13.9 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Katelijne neemt
na 41 jaar afscheid van Toermalijn

DE laatste dag van januari, nu zo’n maand geleden, was ook de laatste dag van 41 jaar voor Katelijne Baes. De laatste dag op de school waar ze eigenlijk al heel haar leven mee verbonden was. Van leerling tot leerkracht, ICT-coördinator en de laatste 16 jaar als directeur.

Er zijn niet veel dagen waarop iconen afscheid nemen. Maar wanneer het gebeurt, staat de wereld even stil. Dat was zo toen Martine Tanghe afscheid nam aan het einde van 2020. Recenter nog Angela Merkel. Eind januari kwam daar nog zo’n icoon bij. Katelijne Baes gaat met pensioen. 41 jaar lang werkte ze op de basisschool in onze gemeente. Daarmee raakte ze de werelden van meerdere generaties Stekense gezinnen.

In een interview met Gazet Van Stekene blikt ze terug op die jaren, waar de school helemaal onherkenbaar geworden is. ‘In 1981, toen ik begon waren de scholen natuurlijk nog gescheiden. Ik begon op de jongensschool, en die was nog erg primitief. In elke klas stond toen nog een mazoutverwarmer, die je elke morgen moest aansteken. De schoolgebouwen waren ’s morgens dus nog ijskoud.

Maar zo’n mazoutverwarmer was helemaal niet ideaal. Als er te veel mazout in zat, gaf dat een ongelooflijke walm als je ‘m aanstak. De leerlingen die dan tegen de verwarmer zaten hadden allemaal een rood hoofd van de warmte. De leerlingen tegen ’t raam hadden het dan weer koud.’

Traject

Beginnen op de school was trouwens een streepje geluk, herinnert Katelijne zich: ‘We waren toen met vijf afgestudeerd dat jaar, en toen moesten we bij de pastoor een lotje trekken om te zien wie de functie kreeg. En ik heb het juiste lotje getrokken.’
In haar jaren van dienst ging ze van de jongensschool naar de meisjesschool (die had al sinds haar eigen studiejaren radiatoren), kreeg ze later de functie van ICT-coördinator van de zuster, en werd ze ook nog eens zorgcoördinator, voor ze, 16 jaar geleden, directrice werd. ‘Als ik vandaag opnieuw zou mogen kiezen, zou ik iets in de IT gaan doen’, lacht Katelijne. ‘Daar heb ik echt wel mijn ding in gevonden.’

Maar ICT in de jaren ’90 was nog niet wat het vandaag is. ‘We hadden een beperkt aantal computers, volgens mij was dat in het begin zelfs leasen in plaats van aankopen. De toepassingen waren heel beperkt. Een groter verschil met vandaag kan je niet hebben. Vandaag is bijna alles digitaal, ook omwille van corona.’

Digitale Revolutie?

Toch heeft ze bedenkingen bij die digitale revolutie: ‘Alles is meer en meer voorgekauwd. Vroeger schreven de kinderen in een schriftje de sommen over, en maakten ze dan. Nu is het maar gewoon het werkboek openslaan en de antwoorden invullen. Of zelfs via de computer. Ik blijf erbij dat dingen neerschrijven nog altijd beter werkt. Dat merk ik ook bij de tafels in het tweede leerjaar.

Vroeger was dat drillen tot ze erin zaten. Vandaag is die dril veel minder intensief. Je merkt dat het hoofdrekenen dan ook achteruit gaat.’
‘Thuis zitten de kinderen ook vaker achter een computer. Ik denk dat sommige ouders ook soms gewoon uit gemakzucht een tablet geven aan de kinderen, dan zijn ze een tijdje stil. Dat zal dan wel ten koste gaan van het buiten spelen.’

Toch relativeert Katelijne: ‘In mijn tijd zeiden ze ook al dat het allemaal achteruit ging. En nu klink ik zelf zo. Het zal uiteindelijk allemaal wel goedkomen.’ (lacht)
Wat wel positief was aan corona, was dat ze elke dag aan de poort stond om de kinderen binnen te laten: ‘Dat is echt wel een verbetering geweest. Je leert die kinderen terug op een andere manier kennen. De ouders kunnen je ook al eens iets vragen. Daar heb ik echt wel van genoten.’

In haar nieuwe leven ziet ze vooral haar fiets als toekomst. ‘Fietsen, fietsen, fietsen.’ Een stukje wereld zien mag daar zeker bij, maar de fiets zal dan toch mee in de koffers zitten. Maar over één ding is Katelijne zeker: ‘Ik ga het missen.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings