15.1 C
Stekene
zaterdag 18 mei 2024

Vrijwilligers Stekene en Sint-Gillis bundelen krachten voor inzamelhulp overstromingen

VRIJWILLIGERS uit Stekene en Sint-Gillis-Waas rijden woensdagnamiddag naar de getroffen gebieden in Wallonië. Heel wat mensen uit beide gemeentes kwamen naar het inzamelpunt om spullen te doneren.

Vanmiddag om 15 uur is het zover, dan vertrekken er vanuit de Kattestraat in Stekene een hoop bestelbusjes, propvol met materiaal dat de afgelopen dagen ingezameld werd door een tiental vrijwilligers. Ze rijden aan naar Verviers, en de regio errond.

Onstabiele brug

De tiental vrijwilligers reden eerder al eens naar de getroffen gebieden: ‘In Trooz, een dorpje net voorbij Chaudfontaine, waren wij één van de eersten die ze daar zagen. Doordat de brug die toegang geeft tot het dorp onder enkele bomen kwam te liggen, was het heel lastig om tot daar te geraken’, vertelt vrijwilliger Nancy Dullaert.

Babykleren, vuilzakken, waterbidons, schrijfgerei voor de plaatselijke school, hygiëneproducten, de zaal in de Kattestraat staat vol met bananendozen. ‘Voor een rol vuilzakken van de gemeente moeten de mensen daar op dit moment nog altijd de helft van de prijs betalen’, zegt Dullaert verbijsterd.

Dullaert heeft ook nog een boodschap voor andere mensen die naar Wallonië rijden: ‘De meeste mensen die op de oproep reageren, rijden jammer genoeg naar de sporthal, en de andere grotere verzamelplaatsen. Maar in Wallonië is alles heel uitgestrekt, en heel wat mensen moeten kilometers wandelen om daar te geraken. Als ze dan nog eens bijvoorbeeld een pak water moeten meedragen op weg naar huis, gaat dat al helemaal niet meer. Dus die mensen blijven gewoon thuis. Wachtend op hulp.’

Daarom wordt er ook opgeroepen om met een lege auto naar daar te rijden, vol te laden aan het depot, en dan naar de plaatsen te rijden waar nog weinig hulp kwam.

FOTO: Nancy Dullaert

Taalbarrière

Nog een probleem, volgens Dullaert, is de taalbarrière: ‘Simpele dingen: een dweil, een aftrekker, hoe heet dat in het Frans? Probeer die mensen maar eens te helpen zonder de juiste woorden. Ik heb me dan maar als een soort marktkramer aan de bestelbus gezet: “Iemand een schop? Iemand een emmer?” Eens dat ze zagen wat we bijhadden, kwamen ze het halen.’

Honderden mensen uit Stekene en Sint-Gillis-Waas kwamen uiteindelijk aanrijden met dozen vol spullen. Net daarom zijn de vrijwilligers blij dat er op korte termijn een privépartij bereid was om een grote zaal ter beschikking te stellen. Vanuit de gemeentes Stekene en Sint-Gillis-Waas kwam er geen antwoord.

Wie op dit moment nog wil meehelpen, kan op Facebook de groep Sint-Gillis-Waas en Stekene helpt mee in de gaten houden.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings