21.1 C
Stekene
zaterdag 3 juni 2023

Aan de slag met 3D printing

FOTO: EWALD PAUWELS

3D printing: ver van je bed? Toch niet, in winkels en online zie je steeds meer doosjes, juwelen, speelgoed of figuurtjes die gemaakt zijn met een 3D printer. Stekenaar Gunther Storme is een 3D printing enthousiasteling die er alles van weet…

‘Ik las met mijn zoon Glenn in een doeboek van Lieven Scheire. Daarin staat een 3D print project uitgelegd, en dat leek ons beiden wel cool. Kort daarop schonk Sinterklaas toch wel een 3D printer aan mijn zoon Glenn zeker?

Ondertussen wordt die goed gebruikt door ons beiden.’

Waarvoor gebruik jij een 3D printer zoal?

‘Allerhande dingen. Vervangstukjes voor speelgoed, beugels voor lampjes, houders voor dartspijltjes, … Glenn maakte een heus 3D model van een bouwwerk van Leonardo da Vinci voor een spreekbeurt. Maar ook het kapot knopje van mijn frigo herstelde ik met een 3D print. Het is verslavend, want eenmaal gestart begin je overal dingen aan te passen. Je moet wel geduld hebben, want het duurt even voor iets geprint is.’

Hoe werkt een 3D printer?

‘Een 3D printer creëert een object op basis van een digitaal computermodel. De meest gangbare printers doen dat door het object laagje per laagje op te bouwen. Maar in de plaats van inkt, zoals in een traditionele printer, spuiten ze een heel dun laagje gesmolten plastic (typisch 0.2 mm). Boven op dat uitgeharde laagje plastic komt vervolgens weer een laagje, en zo verder. Op die manier ontstaat geleidelijk aan een 3D object.’

Er bestaan verschillende soorten plastic waarmee je kan 3D printen?

‘Absoluut. Er zijn heel veel soorten beschikbaar: met houtvezels, metaalstukjes, … en uiteraard in alle mogelijk kleuren. Zelf print ik graag met een product gebaseerd op maïs, dat is heel gebruiksvriendelijk èn milieuvriendelijk want het bevat dus eigenlijk geen plastic.”

Waarom duurt het printen zo lang?

‘De spuitmond van de 3D printer kan het plastic maar mondjesmaat laten smelten. En die gesmolten plastic moet vervolgens voldoende tijd krijgen om uit te harden, want anders loop je risico dat het model in elkaar zakt. Het is dus absoluut niet zoals in films, waar een 3D print bijna ogenblikkelijk verschijnt. Het duurt uren, soms wel dagen vooraleer een print klaar is.’

Dat 3D printing tijd vraagt, horen we ook bij Sander. Hij startte als student Masterworks3D op, een bedrijf in Stekene dat 3D printing als service aanbood.

‘Er is wel vraag naar 3D prints. Zo mocht ik af en toe technische stukken uitwerken en 3D printen voor andere bedrijven. Maar er kruipt wel heel erg veel tijd in.’ Ondertussen heeft Sander zijn beroepsactiviteiten naar een andere sector verlegd, 3D printing doet hij enkel nog als hobby.

Maakbib

Ook in de bibliotheek van Stekene is een 3D printer aanwezig, als deel van het Maakbib initiatief. Mediacoach Tom Valcke: ‘We dromen ervan om met de Maakbib een plek te maken waar dorpsgenoten terecht kunnen om zelf een 3D print te maken. Maar in de huidige setting is het niet evident om de printer operationeel te maken voor het brede publiek. Het huidige bibliotheekgebouw is niet geschikt om dorpsgenoten optimaal te kunnen laten werken met de 3D printer en daarbij de nodige begeleiding te kunnen voorzien. De 3 printer wordt momenteel wel al gebruikt voor workshops met kinderen en demo’s zoals De Dag van de Wetenschap.  Maar met het nieuwe bib complex in het vooruitzicht zijn we enthousiast om te experimenteren en de printer in te zetten in een meer open opstelling.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in