11.7 C
Stekene
donderdag 18 april 2024

Andrea Coppieters haalt de sleutel, en brengt hem terug

Andréa COPPIETERS heeft een hart voor Klein-Sinaai, de gemeente waar ze haar hele leven heeft gewoond. Ze zet zich in voor haar gemeente via het wielermuseum, de kerkraad, en sinds de laatste verkiezingen zit ze ook in de politiek.

‘Ik had echt schrik dat er niemand op me zou stemmen’, bekent Andréa. ‘Toen uiteindelijk bleek dat ik 319 voorkeurstemmen haalde, was ik verbaasd. Ik wist dat ik mijn stemmen binnen Klein-Sinaai zou moeten halen, want ja, in Kemzeke en Stekene zouden ze niet snel op me stemmen. Maar ik had hier ook concurrentie, van Luc De Cleir voor Groen, van Réno Martens voor cd&v. Wanneer ze op één van hen zouden stemmen, konden ze niet op mij stemmen.’

Ik wist dat ik mijn stemmen moest halen in Klein-Sinaai

Op de avond van de verkiezingen trekt ze net als alle andere Gemeentebelangers naar Zaal Nova: ‘Daar werd ik al meteen gefeliciteerd bij het binnenkomen. Ik was verkozen als eerste opvolger’

Zodra één van de dertien gemeenteraadsleden zou opstappen, kon Andréa die plek innemen. Toen oud-burgemeester Arnoud Heyse in de winter van 2020 vertrok, werd zij gemeenteraadslid: ‘Ik was blij dat we toen nog allemaal thuis zaten, en dat ik mijn eed mocht afleggen in een raadszaal waar enkel de voorzitter en de burgemeester aanwezig waren.’ (lacht)

2024

Of ze zelf nog opkomt in 2024 weet ze niet: ‘Als ze me terug vragen, zal ik terug op de lijst staan,’ lacht ze. ‘De jongeren bij de partij, zoals Giovanni en Celien, doen ook heel erg hun best.’

Wat ze wel nog hoopt te bereiken in haar tijd als gemeenteraadslid, is meer veiligheid voor de school van Klein-Sinaai: ‘Je kinderen met de fiets hier naar school brengen is een zaak van leven of dood. Ouders die veel te laat thuis vertrekken en hun kinderen afzetten aan de schoolpoort, vlammen door de Pannenhuisstraat richting de school.’

Nog ver voordat ze op de lijst ging staan engageerde Andréa zich al voor tal van evenementen en verenigingen: ‘Ik zit mee in de kerkraad, ben penningmeester van het wielermuseum, ik ben ook bestuurslid bij Ferm (het vroegere KVLV, ndvr). Ik veel gevallen haal ik de sleutel op bij het gemeentehuis voor de zaal, en aan het einde van de rit geef ik hem terug af.’ (lacht)

Zo helpt Andréa onder andere bij het organiseren van het Ambachtelijk Weekend, of het weekend van de fietsenwijding. ‘Aan het einde van zo’n weekend is de pomp wel echt af.’ (lacht)

‘Ik heb helemaal geen gat om in de zetel te blijven zitten. Vergaderingen zijn hier dan ook vaak bij mij thuis in de Pannenhuisstraat.’

Pannenhuisstraat

In die Pannenhuisstraat woonde haar vader voor haar, die op zijn grond een kapel had staan: ‘Die kreeg al snel de bijnaam Coppieterskapel, omdat mijn vader die volledig onderhield en restaureerde wanneer nodig.’

Vandaag onderhoudt Andréa de kapel nog steeds, elke ochtend gaat ze de kapel openen voor bezoekers, en elke avond gaat ze de kapel opnieuw sluiten.

Daarmee is zij al de derde generatie die het kapelletje onderhoudt en openstelt voor het publiek.

Generatie Pannenhuis

Haar kinderen wonen nu op wandelafstand in diezelfde Pannenhuisstraat, meer nog, het zijn zelfs allemaal buren van elkaar. ‘Ik heb hier altijd gewoond, nog in de tijd dat het hier Kapelstraat heette. Door de fusie met Stekene in de vorige eeuw, waar al een Kapelstraat was, is dit dan de Pannenhuisstraat geworden. Maar in die andere Kapelstraat hebben ze wel géén kapel!’ lacht Andréa.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings