16.7 C
Stekene
woensdag 17 juli 2024

Jeugdatelier Koewacht: een rijk van dromen en fantasie

TWEE trappen omhoog en ik beland in een ander universum. Op de zolder van het ontmoetingscentrum Koningshei te Koewacht 19 bevindt zich de afdeling van het jeugdatelier van de academie. De voor- en achtergevel bestaan volledig uit glas waardoor de ruimte heel licht en open aanvoelt. Het lijkt alsof je in een gigantische boomhut zit, je kijkt uit op boomkruinen en open velden en lijkt boven de wereld te zweven.

Dit is een rijk van dromen en fantasie. De wanden zijn rijkelijk bekleed met schilder- en tekenwerkjes van de jongeren die hier les volgen. Hier en daar staan vreemde grotere constructies. Kasten en tafels zijn voorzien van allerhande papiersoorten, klei, keurig gesorteerde tekenstiften en potloden, inkten, verven….

Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen hier terecht op verschillende dagen en uren per week. Op maandag van 16 tot 17u40, woensdag van 13u30 tot 15u10 en zaterdags van 11 tot 12u40 en 13u30 tot 15u10. Verspreid over deze vier sessies zijn momenteel een 60-tal leerlingen ingeschreven.

Uithoek en kruispunt

De wijk Koewacht is zowel een uithoek als een kruispunt, vlakbij Moerbeke en Nederland. Grenzen vormen duidelijk geen probleem, in de klassen zijn zowel Nederlandse als Belgische kinderen gelijk vertegenwoordigd.

Wie denkt dat de academie enkel saai tekeningetjes maken is heeft het helemaal mis. Myriam Mestiaen, de leerkracht in het atelier haalt het creatieve in elk kind naar boven. Ik kan een schip in aanbouw bewonderen, de romp uit stevige plankjes, kajuit en mast versierd en voorzien van een zeil uit recyclagemateriaal. Op een tafel staren ettelijke grijze kleikoppen me aan tijdens het drogen.

Creativiteit ontdekken

Hier ontdekken kinderen hun creatieve kant, zoeken uit wat ze willen maken, waar ze hulp bij nodig hebben en waar hun sterktes liggen. Tegelijk krijgen ze de basisbeginselen mee. Experimenteren kan volop, vandaar ook het uitgebreide aanbod aan materialen, van klassiek tekenen naar ruimtelijker, klei, hout, alles wat uitvoerbaar is krijgt een kans.

Er wordt af en toe wel met opdrachten gewerkt, een portret bijvoorbeeld.

Bij mijn bezoek maken enkelen een brief aan de Sint, met de brievenbus voor Sinterklaas vlak voor het gebouw kan je die kans niet lagen liggen hé? Het valt me op hoe ernst en spelen perfect samen gaan, iedereen is geconcentreerd aan het werk en tegelijk aan het ‘spelen’. Draken worden geboren, boten gebouwd, prinsessen krijgen kleur… fantasie is iets wonderlijks.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings