19.2 C
Stekene
zondag 16 juni 2024

Chicago, het allerlaatste boek van Dirk Bracke

OP 7 november 2023 werd in de bib van Stekene het laatste boek van Dirk Bracke voorgesteld: Chicago. Postuum, de auteur overleed in 2021. De belangstelling was groot. Collega-auteurs, vrienden, kennissen en fervente lezers tekenden present.

Schepen Gunter van Campenhout verzorgde de inleiding, daarna gevolgd door Rob Baetens, Stefan van Guyse, Herman Van Campenhout, Diewertje Dierick, een kleindochter en de zonen van Dirk. Allen deelden in een paar anekdotes de bijzondere relatie met Dirk en lazen een fragment voor uit hun favoriete boek.

Heel afwisselend kreeg je getuigenissen over hoe Dirk was en werkte. De samenwerking met ‘Bokes in de bib’, de vele gezamenlijke lezingen, het maken van de film ‘Het mysterie van Kemzeke’, tot het samen schrijven aan één boek kwamen aan bod. Stefan Van Guyse speelde een prachtig stukje soundtrack uit de film ‘Het mysterie’.

Bruggenbouwer

Herman Van Campenhout met wie Dirk een vijftal boeken samen schreef had het over de rol van Dirk als bruggenbouwer. Zijn boeken waren steeds maatschappelijk bewogen, hij zorgde voor een nieuw landschap in de jeugdliteratuur. Controverse werd niet geschuwd, hij schreef eerlijk over een rauwe werkelijkheid, onverbloemd. Vaak toonde hij ons de achterzijde van de spiegel, de schaduwzijde van onze samenleving. Hij schreef nooit zonder grondige research, de verhalen zijn bijna altijd gebaseerd op ware feiten en persoonlijke ontmoetingen. Een nieuwe jeugdliteratuur deed zijn intrede en ook andere auteurs deelden in dit succes.

De zonen van Dirk vertelden hoe ze de manuscripten hielpen nalezen en corrigeren. Roeland Bracke schetste als laatste hoe Chicago eerst onuitgegeven bleef. Midden in corona, Black lives Matter, de opmars van woke… vond de uitgever het niet het juiste moment, men had behoefte aan positiever, lichter werk. Voor Dirk was dit een ferme tegenvaller, het was zijn laatste boek.

Dank zij de inzet van de familie is het boek er nu toch. Veerle Moureau van Standaard Uitgeverij over het boek: ‘Chicago vertelt het verhaal van Rowan, een meisje uit Afghanistan dat na een zuuraanval op haar vriendin Zohal met haar moeder en zus naar Antwerpen is gevlucht. Daar woont ze in de Chicagoblokken op Linkeroever. Het is een waargebeurd verhaal, Dirk kende het meisje persoonlijk maar heeft om de anonimiteit te verzekeren namen en plaatsen gewijzigd.’

Burgemeester Stany De Rechter sloot de boekvoorstelling af en nodigde iedereen uit om bij een hapje en drankje na te praten, er was gelegenheid het boek aan te kopen. Wat een boekvoorstelling ging zijn is méér geworden, een mooi en welverdiend eerbetoon aan Dirk en zijn werk.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings