16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Schilderijen in glas: driedimensionale creaties uit Glasateljee Rochee

Voor Roger Van Vlasselaer is papier en doek niet altijd spannend genoeg, hij houdt van uitdagingen en beet zich vast in de moeilijke materie van glaskunst. Zoals een keramist met klei werkt zo werkt hij met glas en komt via een smeltprocedé tot schilderijen met diepte en structuur.

Glasateljee Rochee ligt heerlijk verscholen in de bossen terzijde van de Heirweg. Daar ontmoeten we Roger alias Rochee, glaskunstenaar. Roger is een kleurrijk figuur. Beroepsmatig was hij actief als pagina-opmaker bij verschillende tijdschriften. Daarnaast was hij sportief zeer actief als kanomonitor, speleologiemonitor en wedstrijdzeiler maar vooral globetrotter. Ooit ondernam hij de avontuurlijke tocht naar India per auto.

De naam Rochee intrigeert me. ‘Ik was roodharig,’  vertelt Roger. ‘Nu is dat aantrekkelijk maar in mijn jeugd was dat eerder iets om lacherig en pesterig over te doen. Ik heb via een Franse woordspeling van rouge en rocher, rode rots, Rochee gemaakt.’

Het houten chalet dat oorspronkelijk als logeerruimte voor vrienden was bedoeld is al snel glasatelier geworden. Aan de muur hangen kunstwerken, verspreid liggen schetsen. Op een schap staan netjes gesorteerd een groot aantal doosjes met glaskorrels in alle kleuren en maten. De natuur is nooit veraf, veel van de werken zijn geïnspireerd op bloemen en dieren. In een hoek staat een kastje met schelpenverzameling.

Glasfusie

‘Aanvankelijk maakte ik terrariumachtige kastjes met bloemstukken, later aangevuld met glascreaties, droomwerelden zoals ik ze noem. Deze nemen echter veel plaats in. Wat ik nu maak is glasfusie, driedimensionaal. Een ontwerp wordt laag na laag op elkaar geassembleerd. Ik werk niet met gekleurde glasplaten zoals bij glas in lood, wel met glaskorrels. Het meeste glas maal ik zelf, een heel intensief werk. Parfumflesje, drankflessen en ander gekleurd glas komt daarvoor in aanmerking. Door te zeven bekom ik verschillende diktes, van korrel tot poeder. Soms moet ik wel eens een kleur aankopen omdat die anders niet te vinden is.’

Autodidact

Ook knikkers en metaaldraad worden verwerkt, voor bloemenharten en bloemenstengels. ‘Zelfs de harde knikkers smelten onder de hoge temperatuur die verdeeld over 24 uur oploopt tot meer dan 800°, twaalf uur langzaam opbouwen en nog eens twaalf uur afkoelen. Structuur hangt af van de korrel, fijne structuur via opalglas, grovere korrels geven een ruwer oppervlak. Soms vervloeien kleuren in elkaar zoals bij een aquarel. Als autodidact heb ik alles proefondervindelijk geleerd, na 6 jaar met deze materie kan ik nu wel inschatten wat er gaat gebeuren bij het smelten.’

Toch blijft er af en toe wel een verrassingseffect mogelijk. ‘Bij gebruik van ijzerdraad ondervond ik dat zich daarrond bellen vormden, door rond de draad korreltjes te strooien creëer ik kanaaltjes bij het smelten en doet die belvorming zich niet meer voor. Natuurlijk kan er altijd wat misgaan, sommige glassoorten bevatten chemicaliën waardoor verkleuring intreedt, helder glas dat wit uitslaat bijvoorbeeld. Glasplaten met verschillende densiteit kunnen breken bij het afkoelen. Soms doet dat zich zelfs pas na enkele weken voor. Om die reden hou ik nieuw werk altijd een tijdje bij me in het atelier tot ik er gerust in ben dat het ok is. Als je de materie verstandig behandelt is dit werk niet gevaarlijk, glassplinters in je handen komen natuurlijk wel voor.’

Werk van Roger kan je bezichtigen in de Oude Route, de feestzaal van Café Bosdorp (een 30tal werken), restaurant Toscane…Ook kan je hem aantreffen bij VZW Kunststek uit Steken waar hij lovende woorden heeft voor de vriendschap en het feit dat je veel van elkaar kunt leren op de bijeenkomsten. Regelmatig exposeren leden hun werken, ook daar kan je Roger zijn werken bewonderen.

Quote:

‘Wat ik nu maak is glasfusie, driedimensionaal. Een ontwerp wordt laag na laag op elkaar geassembleerd.’

Roger Van Vlasselaer

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings