konden omgaan. Hij zat met bepaalde problemen en ik ook. We peilden naar manieren om gelukkiger te zijn door meer zelfbewustzijn en minder te leven in een routine.’

Het leven zelf heeft jou dus een andere weg getoond?

‘Vanuit onze eigen ervaringen wilden wij andere mensen coachen met het idee: dit heeft ons geholpen, dat kunnen wij delen! Alles wat wij leerden en zelf toepasten, hebben we in vijf sessies gegoten en zo is het eigenlijk begonnen.’

Stel, je hebt iemand goed op weg geholpen. Keert die naderhand soms nog terug?

‘Dat kan gebeuren. Het is zoals met een ajuin, je pelt laag voor laag en plots komt iets naar boven waarmee je kan helpen. Het vertrouwen groeit, het schept een band. Sommige cliënten zijn gewoon vrienden geworden.’

Hoe ga je om met hoogopgeleide personen die het op een bepaald ogenblik ook niet meer zien zitten?

‘Soms zitten ze gevangen in een zelfgemaakt hok. Ze zijn blind voor hun andere talenten die een goede coach vrij snel opmerkt. Voor loopbaanbegeleiding heb ik de opleiding tot loopbaanbegeleider bij Next-step coaching gevolgd. Als cursist speel je dan de rol van een cliënt en je maakt alle oefeningen mee. Ik heb daar zelf veel uit geleerd en pas die nu zelf ook toe.’

Samen oplossingen zoeken

Wat is je ervaring met burn-out?

‘Ik heb met mensen gewerkt die uit een burn-out kwamen en met grote twijfels zaten over hoe het nu verder moest. Ze vroegen zich af, wat past eigenlijk bij mij? Hun vroegere job zeker niet meer! Ik geef hen zwart op wit wat hun talenten zijn en wat hun valkuilen. Het is dan  mijn taak om samen met hen een oplossing te zoeken.’

Die analyse wordt door jou gemaakt?

‘Klopt. Door middel van een soort visualisatie. Ik kan vragen: wat zijn jouw talenten? Je kunt er dan enkele opnoemen en dat doe je met je verstand. Het zijn eerder de zaken die ondergesneeuwd zijn die ik wil bovenhalen. Eerst breng ik mensen tot rust. Daarna, met een bepaalde vraagstelling, geen rechtstreekse, kom ik tot een eerlijk resultaat: ‘Waar zie je tegenop en waar kijk je naar uit? Wat trekt je aan en waarvan loop je weg? Waaruit haal je energieen wat kóst je energie?’ Mijn doel is de persoon terug een frisse kijk te geven op wie hij is.’

                                                                                                          

‘Via doorverwijzing en door de website komen mensen tot bij mij. Bij Next-step coaching doen we nu een loopbaangeluktest. Als je daarnaar surft kom je er automatisch op. Je kan die test invullen om te checken: hoe gelukkig ben ik met mijn werk? Dat is strikt privé, niemand kan dat zien. Dan krijg je een score en een gratis kennismakinggesprek met een coach in jouw buurt. Zo krijg ik ook mensen binnen.’

‘Nu is het is zo dat de VDAB aan ieder die reeds zes jaar werkt, een cheque van vier uur coaching aanbiedt aan 45€ en een tweede voor drie uur ook aan 45€. Eerst wordt een plan uitgewerkt volgens bepaalde regels en ik volg die mensen op zodat er effectief iets verandert.’

Schoolverlaters                                            

‘Misschien nog één ding: ik vind het spijtig dat er niets gelijkaardigs bestaat om schoolverlaters op weg te helpen. Achttienjarigen hebben meestal niet de middelen om coaching te betalen. Waarom moeten ze eerst zes jaar tegen de lamp lopen met de nodige ontgoochelingen tot gevolg, vooraleer ze hulp krijgen om hun richting vinden? Daar zou veel goeds mee kunnen gebeuren!’

Info: saskiadeclippeleer@loopbaangeluk.be

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings