13.4 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

De hele wereld komt aankloppen bij Herman Bertier in het industriepark

Naast zaakvoerder van café Het Anker, leidt Herman Bertier nog twee andere bedrijven, HS Protect en P1 Coatings, gelegen in het industriepark.

HS Protect, opgericht in 2012, maakt tijdelijke watergedragen beschermingscoatings en dit van gerecycleerde plastiek.

‘De bal is aan het rollen gegaan toen ik nog in de bouw zat. Wij plaatsten jaren ramen en deuren in pvc, alu en hout. Maar heel vaak raakten die beschadigd na plaatsing. En natuurlijk, wanneer er schade is in de bouw zijn er altijd twee vragen. Wie heeft het gedaan en wie gaat het betalen? Antwoord: Niemand. Dat tweede kwam steeds mijn richting uit en daarom heb ik een product ontwikkeld om mijn ramen en deuren tijdelijk te beschermen gedurende het volledige bouwproces.’

Zijn uitvinding is een vloeistof die snel kan worden aangebracht op elke harde ondergrond en daarna een vaste beschermlaag vormt, ‘waar je met geen mes doorheen geraakt’, vertelt Herman. HS Protect wordt niet alleen gebruikt om ramen en deuren te beschermen maar tevens betonelementen, metalen, vloeren, de binnenzijde van spuitcabines en zoveel meer. De laag nadien verwijderen is al even simpel als ze aanbrengen: ‘Je kan de beschermingscoating eenvoudigweg aftrekken wanneer deze niet meer nodig is. Daarmee trekt het ook nog eens al het vuil mee dat vaak verdoken zit in kleine hoekjes en poriën van het onderliggende substraat.’

Wie gaat dat betalen? Herman niet

‘Die uitvinding was de oplossing voor mijn probleem. Nu kon ik gewoon de werfleider aanspreken na het plaatsen van de ramen, zijn akkoord  krijgen dat de ramen in orde waren, en daarna mijn beschermlaag aanbrengen. Als er naderhand schade was, kwam dat niet door de plaatsers van de ramen.’

Het revolutionaire aan zijn product? ‘Het product wordt gemaakt met gerecycleerd plastiek en het is naderhand opnieuw recycleerbaar, wat ons brengt tot een circulaire economie. Dat maakt dat onze ecologische voetafdruk fenomenaal klein is, 86g CO² per kilogram waar de meeste andere gebruikte beschermingspolymeren staan voor 2800g tot 4955g CO² uitstoot.’

‘Het was voor mij altijd belangrijk om het ecologische voorop te stellen. Met onze klimaatdoelstellingen van Europa moeten we echt nadenken over ons plastiek afval. Mijn bedrijf, HS Protect, maakt daarvan een nieuw, duurzaam product, dat zelf ook nog eens volledig opnieuw verwerkt kan worden.’

P1 Coatings: Afpelbare Beschermende Autoverf

Tijdens één van de vele koninklijke economische handelsmissies in het Midden-Oosten, waar hij door HKH Prinses Astrid werd meegevraagd ontdekte Herman een  nieuwe markt voor zijn product: ‘Er rolde een zandstorm voorbij, en naderhand waren de verflagen van alle auto’s volledig gezandstraald. Toen is er bij mij een belletje gaan rinkelen en hebben we het product aangepast om een beschermlaag te bieden voor auto’s. Dat heeft meer dan 3 jaar onderzoek gekost in ons labo om van een industriële beschermingscoating tot afpelbare beschermende autoverf te komen, volledig vrij van vluchtige organische stoffen en SVHC.’

‘Eerst transparant, maar vandaag bieden we meer dan 200.000 kleuren aan. Zo kunnen we een auto volledig of deels gaan beschermen en herspuiten in eender welke kleur. Het perfecte product om je wagen te beschermen tegen steenslag, zout, vogelpoep, boomharsen, carwash krassen, lichte schade, vandalisme… enz. Verkoop je de auto na enkele jaren? Dan trek je die verf er gewoon weer  af, en staat daar een fonkelnieuwe wagen, zonder ook maar één microscopisch krasje. Er is vandaag heel veel interesse van zeer grote spelers op de markt zowel uit de industrie als van autofabrikanten om onze producten standaard aan te bieden.’

Werk bekroond

In 2021 werd het product van Herman bekroond door de Universiteit van Delft met een tweede prijs, de ION Borghardt Award. Het rapport van de jury onderstreept de  innovatie van Bertier: ‘Wat vroeger gestort afval was, heeft HS Protect omgevormd tot een waardevolle, robuuste, duurzame en ecologisch hoogwaardige oplossing voor de tijdelijke bescherming van schadegevoelige oppervlakken in het licht van een circulaire economie.’

Tevens zijn HS Protect en P1 Coatings onafhankelijk van petrochemische of andere lineaire materiaalbronnen voor het vervaardigen van hun producten voor de bescherming van vrijwel elke ondergrond.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in