16.7 C
Stekene
woensdag 17 juli 2024

‘Wij zijn allemaal dommeriken!’

Hoewel ik bijzonder graag in Puyvelde woon, is Stekene letterlijk en figuurlijk nooit veraf. En dat is, realiseer ik me nu, altijd wel zo geweest. Ooit, langlanglang geleden, toen de dieren nog wollen mutsen droegen en Anton van Wilderode niet, organiseerde het Stekense studentenverbond een heuse Nacht van de Poëzie.

Tom Lanoye was een van de dichters en ook ik was geïnviteerd om voor te lezen, want ik had een paar dichtbundels gepubliceerd. Ik was 26 en leraar Nederlands, en de middelbare school in Beveren waar ik lesgaf, zou met twee andere scholen fusioneren, en een midden- en een bovenschool worden. De man die de middenschool zou leiden, heette Herman Heyse, een bekende Stekenaar die ik niet kende. Ik had hem wel al zien lopen: een kale, rijzige, stevige man. Hij zou normaliter dus een aantal jaren later mijn directeur worden.

Een geheugen is een selectief ding. Ik herinner me van die Nacht van de Poëzie vooral dat het een druk gedoe was en dat ik er een van mijn erbarmelijkste optredens ooit gaf. Murphy bleek van Stekense afkomst te zijn. Het was nog de tijd van de muziekcassettes. Ik had mijn optreden voor de Nacht goed voorbereid: één gedicht had ik thuis opgenomen op een cassette. Tijdens mijn voorleesbeurt moest iemand het cassetje op een afgesproken teken aanzetten, en zou ik mee lippen. Ik wilde het gedicht dus playbacken, waarna ik, midden in het poëem, het podium zou verlaten. Het leek me een fijne gimmick om het publiek lekker te verrassen, beet te nemen, ik keek er erg naar uit.

Die Nacht van de Poëzie had ik, voor mijn optreden, het cassetje ‘scherp gezet’ in de cassettespeler van de technicus. Hij wist wanneer hij de tape moest starten. Ik begon aan het eerste deel van mijn optreden. Omdat ik dergelijke voorleesmarathons wilde hekelen, besloot ik geen eigen gedichten, maar wel die van de Nederlandse dichteres Elly De Waard voor te lezen. Hiermee wilde ik bewijzen dat je als publiek op zulke avonden gewoon murw geslagen wordt met zoveel gedichten, dat je gewoonweg niet weet wat er wordt voorgelezen.

Maar bij het tweede gedicht dat ik las, ging het fout. Tom Lanoye, die voor zijn optreden ook een cassetje wilde laten spelen, had op de aan-knop van de speler geduwd. Het gevolg was dat, terwijl ik live stond voor te lezen, plotseling ook mijn opgenomen stem weerklonk. Ik besefte meteen dat de verrassing aan het einde van mijn optreden helemaal om zeep was. Ik las, geheel en al geambeteerd, nog één gedicht voor en zei: ‘Jullie weten vast niet dat ik niet mijn eigen gedichten heb voorgelezen, maar wel gedichten van Elly De Waard.’

Meteen weerklonk een stem uit het publiek: ‘Jaja, wij zijn allemaal dommeriken!!’

Waarna ik ogenblikkelijk repliceerde: ‘Dat blijkt wel, ja!’

Ik draaide me om en verliet het podium. Daar stond Tom Lanoye me op te wachten: ‘Sorry Frank, ik heb dat cassetje per ongeluk gestart, het was echt niet mijn bedoeling om je optreden te verknoeien.’ Ik keek hem vernietigend aan en zei: ‘Blijf in het vervolg met je fikken van al wat niet van jou is, gast!’

Toen ik van ellende aan de bar een biertje had besteld, kwam een schoolcollega van me helemaal in paniek naar me toe.

‘Frank, man, wat heb jij uitgestoken!’

‘Ik weet het’, zei ik, ‘het was een ramp. Tom Lan….’

‘Nee, dat bedoel ik niet. Weet je wie er daarnet heeft geroepen: wij zijn allemaal dommeriken?’

Ik haalde mijn schouders op.

‘Herman Heyse!’

Ik voelde het bloed uit mijn gezicht wegtrekken. Ik had zopas Herman Heyse, mijn toekomstige directeur, in zijn eigen gemeente, publiekelijk geschoffeerd!

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings