17.1 C
Stekene
zaterdag 18 mei 2024

Annelies van Mullem beheert boekenkastje ‘Mijn lieve vijand’ in de Koestraat

Ik heb met Annelies afgesproken om het even te hebben over haar troetelding, haar boekenkastje. In de Koestraat, niet ver van de Boshoeve, tref ik het kleurrijk kastje aan met het opschrift: ‘Mijn lieve vijand,’ naar het gelijknamige boek van Dirk Bracke.                                 

Tussen twee regenbuien door rijd ik verder tot aan haar idyllische buitenhuisje grenzend aan het Stropersbos, waarop nu eventjes fel de zon schijnt. De deur gaat al open voordat ik aangebeld heb en ik word hartelijk verwelkomd door Annelies.

Vooraf heb ik al een foto van het kastje genomen want zijzelf wenst er niet op te staan. Wanneer ik haar vraag naar het waarom, antwoordt ze: ‘Mijn persoontje doet er niet toe…’ Dan polst ze of ik misschien graag koffie wil? Daar zeg ik geen neen op. Ze is erg gesteld op haar rust en vrijheid, vertelt ze. Ooit was ze kleuterleidster. Later baatte ze met haar echtgenoot een doe-het-zelf zaak uit. Nu zijn ze gepensioneerd. Ecologisch leven staat bij haar heel hoog aangeschreven en het buitenhuisje voldoet op dat gebied aan de meest strikte regels, legt ze mij uit.

Haar kippen is ze een tijdje geleden kwijtgespeeld aan vraatzuchtige vossen, maar de reetjes die hier geregeld te bewonderen vallen, vooral ‘s morgens vroeg of in de rust van de avondschemering, daar is ze wég van. Zelfs voor vossen is ze tolerant gebleven: voor haar is het allemáál natuur!

Dan komt ons eigenlijke gesprek op gang. Ze vertelt van een buurvrouw die nooit las en er nu toch aan begonnen is door dat boekenkastje in haar omgeving.

Uit het boekje dat alle boekenkastjes vermeldt, koos ik dat van jou omwille van de titel: ‘Mijn lieve vijand’ een oorlogsverhaal. Heb je een voorkeur voor oorlogsverhalen?

‘Eigenlijk niet. Het is de Bib van Stekene die daarover beslist heeft. Wij zijn vrijwilligers die zich engageren om een boekenkastje op orde te houden en bij te vullen zodat het aanbod aantrekkelijk blijft. De namen van de kastjes zijn gekozen in gezamenlijk overleg.’

Heb je naderhand het boek toch gelezen?

‘Ja, en ik heb er erg van genoten! Dirk Bracke is een schrijver die zowel jongeren als volwassenen weet te boeien. In dit boek beschrijft hij de liefde tussen een Duitse soldaat en een meisje van hier gedurende WO II. Daarin komt De Klinge aan bod met haar verborgen steegjes en weggetjes die je, met het boek in de hand, ook nu nog kunt terugvinden. Daarvoor heeft Dirk veel opzoekwerk gedaan, vertelde zijn weduwe ons op die vergadering met alle geïnteresseerden. Later las ik ook het boek ‘Black,’ over de oorlog tussen verschillende allochtone jongerengangs in Brussel. Daar kon ik ’s nachts niet van slapen. Het is boek is ook verfilmd, weet je!’

Wie heeft die kastjes gemaakt?

‘Hiervoor heeft de gemeente de Broederschool – afdeling metaal – aangesproken. Die gasten hebben dat magnifiek gedaan. En de leerlingen van de Academie van Stekene hebben voor de beschildering gezorgd. Allemaal om te mooier, maar het mijne zie ik het liefst! Dat maakt het ook plezierig om ervoor te zorgen. Elke dag ga ik er met mijn hondje langs en zet de boeken terug op orde. Allemaal rechtop. Zelf hou ik van mooie uitgaven met glad papier en een verzorgde cover. Ik kan er echt van genieten om dat onder mijn vingers te voelen!’

Er is dan ook nood aan boeiende boeken om de interesse gaande te houden. Hoe wordt dat opgelost?

‘Daar zorgt de Bib voor. Enige tijd geleden merkte ik dat er niet veel meer veranderde in het kastje. Ik mocht die boeken naar de Kringloop brengen, zegden ze. Daarna kreeg ik van de Bib een stel nieuwe mee. Daarom was voorlopig enkel nog maar het bovenste schap gevuld maar daar komt verandering in. Recent heeft iemand er hele leuke boeken bijgezet. Er moet voor ieders interesse wat inzitten. Het principe is ruilen, maar dat hoeft zelfs niet, je mag het boek ook houden…’

Weet je nog wanneer jouw boekenkastje werd geïnstalleerd?

‘Wacht even, ik kijk het na. (Zoekt tussen de berichtjes op haar smartphone)                         Hier heb ik het: 2 februari 2023!’

Even later neem ik afscheid van Annelies. Het is hartverwarmend te zien hoe mensen zich belangeloos inzetten voor iets wat de gemeenschap ten goede komt…

Quote:

‘Dirk Bracke is een schrijver die zowel jongeren als volwassenen weet te boeien.’

Annelies van Mullem

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings