15.5 C
Stekene
donderdag 20 juni 2024

De hartige baksels van Baksel: ‘Licht, gezond en funky!’

ZE is jong en ze weet wat ze wil. Ik heb een afspraak met Maxine Van Meirvenne in de voormalige cinema / videotheek Rio in Stekene. In tegenstelling tot wat velen denken is hier geen winkel, maar een atelier waar lekkers wordt bereid. De zaak heet Baksel, en die naam verenigt de twee componenten van wat Maxine bereidt en verkoopt.

Rio is een groot gebouw met een lange geschiedenis. Die kan je nalezen op de website van Gazet van Stekene. Rio was achtereenvolgens een cinema, een Profi-supermarkt, een videotheek en sinds kort de werkplek van Maxine. ‘Vroeger woonden wij hierboven. Mijn ouders hebben twintig jaar lang de videotheek uitgebaat. Nadien hebben ze het hele gebouw opgedeeld en verhuurd, en nu is dit het rijk van Baksel.’ Mijn gesprekspartner glimlacht wanneer ik vraag hoe vaak ze al Miss Baksel genoemd is. ‘Dat is toch mooi, alleen moet ik maar laten zien dat de zaak geen misbaksel is!’

80-urenweek

Het was me op de gevel opgevallen: de naam van de zaak bestaat uit twee delen met elk een eigen lettertype. ‘Ik probeer duidelijk te maken waar we voor staan: hier wordt gebakken, en ‘sel’ is Frans voor zout, het gaat dus uitsluitend om hartige baksels. Lees: focaccia’s met een funky en seizoensgebonden twist, camembreadsplukbrood, en andere focacciaproducten die ze voor de b2b sector maakt (plaatfocaccia’s, burgerbroodjes, tafelbrood voor restaurants, …). Maxine is patissier, maar de opleiding daagde niet echt uit. Ze liep stage en werkte bij gerenommeerde zaken zoals Het Gebaar (Antwerpen) van Roger van Damme. ‘Daar zijn mijn ogen opengegaan: je kon dus écht creatief zijn met patisserie. Nadien was ik de eerste die zelf iets mocht ontwikkelen in ’t Korennaer(Nieuwkerken). Toen ik er werkte, kreeg het restaurant zijn eerste Michelinster. Met mijn dessert in de gids van Michelin! Daar was ik best trots op!’ Ook in ’t Zilte (Antwerpen) was Maxine aan de slag. Het betere werk is haar dus niet onbekend.

Wel horeca, geen restaurant

In de aanloop naar zelfstandig ondernemerschap heeft Maxine op heel wat plekken in zeer diverse bedrijven gewerkt. Van asperges steken in de Polken tot werken met lokale boeren in New York. Telkens verrijkte ze zich met kennis en kunde die haar nu heel erg van pas komen. Dat ze iets in de horeca wilde doen, stond vast. ‘Maar ik wilde geen restaurant beginnen’, zegt Maxine gedecideerd. ‘Ik wil nog een leven!’ Dus werd het Baksel. Eigenlijk nog bijna bij toeval. ‘Mijn nonkel, die slager is, vroeg me: Max, kan jij iets maken om in onze winkel te verkopen? Eerst waren dat zoetigheden, later werden het hartige baksels. En was Baksel geboren.’

Vrijheid

‘Mijn gerechten zijn licht, gezond en funky!’ zegt Maxine gedecideerd. ‘Met Baksel hou ik zoveel mogelijk rekening met de korte keten door nauw samen te werken met de lokale boeren of rechtstreekse producenten. Tomaten komen uit Beveren, Butternut uit Kruibeke, olijfolie rechtstreeks uit Spanje waar ik al ben gaan helpen oogsten en feta haal ik zelf per pallet op in Utrecht bij een firma die rechtstreeks in Griekenland bestelt. Ik ga er ook prat op dat ik ook geen bewaarmiddelen gebruik. En toch kan je alles tien dagen in de koeling bewaren. Maar alles is vers, want alles wordt louter op bestelling gemaakt.’

Op maandag, dinsdag en woensdag doen Maxine en enkele medewerkers de productie van een lading nieuwe baksels in het atelier. Vanaf woensdagavond kunnen particulieren hun bestellingen komen afhalen. ‘Op donderdag leveren we aan delicatessezaken, slagers, horeca, wellnesscentra, … Da’s het fijne aan Baksel: we zijn geen winkel, enkel een productieatelier. Ik houd van mijn vrijheid, ‘k heb te veel tussen vier muren gezeten!’

De overige dagen maakt Maxine catering gerechten in een sharing concept. Maxine is ook bewust bij elk element van haar zaak betrokken. ‘Naast de productie ontwerp ik mee de verpakking, voorzie ik de copywriting, ontferm ik me over een deel van de leveringen en ga ik op zoek naar nieuwe klanten. Maxine troont me mee naar haar magazijn en duwt me een soort serveerplank in de handen. ‘Weet je wat dat is?’ vraagt ze glimlachend? ‘Dat is een schouderblad van een rund. Het is afgekookt, afgeschuurd én behandeld. Ik presenteer er fijngesneden charcuterie op. Mooi hé?’

Zelden zo’n bevlogen jonge zaakvoerster gezien…

Is het ook lekker?

We proefden thuis een focaccia met gerookt spek, ui, Parmigiano Reggiano en zwarte peper. Zowel mijn Vrouw als ik vonden het een bijzonder smaakvol én licht verteerbaar gerecht. Pure smaken van een ambachtelijk bereidgerecht. Baksel heeft er weer een klant bij.

In Stekene zijn de baksels te koop bij Jumbo, Klasseslager De Looze en Al Dente. De laatste twee hebben ze niet standaard in de winkel, maar je kan ze wel bestellen. Via de webshop kan ook: www.baksel.be – daar vind je eveneens het aanbod voor de feestdagen.

Quote:

‘Met Baksel hou ik zoveel mogelijk rekening met de korte keten door nauw samen te werken met de lokale boeren of rechtstreekse producenten.’

Maxine Van Meirvenne

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings