19.2 C
Stekene
zondag 16 juni 2024

Riebedebie – Opgelet: Spelende kinderen

Ik haal Nart (8 jaar) af bij speelplein Riebedebie op een druilerige zomerdag. De regen bederft de pret duidelijk niet: een hele meute kinderen is enthousiast aan het dansen, onder begeleiding van een tiental monitoren in rode trui.

Wanneer ga jij naar de speelpleinwerking van de gemeente Stekene? ‘In de paasvakantie en zomervakantie. Ik ga vaak als mijn beide ouders werken, maar ook soms gewoon omdat het daar leuk is. Het leukste vandaag was de workshop buttons maken. Ik tekende ook op een megagroot blad papier, maakte een fruitspies, speelde in de snoezelruimte tijdens de regen en reed met de go-carts.’

45 jaar

Speelpleinwerking Riebedebie bestaat dit jaar al 45 jaar, vernemen we van Gunter Van Campenhout, schepen voor jeugd. ‘Op een typische dag in de zomervakantie komen hier 77 kleuters (3-6 jaar) en 78 kinderen van de lagere school (6-12 jaar). Met een voorziene capaciteit voor 90 kleuters en 100 lagere school kinderen, is er dus wel nog wat groeimarge. Verhoudingsgewijs is het aandeel kleuters hoger, waarschijnlijk omdat lagere school kinderen kunnen kiezen uit een groter extern aanbod aan vrije tijdsbestedingen tijdens de vakanties.’

Riebederock

Gunter maakt er een punt van dat Riebedebie meer is dan alleen maar een ‘opvang’ voor kinderen. ‘Riebedebie biedt een zinvolle en diverse vrije tijdsbesteding voor kinderen tijdens de schoolvakanties. De activiteiten gaan heel breed, vergelijkbaar met een jeugdbeweging maar dan alle dagen van de vakantie. Naast de traditionele spelletjes en animatie zijn er ook uitstappen en speciale gelegenheden. Zo organiseerden de monitoren in juli onder meer ‘Riebederock’, een heus mini-festival voor alle kinderen die naar Riebedebie gaan.’

Opleiding

De activiteiten vergen een goeie planning en voorbereiding van de monitoren, die er ruim vóór juli mee aan de slag gaan. ‘We kunnen in de zomervakantie rekenen op zo’n 12 hoofdanimatoren met flink wat ervaring en 32 nieuwe animatoren, een gezonde mix. Om een goede begeleiding te kunnen verzekeren krijgen zij bovendien een opleiding. Het is elk jaar wel een uitdaging om genoeg animatoren te vinden. Dat is misschien niet een traditionele vakantiejob maar eerder een roeping, veel mensen gaan er heel gepassioneerd mee om. De vaardigheden die je leert zijn breed inzetbaar. Flink wat animatoren kunnen we overigens rekruteren bij jongeren die deelnemen aan de tienerwerking van de gemeente Stekene. Gelijkaardig aan Riebedebie, bieden we daar een leuke vrije tijdsbesteding voor een 50-tal tieners over heel de zomer bekeken.”

UiTPAS

De dagprijs voor deelname aan Riebedebie is 4,40 euro. Zijn er specifieke maatregelen voor mensen in kansarmoede? ‘Op dit moment is de prijs voor iedereen hetzelfde. Maar – en dit is wel een primeur voor de Gazet van Stekene – in 2024 willen we de UiTPAS in Stekene lanceren. Dat is een voordeelkaart voor vrijetijdsbeleving, waarin ook een systeem met voordeliger tarieven is uitgewerkt voor mensen in kansarmoede, zogenaamde ‘kansentarieven’. De UiTPAS voor Stekene zit al in de pijplijn, maar het is nog niet breed gecommuniceerd. We mikken op de opening van het gemeenschapscentrum, eind 2024.’

Link: https://www.stekene.be/thema/5830/speelpleinwerking-riebedebie

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings