14.6 C
Stekene
donderdag 11 april 2024

Aan de slag met 3D printing

FOTO: EWALD PAUWELS

3D printing: ver van je bed? Toch niet, in winkels en online zie je steeds meer doosjes, juwelen, speelgoed of figuurtjes die gemaakt zijn met een 3D printer. Stekenaar Gunther Storme is een 3D printing enthousiasteling die er alles van weet…

‘Ik las met mijn zoon Glenn in een doeboek van Lieven Scheire. Daarin staat een 3D print project uitgelegd, en dat leek ons beiden wel cool. Kort daarop schonk Sinterklaas toch wel een 3D printer aan mijn zoon Glenn zeker?

Ondertussen wordt die goed gebruikt door ons beiden.’

Waarvoor gebruik jij een 3D printer zoal?

‘Allerhande dingen. Vervangstukjes voor speelgoed, beugels voor lampjes, houders voor dartspijltjes, … Glenn maakte een heus 3D model van een bouwwerk van Leonardo da Vinci voor een spreekbeurt. Maar ook het kapot knopje van mijn frigo herstelde ik met een 3D print. Het is verslavend, want eenmaal gestart begin je overal dingen aan te passen. Je moet wel geduld hebben, want het duurt even voor iets geprint is.’

Hoe werkt een 3D printer?

‘Een 3D printer creëert een object op basis van een digitaal computermodel. De meest gangbare printers doen dat door het object laagje per laagje op te bouwen. Maar in de plaats van inkt, zoals in een traditionele printer, spuiten ze een heel dun laagje gesmolten plastic (typisch 0.2 mm). Boven op dat uitgeharde laagje plastic komt vervolgens weer een laagje, en zo verder. Op die manier ontstaat geleidelijk aan een 3D object.’

Er bestaan verschillende soorten plastic waarmee je kan 3D printen?

‘Absoluut. Er zijn heel veel soorten beschikbaar: met houtvezels, metaalstukjes, … en uiteraard in alle mogelijk kleuren. Zelf print ik graag met een product gebaseerd op maïs, dat is heel gebruiksvriendelijk èn milieuvriendelijk want het bevat dus eigenlijk geen plastic.”

Waarom duurt het printen zo lang?

‘De spuitmond van de 3D printer kan het plastic maar mondjesmaat laten smelten. En die gesmolten plastic moet vervolgens voldoende tijd krijgen om uit te harden, want anders loop je risico dat het model in elkaar zakt. Het is dus absoluut niet zoals in films, waar een 3D print bijna ogenblikkelijk verschijnt. Het duurt uren, soms wel dagen vooraleer een print klaar is.’

Dat 3D printing tijd vraagt, horen we ook bij Sander. Hij startte als student Masterworks3D op, een bedrijf in Stekene dat 3D printing als service aanbood.

‘Er is wel vraag naar 3D prints. Zo mocht ik af en toe technische stukken uitwerken en 3D printen voor andere bedrijven. Maar er kruipt wel heel erg veel tijd in.’ Ondertussen heeft Sander zijn beroepsactiviteiten naar een andere sector verlegd, 3D printing doet hij enkel nog als hobby.

Maakbib

Ook in de bibliotheek van Stekene is een 3D printer aanwezig, als deel van het Maakbib initiatief. Mediacoach Tom Valcke: ‘We dromen ervan om met de Maakbib een plek te maken waar dorpsgenoten terecht kunnen om zelf een 3D print te maken. Maar in de huidige setting is het niet evident om de printer operationeel te maken voor het brede publiek. Het huidige bibliotheekgebouw is niet geschikt om dorpsgenoten optimaal te kunnen laten werken met de 3D printer en daarbij de nodige begeleiding te kunnen voorzien. De 3 printer wordt momenteel wel al gebruikt voor workshops met kinderen en demo’s zoals De Dag van de Wetenschap.  Maar met het nieuwe bib complex in het vooruitzicht zijn we enthousiast om te experimenteren en de printer in te zetten in een meer open opstelling.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings