16.7 C
Stekene
woensdag 17 juli 2024

Fietspad IJzerhandstraat feestelijk geopend

DE weergoden zaten echt niet mee op 10 november 2023, wanneer het nieuwe fietspad in de Ijzerhandstraat formeel voor geopend werd verklaard. Moeder natuur gaf prompt een sprankelende doop.

Achter de gracht

Niettegenstaande het rotweer bejubelde eerste schepen Kris Van Duyse de verwezenlijkingen en technische aspecten van het project. In de Ijzerhandstraat werd gekozen voor een fietspad dat gescheiden is van de rijbaan door een gracht, naar Nederlands systeem. Inderdaad geen overbodige luxe in een straat die vaak wordt gebruikt door vrachtverkeer naar het Stekense industriepark.

Maar, kondigt Van Duyse aan, de gemeente wil de Lamstraat (naast de Action) in twee richtingen gaan uitbouwen. Dat wordt dan de primaire toegangsweg naar en van het industriepark, ‘waardoor de straten in de omgeving, Ijzerhandstraat, Regentiestraat, Dauwstraat en Drieschouwen kunnen vrijgesteld worden van al het zwaar verkeer.’

Technische snufjes

Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om nog meer infrastructuurwerken uit te voeren in de Ijzerhandstraat. Een nieuw electriciteitsnet werd aangelegd en verscheidene huizen werden aangesloten op een nieuwe drukriolering. In zo’n riolering worden pompen gebruikt om afvalwater af te voeren, eerder dan te rekenen op afvloeiing via leidingen die licht afhellen. Er werd ook nieuwe slimme led verlichting geplaatst, die de lichtvervuiling vlakbij natuurgebied Het Gelaag minimaliseert.

Langsheen het fietspad werden nieuwe bomen geplaatst, ‘bestaande uit zes verschillende soorten, namelijk de winterlinde, fladderiep of steeliep, zomereik, witte of grijze els, Noorse esdoorn en zachte es’, aldus Van Duyse. En heel zichtbaar zijn dus ook de grachten en wadis om regenwater optimaal te laten infiltreren en af te voeren. Dat bleek doeltreffend en geen overbodige luxe tijdens de plechtige inhuldiging.

Kris Van Duyse benadrukte en bedankte ook de vele partijen die dit project mee hielpen financieren. Gemeente, Provincie, Vlaamse Overheid en Europa droegen allemaal bij voor een totaalbedrag van bijna 1,1 miljoen euro om alle werkzaamheden en grondinnames te bekostigen.

Missing links

Als medefinancier van het project was ook de Provincie Oost-Vlaanderen vertegenwoordigd. Gedeputeerde Riet Gillis benadrukte het belang van de aanleg van fietspaden zoals dat in de Ijzerhandstraat, die een missing link zijn tussen reeds bestaande fietsinfrastructuur en fietssnelwegen.

Want ook de provincie Oost-Vlaanderen trekt de kaart van de fietser en helpt bouwen aan comfortabele, veilige, brede fietswegen. En daarvoor luistert ze ook naar de effectieve weggebruikers, door middel van tellingen en bevragingen van fietsers, aldus Gillis. Om het gebruik van fietspaden te meten, maar ook om na te gaan welke knelpunten er zijn en welke oplossingen eventueel mogelijk zijn.

Riet Gillis was klaarblijkelijk blij verrast dat het nieuwe fietspad voorbij het Elsco bos loopt. Dat heeft ze, net geen vol jaar geleden, zelf mee helpen planten maar ze had nog niet eerder de connectie met de Ijzerhandstraat gelegd.

De burgemeester sloot de plechtigheid af en dankte de gedeputeerde van de Provincie en de eerste schepen. Een lint werd sierlijk doorgeknipt. Maar ruim daarvoor al baanden verscheidene fietsers zich een weg door de gegadigden voor de plechtigheid … en de regen.

KADER:  Europa in Stekene

Ook de Europese Unie investeerde mee in het nieuwe fietspad in Stekene. Hoe zit dat in elkaar? Ingewikkeld, zo blijkt.

De Europese bijdrage, bevestigde schepen Kris Van Duyse in zijn speech, kwam er via het zogenaamde Kopenhagenplan. Dat is het plan van de Vlaamse regering om lokale besturen en provincies te ondersteunen bij investeringen in fietsinfrastructuur en fietssnelwegen. Op zijn beurt is dat plan een onderdeel van het 4,3 miljard euro herstelplan Vlaamse Veerkracht’ van de Vlaamse regering. En is het gekoppeld aan het ‘Nationaal Plan voor Herstel en Veerkracht’, het resultaat van een coördinatieproces tussen alle regeringen van ons land.

Die herstelplannen, weer op hun beurt, mikken op maximale inkomsten door subsidies van het Europese NextGenerationEU (https://next-generation-eu.europa.eu/index_nl). Dat is een – u raadt het al – herstelplan van 800 miljard euro in heel Europa om de ‘economie en samenleving te transformeren, en van Europa een Europa te maken dat voor iedereen werkt.’ Hoe dat plan zich vertaalt naar concrete investeringsprojecten in België is te lezen op https://nextgenbelgium.be/nl. Het is meer dan de moeite waard om beide websites te exploreren: mooie visuals en goed geschreven projectvoorstellingen. Voor Vlaanderen staan daar investeringsprojecten bij zoals ‘Digisprong’, ‘duurzame waterstofindustrie’ en … ‘40% duurzame verplaatsingen dankzij investeringen in Vlaamse fietsinfrastructuur’, waar dus ook een deeltje van de Ijzerhandstraat onder valt.

U had het misschien ook al gezien. Op de banner die lange tijd stond vlakbij de werken in de Ijzerhandstraat prijkte inderdaad ook het logo van NextGenerationEU.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings