18.3 C
Stekene
vrijdag 2 juni 2023

Iemand een hak zetten, Els doet het vakkundig

ZOVEEL uitdrukkingen verwijzen naar het schoenmakersambacht: schoenmaker blijf bij je leest, slank van leest, alles op dezelfde leest schoeien. Els De Wilde, geboren en getogen in Kemzeke en nu volop in de weer als schoenontwerper en schoenhersteller in haar volledig uitgeruste atelier in de Kwakkel. Ik krijg een korte bijscholing in het vak.

‘Een leest is een houtenkunststofmetalen vorm die wordt gebruikt voor schoenreparaties of het maken van schoenen. In grote lijnen is een leest gemaakt in de vorm van een voet, waarbij de leren schacht op de onderkant van de schoen wordt geplaatst, om de vorm van de leest aan te nemen. Vervolgens wordt de zool gemonteerd.’

FOTO: KADEHO

Schoenverslaafd

Bezige bij, creatieve duizendpoot, stond drie jaar op de wachtlijst voor een opleiding in Lokeren. ‘Mijn droom om eigen schoenen te ontwerpen en te assembleren kwam uit. Ik ben schoenverslaafd, bewonder de verschillende kleuren en soorten leder.’

Naast de klassieke en moderne schoenen kan ik ook sandalen, pumps, sneakers en bottines ontwerpen en vervaardigen

Els leerde er de kennis en vaardigheden die je als schoenmaker-ontwerper nodig hebt om schoenen te ontwerpen, maken en te herstellen. ‘In de opleiding diepte ik mijn vakkennis en kwaliteit uit, leerde diverse basistechnieken als schalmen, snijden, stikken en omkloppen. Later volgden realisatietechnieken om eigen unieke ontwerpen te kunnen vormgeven tot proefschoenen, en een paar échte handgemaakte exemplaren.’ Ondertussen prijkt ook het certificaat van schoenhersteller op haar conto.

Trek het schoentje aan dat bij je past

‘Naast klassieke en moderne schoenen, kan ik ook sandalen, pumps, sneakers en bottines ontwerpen en vervaardigen. Ik richtte ondertussen een eigen atelier in met alle gereedschappen en machines om voluit en met veel goesting mijn ding te doen. Iemand een hak zetten bijvoorbeeld of voor iemand een droompaar schoenen afleveren geeft me een boost van jewelste.’ De opleiding maakte van Els een ander mens. ‘Er daalde een zekere rust over me neer, ik vond mijn passie en kan me erin uitleven. Ik maak er mezelf en de mensen voor wie ik schoenen mee blij. Dat geeft een fijn gevoel.’


DE GAZET WORDT GESPONSORD DOOR

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in