11.8 C
Stekene
zondag 4 juni 2023

ANALYSE • 30 jaar Crammerock, onverwacht, fenomenaal de grootste

30 jaar Crammerock moest groot worden. Maar de organisatie had zich in vroeg 2020 waarschijnlijk niet kunnen inbeelden dat die editie zou verzet worden. En ze had evenmin kunnen voorspellen dat de editie van 2021 één van dé hoogtepunten van de zomer zou worden in België.

Maar toen de bal definitief aan het rollen ging begin augustus, werd er op kruissnelheid een megafestival op poten gezet. Eentje waarvan zelfs de festivalgangers voelden dat het voor de bevrijding stond. Een nieuwe start. Crammerock had de eer die rol op zich te nemen.

In tegenstelling tot de normale rol van het festival, de afsluiter van het festivalseizoen, werd Stekene dit jaar op de kaart gezet als de festivalhoofdstad van België. Wat een 30e editie.

Kickstarten

Dat zal bij de gemeente ook wel in de smaak hebben gevallen, die zag het evenement als de “culturele kickstart” van het culturele leven in Stekene. De gemeente verleende het festival dan ook een extra subsidie van 40.000 euro, bovenop de gebruikelijke 25.000 euro.

Met een groter festivalterrein dan ooit tevoren kon de organisatie een evenement op poten zetten dat toch volgens de coronamaatregelen verliep. Met een testcentrum aan de ingang, volgens de organisatie iets wat ze uit eigen beweging realiseerde, en met een extra subsidie van de gemeente kon Crammerock 2021 plaatshebben.

De festivalgangers waren alvast laaiend enthousiast en kwamen met duizenden. Het festival werd ook een eerste keer volledig uitverkocht binnen de eerste uren van de verkoop. Ongezien. De organisatie maakte later nog extra tickets vrij, en dus konden heel wat Stekenaars die de boot hadden gemist de eerste keer toch naar het festival.

De organisatie had met een mooie affiche de perfecte cocktail klaarstaan (in niet één maar twee cocktailbars) om de editie te doen knallen. En dat is gelukt.

The Hangout

Onder een blakende zon konden de festivalgangers zich twee dagen tegoed doen aan dat wat ze al zo lang missen: feesten en nog eens feesten. De nieuwe Hangout zone naast de mainstage-tent was het hele weekend drukbevolkt. Dat nieuwe deel van het terrein mag dus zeker volgend jaar een terugkomst maken.

Ook alle medewerkers van het festival dit jaar verdienen een grote pluim voor hun inzet, ondanks alle obstakels. Zij maakten dit de topeditie die het was.

Kortom, het was niet de 30e editie die de organisatie gepland had, na de 29e editie in 2019. Maar het was wel een onverwacht fenomenaal festival. Op naar editie 31.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in