9.5 C
Stekene
zaterdag 17 februari 2024

Danny Van Hamme: kunst maken is één grote speeltuin

Als kind was Danny Van Hamme (°1961 – Bosdorp, Stekene)  heel vaak aan het tekenen, ontwerpen van camionettes was één van zijn favoriete onderwerpen. Later maakte hij kennis met stripverhalen en tekende dan figuurtjes na of maakte zijn eigen kleine strips. Eens in het middelbaar bezocht Danny het Atheneum in Sint-Niklaas, volgde de richting plastische kunsten, dat was 21 uur per week schilderen, tekenen en beeldhouwen…

‘Van Gerard Goudaen, een bekend graficus, kregen we wetenschappelijk, naar de natuur en modeltekenen. Soms trokken we de natuur in en verzamelden dan allerlei om later in de klas in beeld te brengen. Arie Van Daele was onze leerkracht beeldhouwen. In die periode richtte ik thuis mijn eerste atelier in, zo rond mijn 17de. Klee en Kandinsky waren toen mijn grote voorbeelden die uitnodigden tot experimenteren.’

Octave Landuyt

‘Daarna kwam de studie in Gent. Octave Landuyt was gedurende twee jaar onze leerkracht, dat was een openbaring! Ik zie de man nog zo voor me, zijn fijne Italiaanse snorretje, zijn lederen pet op het hoofd, zijn typisch Gentse tongval. Bij hem mocht je alle richtingen uit, je zou zijn aanpak kunnen omschrijven als toegepaste kunsten, alles was mogelijk. Via Landuyt maakte ik ook kennis met figuren als Léo Ferré, Brigitte Fontaine, Vasarely, personen die hij persoonlijk kende en over wie hij pittige anekdotes kon opdissen. Van de Oostendse landschapsschilder Roger Cools heb ik de interesse voor landschappen overgehouden. De landschappen van de impressionisten boeien me het meest gevolgd door de expressionisten zoals Max Beckman.’

Bureaujobke bij de spoorwegen

‘Het gedroomde leven werd toen onderbroken door die akelige verplichting: legerdienst. Toch zijn er wel wat inktvlekken op bureaus achtergebleven in de kazerne want ook daar tekende en krabbelde ik op alle papier dat voorhanden was. Mijn liefhebbende ouders zorgden ervoor dat ik me na de legerdienst kon ‘settelen’. Mijn vader hielp me aan een mooi bureaujobke bij de spoorwegen. Alle goede bedoelingen ten spijt, dat was niet echt waar ik van droomde. Na 11 maand hield ik het voor bekeken en kon aan de slag bij een reclamebureau. Met bijscholing in desktop publishing en photoshop kon ik daar mijn creatieve ei wel kwijt. Aanvullend volgde ik toen ook 4 jaar academie te Sint-Niklaas, tekenen naar levend model bij Beatrice van den Broucke  en Andre Heye.’

Afreageerperiode 

‘Eind jaren tachtig ging ik volledig mijn eigen weg, compromisloos. Zo heb ik na een relatiebreuk in die periode een aantal zeer grote doeken geschilderd, zeer expressionistisch, grotesk soms. Dat was een heuse afreageerperiode, die werken staan op zolder en heb ik nog nooit geëxposeerd. Tussen 1980 en 2000 had ik regelmatig tentoonstellingen, Leuven, Brussel, Lanaken, Tervuren, Gent, Antwerpen, Nederland ook. Een opvallend verschijnsel is dat de verkoop, bijna gelijk met de invoering van de euro, serieus is gedaald. Het is steeds moeilijker om een goeie prijs te bedingen voor een origineel werk.’

Creëren is experimenteren

‘Waar ik nu mee bezig ben is heel gevarieerd: tekenwerk, schilderen, veel grafisch werk op de computer, fotografie en een mix van alles tussenin. Creëren is experimenteren, ik ervaar het als een speeltuin en smijt me er gewoon in. Ik pin me niet vast op één stijl of genre, zoek steeds nieuwe uitdagingen. Mijn inspiratie staat niet droog, projecten met muziek in combinatie met digitaal bewerkte beelden is iets wat ik graag nog wil tonen. Veel is daar niet voor nodig: een tv-scherm, een laptop, een zaaltje met enkele stoelen voor de bezoekers. Er zitten ook nog enkele andere experimenten aan te komen die ik ga uitproberen.’

Blijven prutsen

‘Dit werken is voor mij even noodzakelijk als ademen, al mijn interesses, muziek, filosofie, literatuur komen er in samen. Een ‘painter’s block’ overwin ik door te blijven ‘prutsen’, zoeken, niet stilzitten en dan slaat de motor weer snel aan.’

‘Als je me vraagt voor de vuist weg 3 kunstenaars op te noemen die me inspireren of mijn bewondering wegdragen: Leonardo da Vinci voor zijn beheersing in tekenen en beeldhouwwerken, zijn vernuft in engineering: helikopters in die tijd al. Een tweede is zeker Marcel Duchamp , die zet alles ondersteboven, de klassieke kunstopleiding, tekenen, schilderen. Een derde figuur is Martin Kippenberger, een Duits installatiekunstenaar, schilder, tekenaar met een zeer tegendraads oeuvre, vaak cynisch en obsceen met de bedoeling de draak te steken met de kunstwereld. 

By the way, ik ben ondertussen ook terug bezig met muziek maken, maar dat is een ander hoofdstuk.’

Quote:

‘Een ‘painter’s block’ overwin ik door te blijven ‘prutsen’, zoeken, niet stilzitten en dan slaat de motor weer snel aan.’

Danny Van Hamme

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings