13.4 C
Stekene
zaterdag 3 juni 2023

Andrea Coppieters haalt de sleutel, en brengt hem terug

Andréa COPPIETERS heeft een hart voor Klein-Sinaai, de gemeente waar ze haar hele leven heeft gewoond. Ze zet zich in voor haar gemeente via het wielermuseum, de kerkraad, en sinds de laatste verkiezingen zit ze ook in de politiek.

‘Ik had echt schrik dat er niemand op me zou stemmen’, bekent Andréa. ‘Toen uiteindelijk bleek dat ik 319 voorkeurstemmen haalde, was ik verbaasd. Ik wist dat ik mijn stemmen binnen Klein-Sinaai zou moeten halen, want ja, in Kemzeke en Stekene zouden ze niet snel op me stemmen. Maar ik had hier ook concurrentie, van Luc De Cleir voor Groen, van Réno Martens voor cd&v. Wanneer ze op één van hen zouden stemmen, konden ze niet op mij stemmen.’

Ik wist dat ik mijn stemmen moest halen in Klein-Sinaai

Op de avond van de verkiezingen trekt ze net als alle andere Gemeentebelangers naar Zaal Nova: ‘Daar werd ik al meteen gefeliciteerd bij het binnenkomen. Ik was verkozen als eerste opvolger’

Zodra één van de dertien gemeenteraadsleden zou opstappen, kon Andréa die plek innemen. Toen oud-burgemeester Arnoud Heyse in de winter van 2020 vertrok, werd zij gemeenteraadslid: ‘Ik was blij dat we toen nog allemaal thuis zaten, en dat ik mijn eed mocht afleggen in een raadszaal waar enkel de voorzitter en de burgemeester aanwezig waren.’ (lacht)

2024

Of ze zelf nog opkomt in 2024 weet ze niet: ‘Als ze me terug vragen, zal ik terug op de lijst staan,’ lacht ze. ‘De jongeren bij de partij, zoals Giovanni en Celien, doen ook heel erg hun best.’

Wat ze wel nog hoopt te bereiken in haar tijd als gemeenteraadslid, is meer veiligheid voor de school van Klein-Sinaai: ‘Je kinderen met de fiets hier naar school brengen is een zaak van leven of dood. Ouders die veel te laat thuis vertrekken en hun kinderen afzetten aan de schoolpoort, vlammen door de Pannenhuisstraat richting de school.’

Nog ver voordat ze op de lijst ging staan engageerde Andréa zich al voor tal van evenementen en verenigingen: ‘Ik zit mee in de kerkraad, ben penningmeester van het wielermuseum, ik ben ook bestuurslid bij Ferm (het vroegere KVLV, ndvr). Ik veel gevallen haal ik de sleutel op bij het gemeentehuis voor de zaal, en aan het einde van de rit geef ik hem terug af.’ (lacht)

Zo helpt Andréa onder andere bij het organiseren van het Ambachtelijk Weekend, of het weekend van de fietsenwijding. ‘Aan het einde van zo’n weekend is de pomp wel echt af.’ (lacht)

‘Ik heb helemaal geen gat om in de zetel te blijven zitten. Vergaderingen zijn hier dan ook vaak bij mij thuis in de Pannenhuisstraat.’

Pannenhuisstraat

In die Pannenhuisstraat woonde haar vader voor haar, die op zijn grond een kapel had staan: ‘Die kreeg al snel de bijnaam Coppieterskapel, omdat mijn vader die volledig onderhield en restaureerde wanneer nodig.’

Vandaag onderhoudt Andréa de kapel nog steeds, elke ochtend gaat ze de kapel openen voor bezoekers, en elke avond gaat ze de kapel opnieuw sluiten.

Daarmee is zij al de derde generatie die het kapelletje onderhoudt en openstelt voor het publiek.

Generatie Pannenhuis

Haar kinderen wonen nu op wandelafstand in diezelfde Pannenhuisstraat, meer nog, het zijn zelfs allemaal buren van elkaar. ‘Ik heb hier altijd gewoond, nog in de tijd dat het hier Kapelstraat heette. Door de fusie met Stekene in de vorige eeuw, waar al een Kapelstraat was, is dit dan de Pannenhuisstraat geworden. Maar in die andere Kapelstraat hebben ze wel géén kapel!’ lacht Andréa.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in