13.4 C
Stekene
zaterdag 3 juni 2023

Weekend rond fietsenwijding en zustergemeente Labastide in Klein-Sinaai onder stralende zon

ZATERDAG werden de Labastidelaan, en de Flandrienlaan ingehuldigd door het gemeentebestuur. Die plechtigheid werd bijgewoond door een delegatie van een zuiders Frans dorpje, Labastide D’Armagnac. Zondag was er traditioneel de fietsenwijding.

Het thema voor de nieuwe straatnamen ligt bij de wielersport: ‘Niet verwonderlijk’, vertelt burgemeester Stany De Rechter (Gemeentebelangen): ‘Onze gemeente heeft met De Grote Dr. Eugeen Roggemanprijs één van de oudste beroepsrennerswedstrijden van het land, en ook de Omloop van het Waasland is al sinds jaar en dag met Stekene verbonden.’

FOTO: Laste

Wielerkerk

In Klein-Sinaai kreeg de kerk een gedeeltelijke herbestemming als wielergrot, naar het voorbeeld van dat zuiderse Franse dorpje, Labastide D’Armagnac. ‘Aan de rand van die gemeente ligt de kapel Notre-Dame-des-Cyclistes.’ Voor zij die geen mondje Frans spreken betekent het zoveel als: Onze Lieve Vrouw van de Fietsers: ‘Daar zijn al veel renners voor de start van de Ronde van Frankrijk een goede afloop komen afsmeken, en lieten verschillende wielergrootheden hun truitje achter’, voegt Gunter Van Campenhout, schepen van Cultuur toe.

Kaart: Gazet Van Stekene Infographic

Onze eigen kerk in Klein-Sinaai liet zich inspireren, en heeft ondertussen een eigen collectie wielertruitjes. Onder andere een truitje van Wout Van Aert hangt in de kerk.

Met de gemeente Labastide D’Armagnac wordt ondertussen al enkele jaren een goede vriendschapsband onderhouden. Dan vertekt er eens een delegatie vanuit Stekene naar Frankrijk, en soms, zoals nu, net omgekeerd.

Fietsenwijding

Zondagvoormiddag werden dan traditioneel fietsen gewijd aan de Onze Lieve Vrouw van de Fietsers. Onder een stralende zon, maar met frisse wind, konden Stekenaars, en natuurlijk andere wielerenthousiasten, hun fiets laten wijden aan de wielergrot.

FOTO: Laste

Onder andere Ronald Stevens liet zijn fiets wijden, maar ook schepen Grietje Cortebeek kwam met familie de fietsen zegenen. En daar moest Diaken Jacques Van Daele toch even zorgen dat mevrouw de schepen goed gewijd was. Naderhand zegende hij ook nog even de journalist van uw Gazet.

VIDEO: Kris Van Duyse

Met een duizendtal bezoekers kan de organisatie spreken van een absoluut record aan fietsenwijdingen.

FOTO: Laste

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in