13.6 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Voor Jan Van Goethem komen ze van ver buiten het Waasland

HORLOGES mogen vandaag voor de meeste mensen niet veel kosten en hoeven ook niet per se lang mee te gaan. Ze zijn dan ook zodanig goedkoop geworden, en de modewereld speelt er goed op in. De tijd van ‘opa’s horloge’ is voorbij. En daarmee verdwijnt ook stilaan een klein leger aan uurwerkmakers die in opa’s dagen de tijd nauwlettend juist zetten. In Stekene gaat zo’n verhaal van horlogemakers drie generaties terug.

De eerste Van Goethem die in Stekene in de Statiestraat (later de Stadionstraat, nvdr) een horlogewinkel opende, deed dat in 1920. Aloïs Van Goethem had in de Eerste Wereldoorlog van een uurwerkmaker de stiel geleerd, en wuifde na de oorlog zijn eigen ambt, het herstellen van fietsen, uit. De volgende generatie, Theofiel Van Goethem, moest onder lichte dwang de stiel gaan leren in Lokeren en Gent, om dan in 1940 de winkel over te nemen van vader Aloïs, die vroeg stierf.

‘Theofiel was toen slechts twaalf jaar, en heeft de eerste jaren samen met zijn oudere zus, Maria, de winkel open gehouden, terwijl hij de stiel verder leerde’

Momenteel zijn we aanbeland bij de derde generatie uurwerkmaker, Theofiels zoon, Jan Van Goethem. Met diezelfde lichte druk werd hij in de richting van het horlogemaken geduwd: ‘Bij mijn geboorte was al beslist dat ik de opvolger zou worden’, lacht Jan. Hij volgde zijn opleiding tot uurwerkmaker. ‘Dat was wel grappig. In de vroege jaren tachtig waren de eerste digitale horloges in opmars. Daarover leerden we op school, en dan mocht ik het thuis uitleggen aan mijn vader, die nog nooit op zo’n horloges had gewerkt’, vertelt Jan.

Ik verkoop ook nog horloges aan jongere mensen, vaak zijn dat er die net iets meer zoeken dan een gewoon modeobject

JAN VAN GOETHEM

De technologische vooruitgang zou niet stilzitten. Toen Jan in 1992 de horlogewinkel overnam, stond die nog vol met slingeruurwerken. Vandaag is daar nog weinig van te bespeuren: ‘Je moet rekenen dat wij hier vroeger dertien staande klokken hadden staan. Op jaarbasis verkochten we daar een elf à twaalf van. Vandaag is die markt helemaal uitgestorven. Hetzelfde met andere slingeruurwerken.’ In de winkel hangen vandaag voornamelijk keukenuurwerken: ‘Op batterijen.’

Wegwerpmaatschappij

Ook in de polshorloges merkt Jan een duidelijke trend: ‘Vroeger waren het allemaal mechanische horloges. Sinds Quartz-horloges bestaan (horloges op batterijen, nvdr) is alles veel goedkoper geworden. De jeugd tegenwoordig ziet horloges dan ook niet meer als een investering, maar als een mode-object. Ze hebben er nog wel geld voor over, als het van een populair merk is. Het binnenwerk van dat horloge trekt meestal op niet veel.’

Toch belet dat niet dat er nog dagelijks horloges verkocht worden bij Jan: ‘Ik denk dat we hier dagelijks nog één of twee polshorloges verkopen. En niet enkel aan oudere mensen. Ook een jonger publiek komt in de winkel. Vaak mensen die net iets meer zoeken, nadat ze op die goedkope modestukken uitgekeken zijn. Dan doe ik ook mijn best om het juiste horloge aan de juiste klant te verkopen.’

Van heinde en verre

Wie denkt dat een lokale horlogemaker enkel lokale klanten ziet, vergist zich: ‘Ik heb vaak klanten die van Antwerpen, of zelfs Gent komen. Er zijn nog maar weinig geschoolde horlogemakers. Hier in het Waasland denk ik dat er nog zo’n vier of vijf zijn. Mond-op-mondreclame doet veel.’
Een vierde generatie horlogemaker zal er evenwel niet inzitten, vreest Jan. ‘Geen van mijn kinderen ziet het zitten om de zaak later over te nemen, dus ik zal de laatste zijn. Ik heb mijn kinderen geen druk opgelegd.’ (lacht). Of hoe het métier stilaan uitdooft.


DE GAZET WORDT GESPONSORD DOOR

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings