13.7 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

De ondersteunende werking van paardenmelk

OP Drieschouwen is een bijzonder landbouwbedrijf gevestigd: Paardenmelk Van Duyse. Zaakvoerster Christel ontving de Gazet voor een boeiende rondleiding.

‘Mijn papa had vroeger darmproblemen. Op een keer kreeg hij de raad om paardenmelk te drinken! Dat hielp hem goed. Toen startte hijzelf in een klein schuurtje met twee paarden, oorspronkelijk bedoeld voor eigen gebruik. Later groeide de onderneming uit tot een volledig landbouwbedrijf met 35 à 45 paarden, niet enkel om te  melken, ook om te fokken. Er zijn al veulentjes, maar ze moeten nog 6 tot 8 weken drinken bij de moeder. Pas daarna, als ze zelfstandig kunnen eten, beginnen wij te melken. Vanaf 2004 zijn we daarmee bezig.’

Hoe wordt de melk bewaard?

‘Normaal wordt ze ingevroren na 3u, als ze afgekoeld is tot op 3°. Dit is rauwe melk en niet gepasteuriseerd.’

Staan alle paarden hier op het domein?

‘De meeste wel, al beschikken wij ook elders nog over weiden. We hebben ook jonge paarden, soms  zelfs draagmoeders van merries, die in de sport lopen en geen veulen mogen krijgen. Veelal lukt dat goed, soms slaat het ook eens tegen. Als een pasgeboren veulen na een dag of zes ziek wordt, moet je er snel bij zijn. Ook zorgen wij voor onze eigen teelten zoals maïs, hooi, stro. Gelukkig hebben we er de akkers voor.’

Komt de veearts er dikwijls aan te pas?

‘Nee, dat valt best mee. Een bedrijfsveearts komt wel eens langs. Als een merrie moet ‘veulen’ zijn wij heel alert. Meestal gebeurt dat ’s nachts. Via een ingenaaid zendertje bij de merrie word ik op mijn gsm gewekt als het begint. Doorgaans blijven de merries zolang mogelijk op de wei om stress te vermijden. Als de veulentjes 1 dag oud zijn, wordt er bloed getrokken om te zien of het antistoffen genoeg heeft; een gezond veulen gaat de volgende dag meteen op de wei, wat het gezondste is. De veulentjes blijven hier dichtbij omdat we ze continu moeten zien en opvolgen. Het veulenseizoen valt vanaf half april tot eind juli, augustus soms ook nog. De paardenmelk is bij ons het hele jaar door verkrijgbaar.’

Automatisch melken

Hoe slaag je erin om al het werk gedaan te krijgen?   

‘Mijn papa is met pensioen en helpt nog veel. Dan is er mijn partner die volop bijspringt, maar tegelijk ook nog werkt. Daarbuiten hebben wij niemand, geen personeel. Mijn zoon van 16 gaat naar de landbouwschool en helpt veel mee. Het liefst rijdt hij met de tractor naar de akkers om alles voor te bereiden. Mijn andere zoon is 12 en rijdt graag op zijn pony. Of ze het bedrijf verder zullen zetten, laat ik open. Ze zijn vrij om te kiezen.’

Het melken gaat automatisch?

‘Ja, zoals bij de koeien. Dat gebeurt 2 keer per dag. De melkmachine is afgesteld op het paard. Een koe wordt gemolken met 4 spenen, een paard maar met 2. De melk wordt maandelijks gekeurd door het MCC in Lier op kiemgetallen, cel getallen en eenmaal per jaar op listeria.’

Likeur van paardenmelk

En dan start ook de productie van…likeur van paardenmelk?

‘Ja, met het vooruitzicht op de feestdagen. Dat is erg lekker en iets extra, al heeft niet hetzelfde effect. Op de bloemenmarkt in Stekene liet ik de mensen ervan proeven en ik moet zeggen, ik had er veel succes mee (lacht).’

Wat is jullie doel? Vergroten of in stand houden wat er nu is?

‘Het is voldoende zoals het nu is. Te groot, dan zie ik er mij geen baas meer over.’

Wie zijn jullie klanten?

‘We zien nu ook jonge mensen met kanker die chemo krijgen. Tien jaar geleden waren het eerder ouderen. Alle leeftijden komen bij ons over de vloer.’

Voor welke kwalen is paardenmelk aangewezen en hoe begin je eraan?

‘Paardenmelk is een voedingsmiddel en heeft een ondersteunende werking. Tijdens een kuur blijf je gewoon je medicatie innemen. De melk geeft meer energie, bevordert herstel na ziekte, helpt tegen huidziekten, verbetert de maag-darmfunctie, is goed voor sterkere botten en soepeler gewrichten. Om inname te vergemakkelijken, wordt de melk ingevroren in bekertjes van 250 ml. De dag ervoor zet je een bekertje in de ijskast om het te ontdooien. De volgende morgen kan je het opdrinken, best ’s morgens en liefst op hetzelfde tijdstip. Een kuur duurt 28 dagen. De melk mag niet boven 38° verwarmd worden want dan is ze kapot. Op de website vind je alle nodige informatie.’

www.paardenmelkerijvanduyse.be

Boerderijwinkel Christel Van Duyse Drieschouwen 123, 9190 Stekene

Open: woensdag 14u30-18u en zaterdag 10u-12u

Quote:

‘De melk geeft meer energie, bevordert herstel na ziekte, helpt tegen huidziekten, verbetert de maag-darmfunctie, is goed voor sterkere botten en soepeler gewrichten.’

Christel Van Duyse

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings