14.3 C
Stekene
woensdag 10 april 2024

Tellent – pionier voorbij digitale boekhouding

BOEKHOUDKANTOOR Tellent in Kemzeke begon al vroeg met digitalisering. Dankzij die voorsprong kunnen ze nu extra inzetten op inhoudelijke meerwaarde voor hun klanten.

‘Ik ben begonnen in de slaapkamer’ vertelt zaakvoerder Olivier Van Damme over de start van zijn boekhoudkantoor Tellent. ‘Traditioneel denkt men bij een boekhouding aan dikke ringmappen vol facturen en onkostenbonnetjes. Maar daarvoor had ik bij de opstart van mijn kantoor thuis niet genoeg plaats. Vandaar dat Tellent al heel vroeg de focus legde op digitale boekhouding.’

Dankzij die aanpak met digitalisering is Oliviers eenmanszaak 8 jaar later uitgegroeid tot een voorloper op het gebied van digitale boekhouding, met een team van 6 mensen en een fysiek kantoor in Kemzekedorp. ‘Het kostte mij verscheidene jaren om de geschikte digitale boekhoudstraat te ontwerpen: de mix van alle nodige software om de boekhoudprocessen in een bedrijf digitaal te vatten. Nu werken bijvoorbeeld al mijn klanten met Billit om hun gegevens door te sturen. Dat softwarepakket is ontworpen door – eveneens Stekenaar – Tom Van Gaever en nu internationaal echt aan het boomen. Billit is een compleet en volwaardig administratief pakket voor boekhouding: klanten kunnen makkelijk en gebruiksvriendelijk offertes, facturen en rekeningen online bijhouden, en alle informatie wordt op de achtergrond automatisch doorgestuurd naar Tellent voor rapportering en verwerking. Alles digitaal van begin tot eind. Billit vervangt de schoendoos van vroeger waarin alle facturen en bonnetjes werden verzameld. Ik raad mijn klanten aan om alle papier af te schaffen.’

Volledig digitaal is de toekomst

Ook overheden zetten in op digitale facturatie. Van Damme: ‘België wil hier een voortrekkersrol speler en al in 2026 landen met deze zogenaamde e-facturatie. De meeste andere landen in de EU ambiëren dat pas tegen 2028. En, neen, een email met een pdf is geen echte e-factuur, ook al houden zelfs grote bedrijven daar nu nog steeds aan vast. Zo’n pdf is vaak een foto van een factuur, waar je de cijfergegevens enkel met een speciale computer algoritmes uit kan halen. Maar die algoritmes zijn niet foolproof. Neen, in een echte e-factuur zijn alle gegevens digitaal van bij de leverancier tot aan de klant.’

‘Een e-factuur is ook van begin tot eind eenvoudig controleerbaar door de overheid. Eén van de redenen waarom overheden hier op inzetten is juist om de BTW-kloof aan te pakken: BTW die de overheid zou moeten ontvangen, maar nu niet int, omwille van diverse redenen. Een volwaardig e-facturatie systeem zou het op termijn zelfs mogelijk maken om de BTW-aangifte voor zelfstandigen helemaal af te schaffen, omdat de overheid toch alles al weet. Dat zou iedereen hopen administratiewerk sparen.’

Gaat dat lukken in het land van de foefelaars?

‘Dat weet ik niet. Ik stel alleen vast dat de overheid mee is met de digitalisering en smeekt naar data. Het gros van de ondernemers is reeds heel gedigitaliseerd bezig. En de jeugd is volledig op de digitale kar gesprongen en zou het abnormaal vinden om anders te gaan werken. Het is een kwestie van tijd.’

Meerwaarde voorbij digitalisering

‘Het beroep van boekhouder is een knelpuntberoep, we zijn in 2024 zelfs nog een plaatsje opgeschoven en staan nu met stip op nummer 8. Niemand studeert het nog, en boekhouders vinden nog moeilijk personeel. Het zit in de top 10 van beroepen die zouden verdwijnen door digitalisering.’

‘Ook om die reden is het motto van Tellent: meerwaarde. Wij doen niet alleen de cijfers, we willen een bedrijf helpen opkrikken en meedenken met de klant. Iedereen kan nu heel eenvoudig zelfstandig worden met een paar klikken. Maar dan begint het pas. Moet een zelfstandige lenen of niet, hoe zit dat met verzekeringen, hoe werkt de sociale zekerheid, ouderschapsverlof, … Wij zijn het eerste aanspreekpunt.’

‘Bij Tellent capteren we alle data en processen in een ontluikend bedrijf om een transparante boekhouding daarrond te kunnen opzetten. Maar we engageren ons ook in de frontlinie om alle andere vragen te beantwoorden.’

Quote:

‘Ik raad mijn klanten om alle papier af te schaffen’

Olivier Van Damme

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings