19.2 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

Stekene kampt met tekort aan huishoudhulpen, maar wat doet een huishoudhulp precies?

Dankzij de heropleving van de economie groeit de vraag naar huishoudhulp met dienstencheques aan huis sterk en dat laat zich duidelijk merken in de vele openstaande vacatures. Momenteel staat het hoogst aantal vacatures voor huishoudhulpen open in meer dan 10 jaar tijd.

De job als huishoudhulp wordt in de media niet altijd even rooskleurig voorgesteld. Maar is dit wel terecht? Wat houdt zo’n job precies in? Wat zijn de voordelen? Hoeveel verdien je? De Gazet Van Stekene vroeg het aan dienstenchequebedrijf Van Osta met winkels o.a. in Stekene en Sint-Niklaas, maar actief in het hele Waasland, regio Antwerpen en regio Gent.

‘Ondertussen zijn we al met bijna 450 huishoudhulpen die bij meer dan 3000 gezinnen elke dag huizen doen stralen. Toch zijn er bepaalde regio’s in het Waasland waar wachtlijsten maar moeilijk ingevuld geraken. De vraag naar huishoudhulp in regio Stekene is enorm. Als dienstenchequebedrijf zetten we daarom alles in om nieuwe huishoudhulpen aan te trekken met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, in tegenstelling tot wat er soms in de media verschijnt. We willen dat huishoudhulpen bewust kiezen voor Poetsdienst Van Osta, omdat ze weten dat we bij de beste werkgevers uit de sector behoren. Van Osta is een werkgever die een fair en correct beleid voert, die oog heeft voor work-life balance en die de gezondheid en het welzijn van haar mensen op de eerste plaats zet’ ,vertelt Nancy Van Ursel, hoofd van Poetsdienst Van Osta.

Heel wat voordelen

‘Door het systeem van dienstencheques, hebben huishoudhulpen recht op alle sociale voordelen als werknemer, zoals bijvoorbeeld betaalde vakantiedagen, eindejaarspremie, ziekteverlof, pre- en postnataal verlof, tijdskrediet of loopbaanonderbreking en pensioenopbouw. Ook kiezen huishoudhulpen hoeveel uren ze werken, met een maximum van 38 uren, en zijn bij Van Osta kindvriendelijke uurroosters mogelijk. Maar ook voor mensen met veeleisende hobby’s, mantelzorgers of voor wie graag extra uren naast een bestaande job of pensioen werkt, is een job als huishoudhulp mogelijk’, voegt Nancy Van Ursel toe.

Sociaal contact

Als huishoudhulp werk je bij verschillende klanten thuis. Hoewel je alleen werkt, is er veel sociaal contact met nieuwe mensen. Je draait mee binnen een gezin en je bent een belangrijke schakel. ‘Onze consulenten zijn de verbindende schakel tussen de huishoudhulp en de klant. Het is belangrijk dat de klant realistische taken verwacht van de huishoudhulp binnen de voorziene tijd. Wanneer een klant toch te veel vraagt van een huishoudhulp, plant een coördinatrice of jobcoach van Van Osta een gesprek in met de klant. Het is belangrijk dat onze huishoudhulpen zich goed voelen bij de klanten’, vult Els Vanhese, coördinatrice van Poetsdienst Van Osta in het Waasland, aan.

Dienstenchequebedrijven zijn de dag van vandaag sterk bezig met de gezondheid van hun medewerkers. ‘Zo doen we bij Van Osta grondig onderzoek naar ecologische schoonmaakmiddelen, die krachtig zijn en tegelijkertijd de gezondheid van onze huishoudhulpen niet schaden. Gezondheid primeert!’, zegt Nancy Van Ursel.

Koken, dan weer kuisen

‘Huishoudhulpen hebben heel wat ervaring in hun werk. Bij de ene klant wordt er meer gepoetst en bij de andere klant wordt er meer gestreken of gekookt. Elk huis is ook anders. Elk gezin is anders. In tegenstelling tot wat vaak in de media verschijnt, krijg je als huishoudhulp enorm veel waardering, appreciatie en voldoening. Klanten zijn erg dankbaar wanneer hun woning terug netjes is en laten dit ook regelmatig blijken’, voegt Van Ursel toe.

Als startende huishoudhulp in de sector krijg je een verplichte 9-uren opleiding, maar daarnaast zetten de meeste dienstenchequebedrijven in op extra opleidingen. ‘Bij Van Osta laten we de huishoudhulpen de vrije keuze om opleidingen te volgen uit ons opleidingsaanbod. Zo bieden we bijvoorbeeld poetsen, strijken, ergonomie, EHBO, assertiviteit of opleidingen aan voor het omgaan met onverwachte situaties.’, klinkt het bij Poetsdienst Van Osta.

Verloning

Volgens de wettelijke barema’s in de dienstenchequesector verdient een huishoudhulp vanaf 1 april 2022 minimaal €12,05 bruto per uur. Dienstenchequebedrijven mogen meer betalen, maar zijn verplicht om dit minimum te hanteren. Hoe langer men bij een werkgever werkt, hoe hoger dit minimumloon, in 3 anciënniteitsopslagen. Van wie bijvoorbeeld 3 jaar bij dezelfde werkgever werkt, bedraagt het loon minimaal €12,80 bruto per uur. Daarbij komen vaak ook nog maaltijdcheques, vergoedingen en andere extralegale voordelen.

‘Naast een mooi loon, bieden we een waaier aan extra voordelen voor onze huishoudhulpen, zoals maaltijdcheques, vergoedingen voor verplaatsingen, kledij en schoenen, toffe werkkledij, vakantiegeld, eindejaarspremie en zetten we ook heel erg in op opleidingen. We starten bovendien binnenkort met een pilootproject waarbij onze huishoudhulpen beroep kunnen doen op een elektrische fiets of een milieuvriendelijke wagen van de Van Osta vloot aan aantrekkelijke voorwaarden’, aldus Micheline Strybol, HR-verantwoordelijke.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in