19.2 C
Stekene
zondag 16 juni 2024

Bevlogen ‘bakmanschap’ bij Nele Danieluk

Het begrip pottenbakker klinkt ambachtelijk maar behelst natuurlijk meer dan het vervaardigen van ‘potten’. Nele Danieluk uit Kemzeke maakt prachtige ‘keramiek’ met veel liefde voor haar product en oog voor veel detail.

Een demonstratie van een homp klei getransformeerd in 10 minuten tot een vaas en tal van andere eindproducten uit keramiek. Een draaitafel, een gestructureerd atelier dat uitgeeft op de tuin, en een bevlogen dame die grondstoffen selecteert. Zo krijgt Nele een overzicht over het geheel aan ‘ingrediënten’ om van een plak klei, borden, vazen, potten, tassen en bekers te maken. Gebakken en geglazuurd ‘vak’ oftewel ‘bakmanschap’.

Een aantal lege rekken, naast de potten met basisproducten ontgaan me niet. ‘Goed gezien’, beantwoordt Nele mijn vraag of deze planken gevuld zullen worden met haar creaties. ‘Ik heb ze net leeggemaakt. Veel staat nu te koop in een vitrine bij Drankenhandel Van Remoortel, alias ‘Den Drogen’,’ lacht Nele. ‘Na de afwerkingsfase gaat bijna alles naar daar en bij de ‘Bloemenplukweide’ zijn mijn vazen ook te koop. Ik ben nu druk in de weer om de lege planken te vullen met nieuwe eindproducten. De lege rekken vullen zich in een mum van tijd.’

15 jaar geleden leerde Nele de stiel van een volleerd keramist, wijlen Ernest Van Huffel. De interesse werd gewekt, de begeestering geboren maar de plannen om hierin verder te groeien werden even in de kast geborgen door de komst van de kinderen. Net door de kinderen werd de passie voor keramiek opnieuw aangewakkerd. ‘Door het enthousiasme van mijn jongste zoon Arno, voor een eenvoudig potje uit klei dat we samen maakten, kreeg ik de smaak terug te pakken.’

Het leren stopt nooit

Nele begon weer aan een heel parcours van cursussen en vervolmakingslessen bij andere keramisten. Steeds meer nieuwe technieken werden ontwikkeld. ‘Het leren stopt nooit en eens je je verdiept in meer vakkennis en vaardigheden, heb je het gevoel nog geen fractie te weten van alle knowhow die voorhanden is bij de meesterkeramisten.’ Haar atelier kreeg ondertussen vorm en werd volledig uitgerust.

‘De opdrachten lopen uiteen maar voornamelijk werk ik niet op bestelling. Dit doe ik bewust omdat de ruimte die ik dan heb om zelf te creëren ‘vrijer’ is. Ik heb een persoonlijke toets die ik in mijn werken steek en dat blijft een boeiende zoektocht. Ik werk ook graag samen met collega’ s en ik merk dat ze allen hun ziel in hun werken steken.’

Om uit pure klei tot een puur eindproduct te komen, gaat een heel proces aan vooraf. Bij elke tussenstap bestaat de kans dat het product de eindmeet niet haalt. Klei kneden, de droogfase, bodem draaien, bakken op 1000 graden, afkoelen en tot slot het glazuren. Het blijft een intensief proces waarbij elke fase veel concentratie en oog voor detail vraagt.

‘Het feit dat ik me echt moet focussen op het volledige proces zorgt ervoor dat ik alle aspecten in een ongedwongen en ontspannen sfeer moet afwerken. Hiervoor is mijn nieuw atelier zeer goed geschikt. Ik zet de juiste muziek op om in de flow te komen, ik kijk uit op mijn tuin en mijn trouwe beagle houdt me gezelschap.’

Wie geïnteresseerd is in het werk van Nele, is welkom na afspraak. Het werk van Nele is ook te bewonderen via haar Facebookprofiel: Nele Danieluk Pottenbak en via haar Instagrampagina: Nele Danieluk Ceramics.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings