20.8 C
Stekene
donderdag 20 juni 2024

Cybercriminaliteit: beter voorkomen dan genezen

OKTOBER was de maand van de cyberveiligheid, waarin werd ingezet om het bewustzijn rond digitale veiligheid bij de burger te vergroten. Ook de politiezone Waasland-Noord droeg een steentje bij en organiseerde een reeks infoavonden over cybercrime. Op woensdag 25 oktober volgden wij mee in het Gildenhuis.

‘Tijdens de Corona lockdowns hebben ook criminelen massaal het thuiswerken ontdekt’ horen we in de presentatie van Davy Van Vossel. Doordat nagenoeg iedereen thuiszat daalde het aantal inbraken. Maar omdat het dagelijkse leven zich verplaatste naar de digitale (online) wereld nam de cybercriminaliteit enorm toe. En ook al liggen de lockdowns in het verleden, toch ziet de politie het aantal gevallen van cybercriminaliteit nog steeds toenemen. Het komt in velerlei vormen voor en ‘neen, cybercriminelen herken je niet eenvoudig omdat ze altijd een hoodie dragen’ horen we nog in de presentatie.

Preventief en repressief

Om cybercrime aan te pakken werkt de politie enerzijds preventief. Ze zetten volop in op voorlichting van de burger via alle mogelijke kanalen, om online fraude te voorkomen. Anderzijds gaan ze ook repressief te werk om de criminelen op te sporen en te arresteren. Daarbij gebruiken ze alle mogelijke aanwijzingen. Ze gaan de wandel na van verdachten, ‘follow the money’ en onderzoeken waar het gestolen geld terechtkomt. Het internetadres van een computer die werd gebruikt door een cybercrimineel kan soms worden gekoppeld aan een fysieke locatie. Of ze halen aanwijzingen uit camerabeelden, bijvoorbeeld van een geldautomaat waar gestolen geld van een rekening werd afgehaald.

Maar beter voorkomen dan genezen dus. Op de infoavond werden daarom een aantal veelvoorkomende oplichtingspraktijken beschreven, aangevuld met voorbeelden en anekdotes, en af en toe filmpjes met getuigenissen. Wij lichten er hieronder twee uit. Meer informatie vind je op https://safeonweb.be of in de brochure ‘Laat je niet vangen door cybercriminelen’ (eenvoudig te vinden via de zoek op https://www.politie.be/5904/).

Zoekertjesfraude

Iedereen koopt wel eens iets online via een (tweedehands)verkoopsite. Sommige verkopers proberen je helaas op te lichten. De eenvoudigste vorm is om jou een lege doos of gewoon niets op te sturen nadat je hebt betaald. Of ze vragen jou een klein bedrag vooraf over te schrijven, zogezegd om jouw bankrekening te verifiëren. Dat geld ben je kwijt.

Soms draaien de criminelen het om, en moet jij als koper bewijs van vertrouwen geven – een foto van je identiteitskaart. ‘Geef dat nooit! Want die foto wordt gebruikt om verdere misdrijven te plegen.’ Andere slachtoffers krijgen jouw identiteitskaart te zien om hun vertrouwen te winnen en hen vervolgens op te lichten.

Maar ook als je zelf iets verkoopt kan je slachtoffer worden. Sommige criminelen gaan zelfs zo ver om fysiek af te spreken en jou direct een klein bedrag in cash te geven. Het restbedrag maken ze over via PayConiq, maar ze presenteren jou een nep-app die helemaal geen geld stort op jouw rekening. Jij bent jouw kostbare object kwijt tegen een schijntje van de prijs.

Phishing

In deze fraudetechniek ‘vissen’ misdadigers naar jouw persoonlijke informatie. Je krijgt een e-mail of sms, soms ogenschijnlijk van de overheid, met de dringende vraag om een betaling uit te voeren. Maar de valse weblink in het bericht leidt naar een website die als twee druppels lijkt op die van een bank of betaaldienst. Alle informatie die jij daar ingeeft (rekeningnummer, bankcodes, etc.) gebruikt de cybercrimineel vervolgens zelf om veel geld af te halen van jouw rekening, of om op jouw kosten een aankoop te doen.

Controleer dus zeker goed de links van websites in een bericht! Of nog beter: navigeer zelf naar een website en klik nooit op links in een mail of sms.

Algemene tips

* Wees kritisch. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook.

* Controleer. Bel zelf naar je bank, zoon/dochter, … die jou zogezegd een bericht stuurt.

* Laat je nooit overdonderen of onder tijdsdruk zetten.

En vroeg of laat hebben we allemaal wel eens prijs. Wat dan? Doe direct aangifte bij de politie en verwittig je bank.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings