16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Merkwaardig voorleesuurtje in WZC Vlashof

FOTO: MIJAN

HET is daags voor Sinterklaas wanneer ik WZC Vlashof in Stekene binnenstap om er een voorleesuurtje mee te maken. Directrice Karolien Hofman leidt mij naar een lichte zaal op de eerste verdieping waar de geel en blauwe stoelen rondom vier naast elkaar geplaatste tafels klaarstaan.  De mensen komen eraan, met hun rollater of in hun rolstoel, duidelijk opgewekt, en vol verwachting.

Francis Vlayen komt handenschuddend binnen. Hij kent er vrijwel iedereen bij naam en zij lijken erg van zijn aandacht te genieten.  Als vrijwilliger leest hij hen elke maandag een uurtje voor van 10 tot 11. Daarbij zet hij heel zijn persoonlijkheid in. Met klare stem hij legt hen één en ander uit. Van zijn toehoorders, vooral tachtigers en negentigers lijken sommigen eerst nog een beetje teruggetrokken maar anderen reageren al alert. En daar is het hem om te doen: hun aandacht te prikkelen!

Van een terreurproces tot inflatiepiek en de Carrefour

Als hij van start gaat en een krant bovenhaalt, ben ik een beetje verrast. Géén boek, dus, niet één of ander verhaal maar Francis put uit de actualiteit. Hij stelt vragen en laat hen antwoorden. Als niemand het weet vult hij zelf het antwoord in. En het pakt: een vol uur houdt hij hun aandacht vast.

De onderwerpen variëren van het beginnende terreurproces, naar de inflatiepiek en zo naar de politiek: wat is Ecolo? Twee personen weten het, de anderen zegt het niets. Op de vraag: wie is André Gijselbrecht, weet iemand dat het een dokter is die de moord op zijn schoonzoon heeft laten plegen en waarom… Maar ook: wat betekent Carrefour? Een warenhuis, antwoordt een man. In Stekene zijn er nu al meer dan genoeg, zegt hij ferm. De anderen beamen dit. Francis snijdt zijn volgende onderwerp aan: online betalen. Dat dit nu kan met simpelweg de kaart tegen het apparaat te houden. ‘Praktisch,’ reageert een man in een rolstoel, ‘want baar geld (cash) hebben we niet en zo kunnen we toch vlot ons pintje in de brasserie betalen.’ Wanneer het over een rattenvanger voor de stad New York gaat, antwoordt een bewoonster dat haar man er een was en dat met Nieuwjaar de mensen ernaar  kwamen vragen. ‘Toch niet om op te eten?’ vraagt Francis ongelovig. Het bleek om muskusratten te gaan.

Gelukkig eindigt de sessie met Sinterklaas en Zwarte Piet, die nu meestal bruin blijkt te zijn in plaats van zwart. Ze vinden het toch wat vreemd dat daar zoveel over te doen geweest is. Vroeger was het simpeler…

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings