17.1 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

Vanaf januari krijgt Stekene twee nieuwe schepenen: Heidi Van Gaever en Grietje Cortebeek

WAT aangekondigd werd na de overwinning van Gemeentebelangen in 2018, staat nu voor de deur. Schepenen Lorette De Permentier en Dirk Backaert zwaaien uit, en Grietje Cortebeek en Heidi Van Gaever nemen over. Gazet Van Stekene zocht hen voor de laatste gemeenteraad van het jaar op om te horen hoe ze op dit punt geraakt zijn..

‘Gemeentebelangen was mij altijd wel genegen’, vertelt Heidi Van Gaever. ‘We gingen steeds naar het Bal van de Burgemeester. En ik ben een echte N-VA’er. In 2012 vroegen Kris Van Duyse (eerste schepen, red.) en Bernard Van Hullebus (voorzitter van de partij, red.) of ik mee op de lijst wou staan. Dat kwam als een volledige verrassing. Ik heb daar toen even van wakker gelegen, maar het kriebelde wel.’ Als kapster aan huis checkte Heidi dan bij haar klanten af wat zij ervan vonden, en daarna ging ze ervoor. Op plaats 12 haalde ze 415 directe stemmen, en raakte zo meteen verkozen.

Voor Grietje Cortebeek waren de kansen kleiner: ‘Burgemeester Stany De Rechter had me in augustus van 2012 pas gevraagd om op de lijst te staan. Dat kwam omdat ik in januari bevallen was, en ze me eerst een paar maanden wouden laten genieten van het moederschap. Ik was de partij ook altijd genegen, ik ging met mijn ouders naar het bal. Toen Stany me vroeg, heb ik meteen wat bedenktijd gevraagd. Ik had een intensieve job en overnachtte al eens in het buitenland. Maar ik kreeg plaats 22 op de lijst, en liet me vertellen dat op die plaats verkozen raken toch niet echt een risico was. Daarom heb ik toegezegd.’

FOTO: Laste

Direct verkozen

Met het doel om 100 stemmen te halen vertrok Grietje nadat ze haar eigen stem had uitgebracht op zondag 14 oktober 2012 naar Zweden voor haar werk. De GSM ging op de vlucht uit, en even later kwam het vliegtuig aan in Stockholm. Daar ging de GSM weer aan, en kwam een zondvloed aan berichten van de mama binnen: ‘Je hebt al zoveel stemmen, je hebt nu zoveel stemmen… En dan opeens: Je bent direct verkozen. 403 stemmen.’

Als twee nieuwe verkozenen, raakten Heidi en Grietje al snel bevriend. Al is er wel eens de gezonde rivaliteit met Heidi als Kemzeekse, en Grietje als Stekense: ‘Ik zeg dat wel eens tegen Lorette wanneer we weer naar Kemzeke gaan: “Kom Lorette, we gaan terug naar (Antwerps accent) ’t stad.”’, lacht Heidi.

Geen van beiden had ooit al een gemeenteraad bijgewoond voordat ze verkozen werden. ‘Ik ben dan maar naar die laatste paar vergaderingen in 2012 gegaan om toch te weten wat dat was, zo’n gemeenteraad’, geeft Heidi toe. ‘Maar de partij heeft ons in het begin ook heel erg goed begeleid’, voegt Grietje toe. ‘We kregen alle punten uitgelegd, en nog eens uitgelegd op de fractievergadering. Zo konden we geïnformeerd naar de gemeenteraad.’

Ik ben dan maar naar die laatste paar vergaderingen in 2012 gegaan om toch te weten wat dat was,

zo’n gemeenteraad

HEIDI VAN GAEVER

In 2018 komen de raadsleden dan terug op, deze keer staan ze hoger op de lijst, ‘en je gaat dan toch minimum voor het aantal stemmen dat je al gehaald hebt. Je wil zeker terug winnen’, zegt Heidi. ‘Eigenlijk was het tweede keer nog stressvoller, je wil echt winnen. Je gaat mee flyeren, en op campagne, terwijl je dat de eerste keer veel minder had. Je hebt het nu geproefd, dan wil je meer.’

Ambitie naar meer

Wanneer blijkt dat ze hun scores fel verbeteren, komt de ambitie naar meer dan enkel gemeenteraadslid zijn. ‘In overleg is dan beslist dat Lorette en Dirk in 2022 zouden uitzwaaien, en dat wij hun plaatsen zouden innemen’, vertelt Grietje. Grietje was ondertussen al fractievoorzitter, en geeft die stok dan weer door aan het jongste gemeenteraadslid, Giovanni De Looze, in 2022.

FOTO: Laste

Wie haar kent op Strava, weet dat Heidi ‘Fullgaz’ Van Gaever best Sport en Toerisme overneemt van Lorette, en dat Grietje Cortebeek met een lang verleden als manager zich dan mag ontfermen over het OCMW.

‘De eedaflegging zal helaas terug online gebeuren. De afgelopen gemeenteraden waren weer in de raadszaal, maar helaas moesten we in november terug verhuizen naar de digitale gemeenteraad. Dat neemt toch een beetje het feestelijke aan die eedaflegging weg’, vertelt Grietje Cortebeek.

‘Je stelt je dat voor met je vrienden en familie, maar nu zal er niemand buiten wijzelf en de gemeenteraadsvoorzitter aanwezig mogen zijn op de eedaflegging. De rest zal via het scherm moeten volgen. Dat is toch anders’, voegt Heidi toe.

Op 1 januari starten ze als schepenen, en daarom leggen ze in de komende gemeenteraad, die van december, de eed af.

Nooit goed genoeg voorbereid

‘Je kan nooit goed genoeg voorbereid zijn op het moment dat je effectief begint te werken’, vertelt Grietje. ‘Mijn grootste uitdaging is dan ook het combineren van mijn werk, mijn gezin, en mijn ambt als schepen. Ik heb ondertussen drie kinderen, een man die zelfstandig is, en ik werk als coördinator van de VAB alarmcentrale. Die job blijf ik ook doen, al zal ik me één dag in de week volledig focussen op het schepenambt.’

Heidi blijft ook actief als kapster aan huis, ‘maar dat zal ik afbouwen. Ik ben kapster van mijn 14 jaar, dat kan al tellen. Ik zet daarom een stapje terug, om het schepenambt erbij te nemen. Maar dat was ik sowieso al van plan. Ik heb altijd hard en veel gewerkt, en door corona kreeg ik een adempauze. Toen reeds had ik besloten om op een andere manier te werken, en meer tijd te maken voor mezelf.’Heidi wordt ook schepen voor de senioren, en ze hoopt dat er in de toekomst terug evenementen mogelijk worden voor de derde leeftijd: ‘Samen met Grietje kan ik bekijken wat we daar kunnen doen. Het zou ook fijn zijn om de jeugd en de ouderen samen te kunnen brengen.’

Scholen als brug

Ambitie is er wel, bij beide dames: ‘Ik wil graag fitnesstoestellen in de vrijetijdszone voor iedereen. Ook wil ik iets op poten zetten waarbij gebruikt sportgerief kan geruild worden, of iets met fietsverhuur zodat kinderen wiens ouders geen fietsje kunnen betalen, daar toch van kunnen genieten. Het zal zien worden wat er nog mogelijk is deze legislatuur, maar ik wil vooral mensen laten sporten. Hen motiveren om te bewegen’, zegt Heidi.

Alle prijzen, voeding, energie, gaan ook omhoog. We moeten echt zorgen dat we daarbij de zwakkeren

in de maatschappij niet

uit het oog verliezen

GRIETJE CORTEBEEK

Sociale zaken bij Grietje Cortebeek ligt op dit moment lastiger: ‘Het zal in het begin afwachten worden waar we de sociale focus moeten leggen, in de nasleep van corona. Corona wordt meteen de grootste uitdaging, ik denk dat we momenteel beginnen doorhebben dat we hiermee zullen moeten leren leven. Alle prijzen, voeding, energie, gaan ook omhoog. We moeten echt zorgen dat we daarbij de zwakkeren in de maatschappij niet uit het oog verliezen. De samenwerking met de scholen is daarbij belangrijk. Zij kennen de kinderen en ouders goed, en zijn vaak een brug naar sociale initiatieven. Ook vereenzaming is een probleem dat ik wil aanpakken. Dit is zeker een moderne oorlog.’


DE GAZET WORDT GESPONSORD DOOR

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in