16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Cultuurprijs voor de Gazet!

Voor de Cultuurprijs van 2023 waren er drie kandidaten genomineerd. Het Driekoningenzingen van Reintje Vos, de vzw Klein-Sinaai Leeft voor 25 jaar Anton van Wilderodepoëziewedstrijd, én natuurlijk de redactie van de onvolprezen Gazet van Stekene. Die laatste had dat moeten winnen, daar was iedereen het over eens. Maar rechtvaardigheid bestaat niet in dit leven. Dus heeft die Anton Van Wilderodepoëziewedstrijd de Stekense Cultuurprijs gewonnen, en dat is natuurlijk geheel en al onterecht. Meer zelfs, het is een grove blunder, een ongerechtigheid van jewelste. En wel hierom.

Dat vzw’tje uit Klein-Sinaai organiseert die Van Wilderodepoëziewedstrijd al 25 jaar. Met andere woorden: dat was duidelijk een valse start. Die gasten hadden 25 jaar voorsprong op de anderen. Een kwarteeuw voorsprong?! Dat is ronduit valsspelen, frauderen, foezelen, knoeien, rommelen, zwendelen, rotzooien, sjoemelen! Foefelen, ook! Dat is Tadej Pogacar 25 dagen vroeger dan de anderen in de Ronde van Frankrijk laten starten. Dan weet je ook al wie gaat winnen.

Die poëziewedstrijd heeft zijn naam ontleend aan een Moerbeekse dichter. Wat heeft Moerbeke met Stekene te maken? Die Van Wilderode heette zelfs niet eens zo! Die kerel schreef onder een valse naam! Hij schijnt een of ander dichtertje geweest te zijn van dertien in een dozijn. Zo’n priester die af en toe wat versjes schreef. En wat doet Klein-Sinaaise vzw’tje? Het organiseert onder de valse naam van die Moerbekenaar een poëziewedstrijd voor kinderen. Tjonge, ik wist niet dat Van Wilderode kinderen had! Maar laat ons nu tot de essentie komen: dat vzw’tje zet dus kinderen aan tot het schrijven van poëzie! Dat is toch ronduit schandalig! De jeugd stimuleren om haar vrije tijd te vullen met stupiditeiten als versjes schrijven! Komaan zeg, gedichtjes schrijven, wie doet dat nog?! Dat zou bij wet verboden moeten worden! Wat is het nut daarvan, wat is de maatschappelijke relevantie van versjes schrijven? Spoor de kinderen tenminste aan om hun vrije tijd nuttig te besteden aan Nintendo, Netflix en vandalisme!

Ik vraag me trouwens af hoe je 25 jaar lang zoveel kinderen zo gek krijgt dat ze gedichtjes insturen voor een wedstrijd waarvan het prijzenpakket bestaat uit boeken! Boeken begot! Wie leest er de dag van vandaag nog bóéken? Dat is toch compleet achterhaald? Boeken laten lezen is gewoonweg ledigheid propageren! Jaar na jaar zoveel inzendingen krijgen, dat gelooft toch geen mens! Volgens mij schrijft dat comité die gedichten gewoon allemaal zelf. Onder valse namen. In navolging van Van Wilderode, dus. En om dan voor zo’n oplichterij nog een prijs te krijgen, dat is toch schandalig!

Trouwens, dat comité heet niet voor niets ‘Klein-Sinaai Leeft’, kortweg KSL. Iedereen weet toch dat KSL een synthetische drug is? Volgens mij waren die mannen dus gedrogeerd. En het staat in het reglement van de Cultuurprijs dat er geen doping gebruikt mag worden. Ik heb het nagevraagd: de avond van de uitreiking is er géén dopingcontrole geweest. Dus overwegen wij van de Gazet van Stekene, die compleet clean schrijven, juridische stappen te ondernemen. Want als er één genomineerde kandidaat de Prijs verdiende, dan wij wel. Onze hoofdredacteur had de champagne al laten overvliegen, de meisjes in de Castel waren besteld voor een fijn feestje, er waren zelfs privékamers met mannelijke handlangers voorzien voor onze redacteurs die daar zin in zouden hebben.

Onze mecenassen van het gemeentebestuur, die sowieso alle kosten van de Gazet van Stekene op zich nemen, die ervoor zorgen dat de redactieleden met Maserati’s en Porsches rondscheuren en die onze maandenlange luxevakanties op Barbados betalen in ruil voor het bewieroken van hun verwezenlijkingen, en het vergoelijken van hun fouten, hebben zich al geëxcuseerd voor hun historische vergissing. Ze hebben ons beloofd dat ze de Cultuurraad zodanig onder druk zullen zetten dat de Gazet van Stekene volgend jaar, geheel en al terecht, wél de Cultuurprijs toegekend krijgt. Ze zullen ook, bij wijze van schadevergoeding, alle gemaakte onkosten van champagne en Castel, in veelvoud vergoeden. Zo zie je maar: soms, heel soms, bestaat er toch rechtvaardigheid in het leven.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings