20.5 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

Gemeente wil burgers betrekken in beslissingen via nieuw platform

HET gemeentebestuur lanceert deze week samen.stekene.be, een platform waarop burgers ideeën kunnen insturen en meedenken over de plannen van het gemeentebestuur.

‘Om de burgerparticipatie in onze gemeente makkelijker en toegankelijker te maken, lanceren we dit online platform. Hierop bundelen we initiatieven en projecten waarover we graag de mening van de burger kennen’, kondigt schepen van Burgerparticipatie Gunter Van Campenhout aan.

Het project moet ervoor zorgen dat meer burgers gaan meedenken over de toekomst van Stekene, en dat kan op veel manieren, stelt Van Campenhout: ‘We hebben een heel flexibel platform waar we op verschillende manieren aan burgerbevraging kunnen doen. Zo kunnen mensen ideeën insturen, maar ook stemmen op ideeën die al online staan.’

‘Daarnaast hebben we nu ook bijvoorbeeld een project online staan waarbij we vrijwilligers zoeken voor onze fietsbieb via het platform. Mensen kunnen zich dan online opgeven.’

Promofoto voor het project (FOTO: Gemeente Stekene)

Gefaseerd

‘Naast bevragen willen we met dit nieuwe platform ook informeren’, voegt Van Campenhout toe. ‘We stellen elk project op de website voor aan de hand van de verschillende fasen. Je kan in één oogopslag zien welke fase van het project op dit moment aan de gang is, welke fasen er al zijn geweest, en wat er nog moet komen.’

Toch benadrukt het bestuur dat dit niet de enige participatie is: ‘We zullen bij projecten ook offline blijven in verbinding gaan met onze burgers. Dit platform is slechts één kanaal. Elk project kan aangevuld worden met andere, niet-digitale participatiemogelijkheden.’

Ook andere projecten

Via het platform kan het gemeentebestuur ook andere projecten aankaarten: ‘Momenteel staat er zo bijvoorbeeld een project online van Waasland Klimaatland, daar is Stekene een onderdeel van, en daarom nemen we die vragenlijst van het project ook mee in onze eigen kanalen.

Op de gemeenteraad van april was Groen Stekene positief over de komst van het platform, zij dringen al langer aan op meer burgerparticipatie. Maar raadslid Luc De Cleir ziet nog meer mogelijkheden: ‘Het platform kan ook goed gebruikt worden om heel wat informatie over de projecten te delen. Dat is andere steden en gemeenten waar dit project loopt ook het geval. Maar ik ga het project natuurlijk niet afschieten op de tweede dag dat het online staat.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in