16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Alles wat je altijd al wilde weten over Klein-Sinaai

TONY De Wilde en Isabelle Van Overtvelt zijn gebeten door de geschiedenis van Klein-Sinaai. Op zondag 25 februari hingen twee groepen aan hun lippen tijdens een uitermate boeiende wandeling.

Helga en Annick van de Stekense dienst toerisme hadden vooraf voor een verzorgde en lekkere maaltijd gezorgd. Een prima voorgerecht voor het hoofdmenu met verhalen om duimen en vingers van af te likken, ter plaatse geserveerd door Tony en Isabelle.

Levende getuigen

Tijdens de wandeling werd op de meest relevante plekken halt gehouden. Tony gaf uitleg, Isabelle zorgde voor de foto’s of tekeningen maar het allerbelangrijkste waren de getuigenissen van mensen die het oude Klein-Sinaai uit de vorige eeuw weer tot leven brachten. Een technisch hoogstandje, de geluidsfragmenten met betrekking op de locatie waren allemaal individueel opgenomen en daarna gemonteerd alsof het een groepsdiscussie was.

Roger

Maar blijkbaar kon het allemaal nog nét iets beter dan met de geluidsopnames. Toeval of niet maar plots ontmoetten we Roger Minnebo tijdens zijn dagelijkse wandeling. Roger is 94 ondertussen en is één van de vertellers in de geluidsfragmenten. Hij pikte een eind mee aan bij de groep en gaf graag nog de nodige aanvullende commentaar, onder andere over de amoureuze perikelen in het kasteeltje rond midden vorige eeuw.

Ijstijd

Vooraleer te vertrekken werd kort het heel verre verleden bovengehaald. Hoe Klein-Sinaai in de ijstijd een meer was dat langzaam verdween. Hoe de Romeinen door het dorp trokken. Hoe de Cisterciënzers de abdij van Boudelo oprichten gesteund door de Graven van Vlaanderen en hoe die in 1578 vernietigd werd.

Stoker

De focus van de wandeling ligt op een meer recent verleden. Tony was in de huid van een stoker gekropen. De man die het vuile werk in de stoomtrein moest opknappen. Met de bedoeling om ooit zelf machinist -de slimste op de trein- te worden. De eerste stop was dan ook het oude station van Klein-Sinaai, pas opgericht in 1886, 24 jaar na de ingebruikname van de spoorweg. Kinderen van bareeldraaiers vertellen over het leven in en rond het station. Over de wissels, de goederentrafiek, de kolen die gelost werden, de goede en minder goede sparren en zelfs duiven die geladen werden. En hoe de treinen met een waanzinnige snelheid tot 35 kilometer per uur door de velden scheurden.

Arm en rijk

Het waren harde tijden. Aanvankelijk kostte een treinticket bijna een dagloon van een arbeider en de mensen waren doodarm. Met kruiwagens werd de spoorlijn afgeschuimd op zoek naar kolen die al dan niet per ongeluk naast de vuurmond terechtgekomen waren. Dit alles staat in schril contrast met het -ondertussen prachtig gerestaureerde- kasteeltje, oorspronkelijk bewoond door een professor van de Gentse universiteit.

Extra varken

Weinigen hebben nog weet van een kamp dat zich tijdens de tweede wereldoorlog hier bevond. De zogenaamde ‘bruine mannen’, naar de kleur van hun uniform kozen hiervoor om de verplichte tewerkstelling in Duitsland te ontlopen. Gewapend met een spade onderhielden ze de Molenbeek en de Stekense vaart. ‘En ze kregen daar goed eten. Zelfs vlees’, vertelde Roger Minnebo. ‘Een goede zaak voor de beenhouwers want dankzij die honderd bruine mannen konden we iedere week een extra varken slachten.’

Wandel mee!

Deze impressie van de gegidste wandeling geeft enkel een ruw beeld. Als je de echte sfeer van vorige eeuw wil opsnuiven moet je mee met Tony en Isabelle gaan wandelen. Naar schatting vier kilometer, over bijna uitsluitend verharde wegen. Momenteel zijn er nog geen nieuwe data beschikbaar maar die volgen zeker via de dienst toerisme van de gemeente Stekene.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings