13.7 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

‘Ik heb de droom van iedere
jonge wielrenner mogen beleven’

Hoe zou het nog zijn met (ex)-Stekenaar Sander Cordeel? Op zijn 34ste al vijf jaar op wielerpensioen maar meteen de stap gezet naar een eigen zaak. Sander ontvangt me graag door één van de meest indrukwekkende voordeuren voor een heel open gesprek over zijn verleden en toekomst.

‘Ik ben al een tijdje geen Stekenaar meer. Na een nomadenbestaan van vijf jaar  woon ik nu in Kortrijk. Voordien volgde ik mijn Franse vriendin Thelma op haar stages naar Troyes, Reims en heel even Charleroi. Daarna was het pendelen tussen Gent en Frankrijk. Voordien zeven jaar profwielrenner geweest. Het was een vrij evidente keuze om prof te worden, het is een droom van iedere jonge wielrenner om dat ooit te bereiken en ik heb die droom mogen beleven. De plaatsen zijn enorm duur maar als de kans er is moet je durven springen.’

Wat was je mooiste zege?

‘Waarschijnlijk het Belgisch kampioenschap tijdrijden bij de elite zonder contract. Op dat ogenblik had ik reeds een tweetal maanden contacten met Lotto en meteen na dat kampioenschap heb ik dan ook getekend. Ik had al een mondeling akkoord maar misschien twijfelden ze toch nog en heeft die Belgische titel hen echt over de streep getrokken. Het heeft allemaal wat langer geduurd dan bij sommige andere sporters. Ik wilde eerst absoluut mijn studies afmaken en dat heeft wat vertraging in de carrière veroorzaakt. Ik ben industrieel ingenieur bouwkunde, maar vandaag doe ik daar niets mee.’

Frankrijk

‘Ik heb enorm veel goede herinneringen overgehouden aan dat profbestaan. Ik kickte op de verdere koersen zoals de ronde van Peking, Turkije, Canada. Het reizen en het ontdekken van alle zaken eromheen boeiden mij. Maar er waren ook slechte ervaringen. Het is een harde wereld. Ik herinner me de valpartij van Stig Broeckx die ik voor mijn ogen zag gebeuren, het verlies van Michael Goolaerts. Dat doet je wel stilstaan bij het beroep, bij iedere start weet je dat er erge dingen kunnen gebeuren. Mijn grootste valpartij was in de ronde van de Elzas. Ik was op mijn hoofd gevallen en werd wakker in de ambulance. Aan de taal te horen dacht ik dat ik in Frankrijk was maar voor de rest weet ik daar niks meer van. De eerste reflex was ook om te proberen armen en benen te bewegen.’

Knecht

‘Ik heb het gevoel dat ik niet alles uit mijn loopbaan gehaald heb. Als ik het opnieuw kon doen zou ik het anders aanpakken maar vooraan de twintig denk je minder na. Ik was niet hard genoeg, ik was niet genoeg een smeerlap en dat heb je wel nodig. Ik heb nagelaten mezelf te promoten en heb me te makkelijk in een knechtenrol laten duwen. Ik heb koersen voor mensen gereden die ik achteraf gezien zelf had kunnen winnen. Ik was gewoon te weinig egoïstisch.’

Koers je nog?

‘Het is de bedoeling om nog zeker een jaar bij de elite zonder contract te koersen. Niet uit frustratie maar omdat ik competitief ben.’ Zien ze die ex-profs graag komen bij de EZC? ‘Die opmerkingen zijn van alle tijden maar het antwoord is heel logisch. Als die jonge gasten het niet kunnen waarmaken tegen een oudere ex-prof zullen ze het ook niet halen in het profpeloton.’

Vitori

Vandaag maakt Sander deel uit van Vitori, het klinkt als scheef Spaans of Italiaans maar dat is het niet. ‘Vitori is een sportmedisch centrum met verschillende zelfstandigen. We hebben dokters, kiné, osteopaten, ik maak trainingsschema’s. Vooral om jonge sporters te sturen en het organiseren van inspanningstesten. Dit zowel voor recreanten als professionele sporters. Die brede waaier aan publiek zorgt voor de nodige afwisseling. Ze komen van overal, alle maten en gewichten die met een fiets rijden.’

Wout Van Aert

‘In het centrum komen veel profs over de vloer en het is altijd leuk om die terug te zien. In de koerswereld maak je ieder jaar nieuwe vrienden maar dat vervaagt ook heel snel. Ik heb met mannen de kamer gedeeld en die hoor je dan nadien helemaal niet meer. Buiten het wielrennen is dat kamerdelen ondenkbaar maar dat heeft ook zijn charmes. Ik was drie jaar ploegmaat van Wout Van Aert en ik heb vaak met hem de kamer gedeeld. Dat zijn dingen die bijblijven omdat Wout nu één van de allerbesten ter wereld is. Wij hebben samen in een uitgeleefd hotelletje zonder airco in de Ardennen gezeten en nu is hij een vedette geworden.’

Kan je je voorstellen dat eind vorige eeuw nog zonder helm werd gekoerst?

‘Ik kan gewoon niet vertrekken zonder helm! Toen ik net begon te koersen trainde ik in de winter met een muts in plaats van een helm. Dat kan ik mij nu niet meer voorstellen. Toen voelden de profs zich te goed om een helm te dragen. Ik ben voorstander om ook op een gewone fiets zoals in Australië een helmplicht in te voeren. Thelma werkt op de urgentie en die ziet iedere dag van die hoofdwonden die vermeden hadden kunnen worden door een helm te dragen. Had ik tijdens de ronde van de Elzas die helm niet gedragen dan zat ik hier nu niet meer’, is de slotzin van Sander.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings