16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Passie voor vulpennen

Het is je wellicht ontgaan maar schrijven met een vulpen is bezig aan een revival, meer en meer mensen grijpen terug naar dit in vergetelheid geraakte schrijfinstrument. Geboren Stekenaar Francis Goossens (79) weet er alles over te vertellen. Als uitvinder van het ‘Bulkfiller’ inkt vulsysteem van de Conid vulpennen is Francis een autoriteit in de vulpenwereld.

Ik tref Francis in zijn tot mancave omgebouwd tuinhuis, een werkatelier waar ambacht en creativiteit samenkomen. Een fascinerende wereld met een precisie draaibank, freesmachine, slijp- en polijstmachine, werkbank en gereedschappen en precisie-instrumenten om vulpennen te maken, te polijsten en te verfijnen. De gepensioneerde werktuigbouwkundige heeft altijd al een passie gehad voor vintage vulpennen.

‘Ik ben geboren en getogen in de Hellestraat, mijn moeder had er een winkeltje op de hoek van de Sperrestraat. Na mijn technische scholing ben ik op mijn 18de een jaar lang de zee opgegaan bij de lange vaart van CMB, Compagnie Maritime Belge, als assistent machinist. Nadien werkte ik als frezer in het Brusselse en later was ik actief als ontwerper op een tekenbureau van Philips in Puurs, een houtbewerkingsmachine fabrikant. Het grootste deel van mijn carrière werkte ik bij Capsugel (het huidige Lonza) in Bornem als hoofdontwerper in de internationale afdeling onderzoek en ontwikkeling van de capsule machines. Het bedrijf is de wereldwijde leider voor de productie van lege harde capsules voor de farma- en gezondheidssector.’

Uitdagingen

Francis omschrijft zichzelf niet als een uitzonderlijk talent maar wel een doorzetter met veel ‘boerenverstand’, een grote hulp bij het zoeken van oplossingen op het vlak van ontwerp en techniek. Hij drukte zijn medewerkers steeds op het hart: ‘Bestrijd nooit de gevolgen van een probleem, maar zoek en bestrijd de basis oorzaak.’

‘Op mijn 60ste ging met pensioen, ik schreef toen nog steeds met een vulpen. Toen ik las dat sommige mooie oude vulpennen uit celluloid niet meer te herstellen waren, weigerde ik dat te geloven. Ik kocht een paar exemplaren en  vond een oplossing die ik met succes toepaste. Ik herstel sporadisch nog vintage vulpennen maar beperk me tot complexe reparaties, het is de technische uitdaging die me aanspreekt.’

Het ‘Bulkfiller’ vulsysteem

‘Ik was altijd al gefrustreerd over de geringe inkt vulcapaciteit van de traditionele vulsystemen in mijn collectie vulpennen. Na veel schetsen en zoeken bedacht en fabriceerde ik een nieuw vulsysteem geïnspireerd op de medische spuit. Door de pen punt in het inktpotje te doppen en aan de stang van de ingebouwde spuit te trekken, vult de pen zich met inkt. Er is echter een groot verschil met de klassieke spuit: na het opzuigen van de inkt kan ik de zuiger apart vast ‘parkeren’, de zuigerstang losmaken van de zuiger, en de stang terug in het reservoir duwen en vergrendelen. Dit ‘Bulkfiller’ systeem zorgt dat er 60% meer inkt in de pen kan.’ 

‘Het systeem is ondertussen al heel wat jaren op mijn naam gepatenteerd door de firma ‘Conid’ een Wilrijks bedrijf dat mijn pennen nu fabriceert en verkoopt in samenwerking met het Antwerpse ‘Penworld’. De productie is relatief kleinschalig, maar kenners van over de hele wereld hebben de weg gevonden naar Conid, 60% van de productie gaat naar Amerika. De meeste vulpennen worden gekocht door welgestelde verzamelaars/gebruikers, want goedkoop zijn ze niet.’

125.000 vulpenfreaks….

Als uitsmijter van mijn bezoek toont Francis zijn indrukwekkende verzameling van meer dan 400 zelfgemaakte vulpennen, uitgevoerd in fraaie designs, materialen, kleuren en vormen. ‘Dit is mijn leven, mijn passie, ik maak alleen vulpennen voor mijn eigen verzameling en ben blij ben dat vulpennen aan een wederopstanding bezig zijn. Een professor van de universiteit van Gent vertelde me dat studenten terug meer naar de vulpen grijpen. Ik zit zelf op het FPN internet forum met wereldwijd meer dan 125.000 (!) vulpenfreaks, kan je dat geloven? In een passie uit het verleden heb ik mijn bezigheid en voldoening gevonden.’

Quote:

‘Ik was altijd al gefrustreerd over de geringe vulcapaciteit van de traditionele vulsystemen in mijn collectie vulpennen. Daarop bedacht en fabriceerde ik een nieuw vulsysteem geïnspireerd op de medische spuit.’

Francis Goossens

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings