16.7 C
Stekene
woensdag 17 juli 2024

Natuurfotograaf Chris De Vliegher focust op vogels

WE wonen allemaal op ‘den buiten’, in een dorp. We kennen meestal wel de merel, de ekster, de alomtegenwoordige kauw, maar kijken we verder? Wat zegt ons: ijsvogel, keizerlibelle, bruine kiekendief, gehakkelde aurelia, zwarte ibis, kolibrievlinder, blauwborst, putter, tapuit nog?

Chris De Vliegher, fervent natuurfotograaf, brengt al dit moois in beeld en deelt het graag, zowel op zijn facebook pagina, op ‘Ge zijt van Stekene als…’, als op Instagram. Een kennismaking…

‘Fotograferen begon eigenlijk met het nemen van concertfoto’s. Als bluesfan nam ik foto’s van optredens, eerste in café Het Anker, later in de bluesclub van de Cramme. Ik heb een hele collectie originelen in mijn archief.

Pas later ging ik over naar natuurfoto’s, ik fietste en wandelde veel en wou het moois dat ik tegenkwam vastleggen. In het begin gebruikte ik een eenvoudig toestel, al doende stapte ik over naar beter materiaal, een zoektocht die me bij hanteerbare (lees lichtgewicht) maar doeltreffende uitrusting bracht. Prijs speelt een rol, je mag wel rekenen op 3500 euro materiaal, een veelvoud is geen uitzondering. Een zoom van 200-800 is echt nodig. Statief gebruik ik niet, ik verplaats me graag, lichtgewicht is daarom belangrijk.’

Minder vogelvariëteiten

‘Ik fotografeer vooral vogels, hoe kan het anders? De Vliegher, de naam bestaat al sinds de Middeleeuwen en werd gebruikt voor diegenen die roofvogels africhtten voor de jacht. Mijn foto’s publiceer ik om te laten zien wat er allemaal hier ter plaatse leeft, in het Waasland en een perimeter van 25km in de omtrek.’

‘Het stemt me wel droevig en boos te merken hoe erg de variëteit verminderd is, vooral de laatste 2 jaar, hier op het Steengelaag bijvoorbeeld. Die terugval is mijns inziens te wijten aan voedselgebrek: te veel maïs op de akkers, wat bijna geen enkele vogel eet. Ook het verdwijnen van velden en akkergrond, sloten en wilde begroeiing doet zaadeters verdwijnen. Putters bijvoorbeeld eten distelzaad, rietvogels verdwijnen door het maaien van rietvelden. Het vlot in Klein-Sinaai ligt daar waar de ijsvogel en de karekiet huist, de bever wordt verstoord door het lawaai. Zelfs in onze tuinen vervangt plastic gras de gewone gazon. Ik merk een groot verschil met Nederland waar wel wilde bloemenvelden en begroeiing langs de akkers wordt gehandhaafd.’

Geduld

‘Wat waar te vinden is merk je door je stil te houden en de natuur rond je tot rust te laten komen zodat dieren je niet als storend element ervaren. Geduld is een noodzakelijke deugd, ook luisteren, de zang herkennen. De paartijd is daarvoor de belangrijkste periode. Ook seizoenen volgen is cruciaal, van juni tot november dempt het gebladerte veel zanggeluiden. Spreeuwen kunnen je lelijk beet nemen, die imiteren zowat alle geluiden.’

‘Natuurfotografie is moeilijk, dieren poseren niet hé, die bewegen constant. Zelfs een stilzittende vogel fotografeer ik op 1/1000ste tot 1/1600 van een seconde. Hoe groter de vogel, hoe makkelijker, die bewegen minder, hoe kleiner, hoe meer gefladder. Die kleine exemplaren, zoals de winterkoning, amper een walnoot groot, daar moet je tot op 5 meter nabij kunnen zijn. Je mag gerust stellen dat amper twee procent van de genomen opnames bruikbaar is.

Het herkennen is ook alweer geen sinecure, soms is een wit streepje boven het oog het enige verschil met een ander soort. We klasseren noodgedwongen soms wel eens iets onder een KBVtje: Klein bruin vogeltje (lacht).’

Rode ibis

‘De meeste voldoening haal ik uit het spotten van zeldzame vogels, de rode ibis in Verrebroek, de Amerikaanse zanggors die waarschijnlijk per boot was meegekomen naar Prosperpolder. Daar waren wel 30 fotografen voor op post.

Eens stond ik midden in zo’n dansende wolk spreeuwen, bovennatuurlijk bijna. Jammer genoeg kon ik dat met mijn telelens niet fotograferen toen. Ook de foto van twee dartelende koninginnenpages vind ik heerlijk mooi. Tegenwoordig probeer ik minder het dier ‘an sich’ te fotograferen maar meer een gebeuren, een bijzonder beeld, speciaal gedrag.’

Quote:

‘Natuurfotografie is moeilijk, dieren poseren niet, die bewegen constant.’

Chris De Vliegher

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings