16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Stormen ‘worden intenser en frequenter’ in Stekene

 DOOR de klimaatverandering zullen we in Stekene vaker te maken krijgen met steeds he­vigere stormen. Dat zegt Karel Vanderkerken, kapitein van de brandweer in Stekene.

De grootste veiligheidsdienst die in onze gemeente gevestigd is kwam nog niet aan bod in de Gazet Van Stekene. Uitgelezen moment om na de opendeurdag van de hulpdien­sten eens aan te kloppen bij Karel Vanderkerken: ‘Sinds 2015 is de brandweer geen gemeentelijke aangelegenheid meer, maar beho­ren we tot de hulpverleningszone Waasland. Dat wil zeggen dat we met Sint-Gillis-Waas, Kruibeke, Waasmunster, Beveren, Kieldrecht, Melsele, Temse, Sint-Niklaas en Kruibeke samenwerken om het grondgebied te beschermen. Wan­neer het ergens brandt of een zie­kenwagen nodig is, berekent een computersysteem dan wie waar be­schikbaar is, en hoe snel een be­paalde post met specifiek materiaal en manschappen ter plaatste kan zijn. Zo worden we in Stekene soms ook opgeroepen om naar het ha­vengebied of een aangrenzende ge­meente uit te rukken.’

Vrijwillige post

De lokale afdeling van de brand­weer in Stekene is evenwel geen beroepspost, het is een post met vrijwilligers. Die zijn dan niet elke dag aanwezig in de kazerne: ‘Ze combineren het vaak met een ande­re job.’ Toch komt er veel meer bij kijken dan enkel maar interventies: ‘Onze brandweermannen hebben constant opleiding, en oefeningen, om zich voor te bereiden op effec­tieve interventies. Het is een zware job, die ook weegt op het gezinsle­ven.’

Stormen in Stekene

‘In de nasleep van de laatste storm in Stekene leken sommige stukken boven de E34 wel oorlogsgebied’, vertelt Vanderkerken. ‘Zonder de terreinkennis die onze mensen hebben omdat ze zelf van Stekene zijn, zouden we daar helemaal nooit hebben kunnen navigeren.’

Heel wat brandweerwagens wor­den ondertussen uitgerust met een all-terrainchassis, net om stormge­bied te kunnen verkennen en trot­seren. Een gewone brandweerwa­gen volstaat niet altijd meer. ‘Door de klimaatverandering gaan we va­ker dit soort intense stormen mee­maken’, verklaart Vanderkerken.

In de brandweerkazerne bevindt zich sinds de opendeurdag ook een speciaal ‘brandpreventieadvieslo­kaal om mensen bewust te maken van brandveiligheid: ‘Het is inge­richt als een echt huis, met heel wat verborgen brandgevaren. Het is dan aan de bezoekers om uit te ma­ken wat een gevaarlijke situatie is. Zo staat er bijvoorbeeld een strijkij­zer op een kledingstuk, en zijn er elektriciteitskabels via verschillen­de verdeelkoppen verbonden.’

Het brandpreventielokaal van de Stekense brandweer

‘Dit lokaal is uniek in Vlaanderen, en wordt niet enkel gebruikt in de opleiding van onze eigen mensen, ook voor lagere scholen (4de leer­jaar) en op verzoek voor specifieke verenigingen.’

Jeugdbrandweer

Het is een intensieve jeugdbeweging, zo is er begin november een dropping, gecombineerd met examens

KAREL VANDERKERKEN

Tijdens de opendeurdag op 8 mei was het erg duidelijk dat Stekene ook een heel actieve jeugdbrand­weer kent: ‘Dat is een jeugdbewe­ging waarin jongeren tussen hun 12 en 18 jaar eigenlijk de volledige brandweeropleiding doorlopen. Het is zeker een intensieve jeugd­beweging. Zo is er begin november een dropping gecombineerd met examen op verschillende locaties. Tijdens de overnachting in de ka­zerne, worden de leden ‘s nachts gealarmeerd om een interventie te doen, net als de echte brandweer­lui.’

Toch merkt Vanderkerken dat die jeugdbeweging bloeit: ‘We hebben heel wat leden, en we merken ook dat velen van hen na hun 18 jaar vrijwilliger worden bij onze brand­weerdienst.’

Veiligere woningen

De brandweer wordt steeds vaker opgeroepen na rookmeldingen, en dus minder voor uitslaande bran­den: ‘Dat komt door de vele rook­melders die tegenwoordig ver­plicht in de mensen hun huizen hangen. Die merken branden snel­ler op.’

Maar natuurlijk zal de brandweer deze zomer ook voor andere zaken uitrukken, zo ook wespennesten: ‘Daar doen we er elke dag heel wat van weg. Maar laat me duidelijk zijn en stellen dat we enkel wespennes­ten verwijderen. Hommels en bijen zijn bedreigde soorten, dus die la­ten we zitten. Indien een nest van bijen hinderlijk is, moet je een im­ker contacteren.’ Wanneer een wespennest ver genoeg van de wo­ning zit, en niet hinderlijk is, raadt Vanderkerken aan om de nest te la­ten zitten: ‘Wespen hebben ook hun plek in het ecosysteem.’

Meer dan interventie

Toch is volgens Vanderkerken in­terventie slechts 20 procent van de taken van de brandweer: ‘We doen ook heel veel andere zaken. De brandweer is in sommige gevallen een betalende dienst, dus moeten we ook mensen hebben die factu­ren maken. Mensen die de punten controleren waar de brandweer water kan aftappen bij brand, maar ook mensen die plattegronden van rusthuizen en andere openbare ge­bouwen opvragen en bijhouden. Wanneer we ergens interventie moeten doen, wil je toch een up-to-date grondplan van de site waar het brandt.’

Mensen die zich aangesproken voelen om bij de brandweerpost in Stekene te gaan, zijn daar welkom: ‘We zoeken dringend enkele nieu­we collega’s! Die moeten wel twee jaar een intensieve opleiding vol­gen voordat ze inzetbaar zijn, en het heeft een sterke impact op je privéleven. Maar je krijgt er heel veel voor terug.’ Op de webstek www.ikwordbrandweer.be vind je alle noodzakelijke info.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings