13.3 C
Stekene
vrijdag 17 mei 2024

‘Dinnekes’ keramiek-atelier in Kemzeke

WANNEER ik aanbel bij ‘Dinnekes keramiek’ in de Stationsstraat 47 in Kemzeke, weet ik nog niet wat ik er juist zal aantreffen. Ik sta voor een gesloten huis met aan de muur links van de deur een plakkaatje met daarop ‘Dinnekes keramiek.’

Ik word hartelijk verwelkomd door Nadine Willem die mij in de gang laat en mij via de trap naar boven verwijst. Even later vervoegt ze mij op de eerste verdieping waar ik op de overloop al wat items kan bekijken. Ik zie voorwerpen zoals schaaltjes, bekers, een natuurtafereeltje zelfs, met vogeltjes, alles met de hand geboetseerd in klei en waarover zij mij straks meer uitleg zal geven.

Kleinschalig

Grenzend aan de overloop word ik een kamer binnengeleid, waar een overvolle tafel met allerlei benodigdheden staat, en enkele stoelen die de ruimte van het miniatelier vullen. Aan de wand merk ik schabben vol met potjes en doosjes en schaaltjes. Ook staan er enkele nog onafgewerkte stukken verpakt in plastiek om de klei vochtig te houden, waar nog verder aan moet gewerkt worden. Want dat is het wat bij ‘Dinnekes keramiek’ gebeurt: volwassenen maar ook kinderen kunnen er les volgen. Het opzet is kleinschalig, hoogstens met een viertal personen tegelijk. ‘Voor de Krokusvakantie hebben zich al een viertal kinderen ingeschreven. Ik begeleid elke deelnemer persoonlijk maar laat hen vooral toch zelf uitzoeken wat ze willen verwezenlijken.’

Zonder draaischijf

Op 1 januari 2023 is ze met lesgeven gestart. Zelf heeft ze drie jaar keramiek-les gevolgd aan de Academie in Temse bij Leo Vanderheyden. Ik wil van haar graag vernemen hoe alles in zijn werk gaat. Dat blijkt niet zo eenvoudig. Het boetseren tot het vormen van een bepaald voorwerp, is het eerste stadium. Een draaischijf gebruikt Nadine Willem bewust niet omdat ze overtuigd is dat voorwerpen gemaakt met de hand meer authenticiteit uitstralen.

‘Er bestaan verschillende soorten klei,’ legt ze verder uit. ‘De grijze, rode en lederkleurige klei wordt gebruikt voor het vormen van beeldjes of figuurtjes, de zwarte voor vazen of schalen. Als de voorwerpen af zijn, worden ze op een ander adres gezamenlijk in een gasoven gebakken op 950° à  1000°. Wanneer ze terug in het atelier arriveren zijn ze klaar om door de cursisten beschilderd te worden. De emailverf maakt eindeloos veel kleurvariaties mogelijk. Afhankelijk van de plaats in de oven worden de kleuren lichter of donkerder. Wanneer de beschilderde voorwerpen opnieuw de oven ingaan, wordt de temperatuur verhoogd naar 1050° à 1250°. ‘Het is altijd opnieuw verrassend als de voorwerpen te voorschijn komen’ zegt Nadine. ‘Voor wie eraan begint wordt het op de duur een echte passie, wat bij mij al zeker het geval is!’ lacht ze. ‘Ik kan er niet mee stoppen!’

Verkopen gebeurt op marktjes of Ambachtelijke Weekends. Zo is er in mei een lentemarktje ter plekke. Op 13 augustus, deelname aan het Ambachtelijk Weekend in Kemzeke.

Les volgen: na inschrijving op dinsdagnamiddag: van 13u tot 16u, woensdag  13u tot 16u/ 19u tot22u, donderdag 19u tot 22u, vrijdag 13u tot 16u/19u tot 22u. Voor de kinderen in de vakantie: van 13u tot 16u30. Emailadres: keramiekstudio2023@gmail.com tel: 0470/458733

Quote: ‘Keramiek is mijn passie, ik kan er niet mee stoppen.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings