20.8 C
Stekene
donderdag 20 juni 2024

Weekend rond fietsenwijding en zustergemeente Labastide in Klein-Sinaai onder stralende zon

ZATERDAG werden de Labastidelaan, en de Flandrienlaan ingehuldigd door het gemeentebestuur. Die plechtigheid werd bijgewoond door een delegatie van een zuiders Frans dorpje, Labastide D’Armagnac. Zondag was er traditioneel de fietsenwijding.

Het thema voor de nieuwe straatnamen ligt bij de wielersport: ‘Niet verwonderlijk’, vertelt burgemeester Stany De Rechter (Gemeentebelangen): ‘Onze gemeente heeft met De Grote Dr. Eugeen Roggemanprijs één van de oudste beroepsrennerswedstrijden van het land, en ook de Omloop van het Waasland is al sinds jaar en dag met Stekene verbonden.’

FOTO: Laste

Wielerkerk

In Klein-Sinaai kreeg de kerk een gedeeltelijke herbestemming als wielergrot, naar het voorbeeld van dat zuiderse Franse dorpje, Labastide D’Armagnac. ‘Aan de rand van die gemeente ligt de kapel Notre-Dame-des-Cyclistes.’ Voor zij die geen mondje Frans spreken betekent het zoveel als: Onze Lieve Vrouw van de Fietsers: ‘Daar zijn al veel renners voor de start van de Ronde van Frankrijk een goede afloop komen afsmeken, en lieten verschillende wielergrootheden hun truitje achter’, voegt Gunter Van Campenhout, schepen van Cultuur toe.

Kaart: Gazet Van Stekene Infographic

Onze eigen kerk in Klein-Sinaai liet zich inspireren, en heeft ondertussen een eigen collectie wielertruitjes. Onder andere een truitje van Wout Van Aert hangt in de kerk.

Met de gemeente Labastide D’Armagnac wordt ondertussen al enkele jaren een goede vriendschapsband onderhouden. Dan vertekt er eens een delegatie vanuit Stekene naar Frankrijk, en soms, zoals nu, net omgekeerd.

Fietsenwijding

Zondagvoormiddag werden dan traditioneel fietsen gewijd aan de Onze Lieve Vrouw van de Fietsers. Onder een stralende zon, maar met frisse wind, konden Stekenaars, en natuurlijk andere wielerenthousiasten, hun fiets laten wijden aan de wielergrot.

FOTO: Laste

Onder andere Ronald Stevens liet zijn fiets wijden, maar ook schepen Grietje Cortebeek kwam met familie de fietsen zegenen. En daar moest Diaken Jacques Van Daele toch even zorgen dat mevrouw de schepen goed gewijd was. Naderhand zegende hij ook nog even de journalist van uw Gazet.

VIDEO: Kris Van Duyse

Met een duizendtal bezoekers kan de organisatie spreken van een absoluut record aan fietsenwijdingen.

FOTO: Laste

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings