15.5 C
Stekene
zondag 16 juni 2024

Yoga: van móeten naar willen…?

KRISTIEN De Maeyer is ongeveer 30 jaar actief als docente in yoga, ontspanningstechnieken en houdingscorrectie. Daarnaast is ze ook zelfstandig therapeute en voorzitter van Regenboog vzw. Mieke Janssens ging haar op zoeken in haar praktijkadres in de Wittingstraat in Stekene.

Op haar erf in de stralende zon staat Kristien mij op te wachten. Ze leidt me rond in een eerste ruimte waar een gedeelte van haar lessen plaatsvindt, we pauzeren er even terwijl ze wat uitleg geeft. Vervolgens toont ze mij een overdekte buitenruimte met zicht op de weidse achterliggende velden. Die dient om achteraf met de groep een verkwikkende kop thee te drinken en gezellig bij te praten. Dan neemt ze mij mee naar een grote zolder, waar de grond volledig met tapijten bedekt is.

Na een enthousiaste begroeting door haar jonge Golden Retriever, beginnen wij ons gesprek in de woonkamer met uitzicht op de tuin. Kristien vertelt hoe haar hond blijkbaar heel verbindend werkt op haar cliënten. Ze legt erg de nadruk op het positieve effect van haar viervoeter op de groep. Hij brengt moeiteloos gesprekken op gang en bevordert het onderling contact met de deelnemers aan de lessen. Nieuwkomers worden liefdevol opgenomen door elke deelnemer en dus door de ganse groep.

Het ritme van de maan

‘Ongeveer dertig jaar geleden, na enkele stressvolle gebeurtenissen in mijn leven, kreeg ik de inspiratie. Het was moeilijk om alle dagelijkse activiteiten rond te krijgen en ik voelde constant spanning. In mijn omgeving kwam iedereen met goede raad, maar niet met dat wat ik zocht. Op een gegeven moment bekeek ik de maan. Met een schok realiseerde ik me: die volgt mij al zo lang, onverstoorbaar, met haar eigen ritme van volle maan naar nieuwe maan… en dat steeds opnieuw.’

Kristien nam een besluit: iedereen kan hier nog zo druk doen, zij hield gewoon vast aan het ritme van de maan. ‘Bleek achteraf dat daar een hele oude filosofie achter stak, onder andere. heel de biologische landbouw is daarop gebaseerd! Het boeide mij enorm om intuïtief en op mijn gevoel af te werk te gaan. Ik startte met ontspanningsoefeningen voor vriendinnen, ik voelde gewoon aan hoe ik dat moest doen.’

Geest en lichaam zijn één

‘Bij het begin van de yogales laat ik de deelnemers eerst een half uur liggend ontspannen. Daarna doen we speciale oefeningen onder het ritme van de maan. Soms staan schouders centraal, soms het bekken, soms de benen, al naar gelang de stand van de maan. De lessen houdingscorrectie zijn dynamischer. We werken dan aan het juiste gebruik van ons lichaam. Geest en lichaam zijn één. De commando’s komen vanuit de hersenen en het lichaam volgt. Wat wij denken, dat zijn wij ook effectief. Wij ronden af met een visualisatie. Dan zit of lig je, terwijl ik zachtjes praat. De bedoeling is dan om de dingen die je hinderen los te laten en door de kracht van je verbeelding terug in het centrum, terug bij jezelf te komen, terug bij wie je bent.’

Workshops

‘In workshops probeer ik mensen te laten ontdekken wat hun talent is en wat hun passie zou kunnen zijn; hen vrij maken van verplichtingen die op hen wegen, zodat ze voluit kunnen leven, van móeten te gaan naar willen… Zelfs van Gent of Antwerpen krijg ik mensen. Die kunnen hier in alle rust op adem komen. Twee keer per jaar geef ik een zuiveringskuur: terug naar de basis. Die basis, je reinste ‘ik’, heb ik in een boekje samengevat. De titel van mijn tweede boekje is: ‘Ja, natuurlijk!’ Het is zeer eenvoudig. Reeds op jonge leeftijd voelde ik een sterke verbondenheid met ‘het Grote Geheel’. Nu erkent men dit als een vorm van hoog-gevoeligheid, toen bestond die term nog niet.’

Quote:

‘Wat wij denken, dat zijn we ook effectief.’

Kristien De Maeyer

Tribalight.blogspot.be 

kristien.demaeyer.@gmail.com

Wittingstraat 16  9190 Stekene

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings