14.3 C
Stekene
woensdag 10 april 2024

Centraal platform voor buitenschoolse opvang en activiteiten

EEN samenwerkingsproject tussen gemeenten om ouders eenvoudiger buitenschoolse activiteiten te laten reserveren voor hun kinderen. Bornem trekt de kar. Stekene helpt duwen. De Vlaamse Overheid sponsort.

BOA klinkt als een griezelig beest, maar in dit geval is het de afkorting voor het decreet buitenschoolse opvang en activiteiten – een plan van de Vlaamse Overheid om die activiteiten meer en beter toegankelijk te maken voor kinderen en gezinnen. Hiermee wil ze het lokale beleid aanmoedigen om het aanbod naar een hoger niveau te tillen en meer samen te werken.

Dit project wordt daar een mooi voorbeeld van. De gemeente Bornem bouwt samen met Grobbendonk, Herentals, Oudsbergen, Stekene, Temse, Vorselaar, Wemmel en Willebroek aan een online zoek- en reservatieplatform waarmee ouders op een gebruiksvriendelijke manier alle aanbieders van BOA activiteiten – over gemeentegrenzen heen – kunnen vinden en bereiken. We krijgen meer uitleg van Pieter De Witte, schepen van onderwijs in Stekene en Annelies Hautekeete, diensthoofd jeugd Bornem.

Waarom een nieuw online platform?

De Witte: ‘In Stekene is er nauwelijks sprake van een platform en de situatie is heel versnipperd. De gemeentelijke activiteiten maken gebruik van het ReCreateX inschrijfplatform, scholen gebruiken hun eigen systeem voor buitenschoolse opvang, voor sport- en andere verenigingen is er vaak geen platform.’

‘Vandaar ook ons enthousiasme om mee te helpen aan het ambitieuze project van Bornem om één online platform te maken dat alle organisaties en activiteiten eenvoudiger bereikbaar maakt. Zoals opvang na de schooluren, muziekschool, activiteiten na school, Riebedebie, Robbedoes, sportverenigingen, …’

Zal het nieuwe online platform door alle Vlaamse gemeenten kunnen worden gebruikt?

Hautekeete: ‘Ja, dat is absoluut de bedoeling. We starten met de lokale besturen uit ons samenwerkingsverband en later kan de leverancier zoveel mogelijk andere lokale besturen overtuigen om ook met het platform te starten. Dat is ook nodig om de filosofie van het systeem waar te maken. We willen dat ouders gemeentegrensoverschrijdend gaan zoeken naar het aanbod dat het beste aansluit bij hun noden. Zeker ook met specifieke aandacht voor kinderen met zorgnoden.’

400.000 euro subsidies

Is er een specifieke reden waarom de gemeente Bornem de uitdaging heeft aangenomen om dit platform te gaan ontwikkelen?

Hautekeete: ‘We merken dat we nu onze buitenschoolse werking moeten aanpassen om ze in de huidige software te kunnen passen. Terwijl het omgekeerd zou moeten zijn en de software het aanbod moet ondersteunen. Bovendien, als we allemaal met een vernieuwde werking aan buitenschoolse opvang en activiteiten starten in 2026 dan wordt het alleen maar complexer. We hebben dus nood aan een nieuwe manier van werken.’

De Witte: ‘Als penvoerder van dit project, gaat de gemeente Bornem een software ontwikkelaar/leverancier zoeken om dit concept uit te werken. De gemeente Stekene is partner in het project en levert expertise over het gebruik van zo’n systeem. Het betreft onder meer de criteria waaraan een platform moet beantwoorden om zowel makkelijk te zijn voor de gebruiker als hanteerbaar voor een aanbieder van buitenschoolse activiteiten.’

Hautekeete: ‘De selectie van de ontwikkelaar/leverancier van het nieuwe platform doen we op basis van een procedure binnen het principe van innovatief ondernemen. Dat is een procedure die ruimte laat voor het neerzetten van een eigen visie, om in dialoog te gaan met de marktspelers en op die manier te komen tot een echt vernieuwend product. Een intensief traject, maar leerrijk!’

De Witte: ‘De Vlaamse overheid maakt dit digitaliseringsproject mogelijk dankzij subsidies van bijna 400.000 euro via het relanceplan ‘Gemeente zonder gemeentehuis’.’

Tegen wanneer zou het nieuwe platform operationeel moeten zijn?

Hautekeete: ‘De testfase is voorzien in de herfstvakantie 2024 om dan het eerste lokaal bestuur helemaal live te laten gaan op 1 januari 2025.’

Quote

‘In Stekene is er nauwelijks sprake van een platform voor buitenschoolse opvang en de situatie is heel versnipperd.’

Pieter De Witte, schepen van onderwijs

www.opgroeien.be.boa

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings