16.7 C
Stekene
woensdag 17 juli 2024

MIWA verzamelt textiel in nieuwe containers

OPVALLEND in het Stekense straatbeeld: de nieuwe witte textielcontainers van MIWA. Goed voor 426 ton ingezameld textiel per jaar.

‘Het was een wildgroei aan het worden’ vertelt Maxime Vanderhaeghen, verantwoordelijke communicatie en klantenteam van afvalintercommunale MIWA. ‘Een kakafonie aan kledingcontainers van allerhande organisaties stond her en der verspreid, vaak op privéterreinen, en sluikstort en zwerfvuil werden niet goed aangepakt. Het was ook niet altijd even duidelijk wat er met het ingezamelde textiel gebeurde. In akkoord met de gemeentes heeft MIWA daarom de textielinzameling volledig overgenomen: in Stekene staan er nu 10 textielcontainers. Daarnaast organiseren we ook 4x per jaar een ophaling aan huis.’

Onderaannemer

Via een openbare aanbesteding vond MIWA een onderaannemer om de containers regelmatig te legen en te onderhouden. ‘We hebben een prima organisatie geselecteerd. Die draagt zorg voor de containers, leegt ze minstens 2 keer per week en zorgt ervoor dat ze niet overvol raken. Ze worden geregeld afgewassen, graffiti-vrij gehouden en sluikstort wordt opgeruimd en gemeld. In urgente gevallen – denk maar een omgewaaide container bij stormweer – is de organisatie zelfs 24u/24u bereikbaar via een technisch telefoonnummer dat staat vermeld op de containers.’

Ook wat daarna met het ingezamelde textiel gebeurt is volledig in lijn met de visie van MIWA. ‘Geen schimmige opkopers – onze onderaannemer is transparant over de verwerking en hanteert de ladder van Lansink.’ Dat is een standaard op het gebied van afvalbeheer en beschrijft in een getrapt model hoe afval moet verwerkt worden met prioriteit voor de meest milieuvriendelijke verwerkingswijze: eerst preventie, dan hergebruik, dan recyclage, dan energie-winning.

‘MIWA zelf neemt de eerste, belangrijkste trap van de ladder voor haar rekening: preventie. Via promotiecampagnes – binnenkort zelfs een heus themanummer van het MIWAzine – stimuleren we mensen om minder kleding te kopen. Zo nodigden we onlangs Marlies Van Wemmel uit voor een inspirerende lezing. Met de catchy naam #Niksnieuwjaar nam Marlies zich voor een jaar lang niks nieuws te kopen.’

Nieuwe technologieën

‘De kleding die wordt ingezameld in de containers en nog van geschikte kwaliteit is wordt bestemd voor hergebruik. Daarvoor werken we samen met kringwinkel Den Azalee en andere sociale initiatieven.’

‘Textiel die niet herbruikbaar is daalt nog een trapje op de ladder van Lansink en wordt gerecycleerd. Er worden poetsdoeken van gemaakt of isolatiemateriaal, of het textiel wordt gebruikt als grondstof voor nieuwe vezels. Het moet wel gezegd, kleding en textiel is een materiaal waarvoor voorlopig minder recyclage-opties zijn dan bijvoorbeeld verpakkingsmaterialen. Momenteel worden in Vlaanderen nieuwe technologieën onderzocht om betere recyclage mogelijk te maken, vooral voor synthetische vezels.’

‘De fractie kleding en textiel die zelfs voor recyclage niet in aanmerking komt wordt tenslotte gebruikt als bron van warmte-energie voor de cement- en kalkindustrie.’

Wegwerpkleding

‘We realiseren het ons misschien minder, maar textiel heeft een grote ecologische voetafdruk. De productie vraagt veel grondstoffen en als gevolg van fast fashion zijn er veel overschotten.’Daarbij wordt kleding als echt consumptieproduct door producenten in de markt gezet. Zo goedkoop mogelijk aangemaakt, vaak in lagelonenlanden, en met meerdere modetrends per seizoen. Noem het gerust wegwerpkleding.

Voorkomen is de boodschap dus. Enkele tips van Maxime:

‘Koop slimmer en koop niet te snel, enkel wat je echt nodig hebt. Koop tweedehands of ga voor huurkleding. Kies voor herbruikbare materialen: wol en katoen zijn vooralsnog beter recycleerbaar dan synthetische materialen. Gebruik kleding langer en herstel ze. Doe mee aan een Freecycle initiatief in je buurt, en doneer of ruil je kleding lokaal. Of organiseer zelf eens een ruilfeest onder vrienden. Je kan je versleten kledij ook gaan upcyclen, en er zelf een nieuw functioneel product van maken – een tas van een oude jeansbreak, bijvoorbeeld.’

‘Aarzel ook niet om herbruikbare kleding rechtstreeks in te leveren bij Den Azalee. Dan hoeft het niet de hele cyclus via de textielcontainers te doorlopen en wordt het direct bestemd voor hergebruik.’

Quote:

‘Kies voor herbruikbare materialen: wol en katoen zijn vooralsnog beter recycleerbaar dan synthetische materialen.’

Maxime Vanderhaeghen

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings