8.1 C
Stekene
vrijdag 19 april 2024

Binnenkijken bij Bakkerij Veldeman: ‘Alles wat we verkopen wordt hier ook gemaakt’

BAKKERIJ VELDEMAN, de bakkerij van Pieter Veldeman en Marjolein Schelfaut, draait elke nacht op volle toeren. Als warme bakker maken ze alles zelf. Gazet Van Stekene ging een nacht meedraaien.

Het is erg rustig op de baan naar Klein-Sinaai wanneer uw journalist om iets na één uur onderweg is naar Bakkerij Veldeman. Deze maandag-op-dinsdagnacht zal voor Marjolein Schelfaut een rustige nacht worden, ‘niets vergeleken met de zaterdagnacht’, dan is het alle hens aan dek. Alhoewel de warme bakkers in Vlaanderen met uitsterven zijn bedreigd, en geschoold personeel lastig te vinden is, doet Marjolein haar job met veel goesting en passie. Dat is nodig als je elke nacht wakker wil doorbrengen.

In de bakkerij is Marjolein al even bezig met de voorbereidingen wanneer uw journalist aankomt. In tegenstelling tot vele bakkerijen staat Pieter Veldeman in de winkel, en doet de broodronde, terwijl Marjolein elke nacht de broodjes bakt. ‘De bakkerij heet wel Veldeman, dat is ook de naam van onze kinderen, op die manier zijn ze ook wat reclame voor ons’, (lacht).

Bakkersdroom

Voor Marjolein was het al sinds de lagere school de bedoeling om bakker te worden: ‘We zijn in het lager eens een bakker gaan bezoeken, en zagen toen hoe sandwiches werden gemaakt. Vanaf toen wist ik al dat dit was wat ik wou gaan doen.’ In die tijd was de bakkerswereld er één van mannen: ‘Als je toen aan een opleiding begon, waren het voornamelijk mannen. Vandaag is het al helemaal veranderd. Daar is zeker al de helft van de studenten een vrouw.’

In haar jonge jaren werkte ze al bij Bakkerij Van Goethem, die toen de bakkerij uitbaatte waar nu Veldeman gevestigd is. ‘Na het uitgaan was het dan direct doorsteken naar het werk. Dan train je dat wel’, (lacht).

Maar Marjolein studeert verder voor haar bachelor Voeding & Dieet­kunde, en ze zal zeven jaar werken als diëtiste in een psychiatrische instelling. In 2008 nemen Marjolein en Pieter dan de bakkerij van Van Goethem over, en maken ze er Veldeman van.

Ondertussen blijft Marjolein druk in de weer met het maken van haar broden voor de dag die komt. Haar collega is bezig met de patisserie: ‘Dat had ik ook geleerd in mijn opleiding, patisserie, maar dat heeft echt wel zijn tijd nodig gehad op Klein-Sinaai. Dat waren ze hier helemaal niet gewend. Ondertussen kunnen we erg trots zijn op onze reputatie als het aankomt op patisserie en taarten.’

Sinaai en de slagboom

‘Een vierde van onze klanten komt uit Sinaai, en dat is nu wel een probleem door de slagboom aan de Koebrug. In het begin merkten we wel een verschil, en dan zijn we begonnen met een levering aan huis voor klanten op Sinaai. Via het stadsbestuur van Sint-Niklaas hebben we een code gekregen om door de slagboom te gaan, en op die manier bedienen we onze klanten in Sinaai vandaag. Ook hebben we in de Zwaanaardestraat een afhaalpunt bij Ann van Hende.’

Nood aan rust

‘Soms zeggen onze klanten: gaan jullie nu weeral in verlof?, maar wij hebben dat wel nodig. We staan hier soms 15-16 uren op een dag te werken, en dat 6 dagen aan een stuk. Dan heb je af en toe echt wel eens nood aan ontspanning. Ook onze sluitingsdag is voor ons werken, dan doen we onze administratie.’

Maar als Marjolein opnieuw zou moeten kiezen, ging ze voor hetzelfde pad: ‘Dan zou ik opnieuw bakker willen worden. We hebben ook de grote luxe dat onze kinderen altijd bij ons zijn. Ze gaan hier naar school, en daarna zijn ze bij ons. We hebben ze zien opgroeien doorheen de jaren.’ Maar niets duurt voor eeuwig natuurlijk: ‘Ik ben er me ook van bewust dat dit een fysiek erg zware job is. Op een bepaald moment is het op.’

Voordat uw journalist weer vertrekt, ergens tussen vier en vijf uur, krijgt hij nog een croissant. En die geniet de volledige goedkeuring van uw krant.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings