13.6 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Zeeuwen Inge en Angelo meteen geïntegreerd in Klein-Sinaai

Net nu vele Vlamingen kiezen voor een stekje net over de Nederlandse grens maakten Angelo Roelandt (51) en Inge Dierick (47) de omgekeerde beweging. Bij een warme kop koffie en een lekkere oerhollandse stroopwafel doen ze graag hun verhaal.

Even terugspoelen naar zondagmorgen 25 maart. Tony De Wilde vertelt aan een groep wandelaars honderduit over Klein-Sinaai. Tussen twee haltes raken we aan de praat met een koppel met een Nederlandse tongval. ‘We zijn hier net komen wonen en willen graag alles weten over het dorp.’

Sas Van Gent

‘Begin februari zijn we hier in de Kasteelstraat komen wonen’, vertellen ze ruim een maand later. ‘De eerste weken was het behelpen met een campingtafel en wat plastic stoelen, op die manier konden we jullie echt niet ontvangen. We hebben ons ganse leven in Sas Van Gent gewoond maar de laatste tien jaar zien we daar heel veel Belgen aankomen. Enkel om te wonen, zonder enige connectie met de buren. Toen onze twee dochters het huis uit waren was dit te groot en hebben we het verkocht. We zouden wel snel een appartement vinden maar dat was buiten de waard gerekend. Koopwoningen genoeg, maar het concept huurappartement vind je amper in Zeeland. Over de grens dan maar, het werd echt spannend met nog twee weken vooraleer we het huis uit moesten. Maar toen Inge dit vond waren we meteen verkocht.’

Grot

Angelo is een verwoed fietser. De Vlaamse en Waalse Ardennen, de Alpen. ‘Ik was al een drietal keer bij de grot van OLV van de fietsers geweest en plots woon ik er vlakbij’, lacht Angelo. ‘Nu kan ik rustig de omgeving verder ontdekken maar jammer genoeg is de kwaliteit van de Belgische fietspaden en pak minder dan in Nederland of zeg maar Zeeland. We voelen ons meer Zeeuws-Vlaming dan Nederlander, en daar zit het woord Vlaming al in.’ Inge is een fervente wandelaar. ‘De kustmarathon in Zeeuws-Vlaanderen staat op mijn palmares maar hier is het ook ideaal. Ik steek de straat over en ben in het bos.’

Echt welkom!

‘We blijven allebei in Terneuzen werken. Angelo bij de gemeente, ik bij Casa’, gaat Inge verder. ‘Nu de lente begint gaan we voluit op stap. We willen België ontdekken. Gent kennen we al vrij goed, Antwerpen iets minder maar we moeten het niet altijd te ver zoeken. Blijkbaar kan je hier ook met een vlot de plaatselijke rivier afvaren. Dat gaan we ook doen, want we willen ons zo snel mogelijk verder integreren in Stekene en Klein-Sinaai. De wandeling was daar onderdeel van maar we hebben ook al enkele malen het enige resterende café in Klein-Sinaai bezocht. We voelen ons hier echt welkom, de buren zijn leuke mensen en we zijn van plan ons hier nog heel vaak te laten zien.’ Op tafel liggen flyers van de Kasteelstraatfeesten en Polkenkermis. ‘Daar gaan we allemaal heen’, zegt Angelo.

Stamboom

Roelandt en Dierick. Namen die vrij Vlaams klinken. ‘Ik ben bezig aan onze stamboom’, verklapt Inge. Mijn grootouders hebben roots in Zeveneken, ik ga me daar wel verder verdiepen. Angelo’s grootmoeder woonde in Heikant, zijn overgrootmoeder in Stekene. Zelf hebben ze twee prachtige dochters die permanent de tafel overschouwen. ‘Eerst stonden ze wat sceptisch tegen onze overstap maar nu vinden ze het ook een goede keuze.’ Maar de kers op de stamboomtaart komt helemaal op het eind van het gesprek. ‘We worden oma en opa’, glundert Inge. ‘Volgens de planning in mei maar de natuur is onvoorspelbaar. Misschien kunnen we het kaartje al komen afgeven wanneer we op 27 april deze krant komen ophalen.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings