15.1 C
Stekene
zaterdag 18 mei 2024

Pastorie wordt de thuis van IKIGAI, een nieuw restaurant van broers Timothy en Bodi

SINDS de laatste pastoor enkele jaren geleden de pastorie verliet, staat het gebouw leeg. Daarom schreef de gemeente Stekene een wedstrijd uit voor een nieuwe invulling. Daar kwamen een paar kandidaten op af, maar het bestuur koos uiteindelijk voor Bodi en Timothy De Munck. Zij willen een Japans-Franse fushionkeuken naar Stekene brengen.

In het centrum kan je er al even niet meer om heen. Het gebouw van de pastorie staat volledig in de steigers. Een grote investering maakt het gebouw waar decennia lang de pastoor van Stekene woonde tot restaurant met daarboven een bed & breakfast. ‘Dat was een vereiste van het gemeentebestuur’, vertellen de broers: ‘Alle kamers van het gebouw moesten in gebruik genomen worden. Er mocht niets blijven leegstaan bij een nieuwe invulling.’

En die nieuwe invulling wordt dus een restaurant, maar voor de broers is dit niet het eerste culinaire avontuur: ‘We hebben momenteel Den Burtman, net over de grens in Kloosterzande. Daar hebben we ons kunnen identificeren, nu gaan we er helemaal voor.’ Met identificeren bedoelt Bodi De Munck, die zich volledig liet onderdompelen in de kunst van de Japanse keuken, dat Den Burtman nog ‘braver’ was. ‘Daar hebben we getest waar we mee konden wegkomen. Stilaan opbouwen richting die Japans-Franse fusionkeuken. Het was een speeltuin voor ons. Nu in IKIGAI gaan we direct volledig all-in.’

Culinair provoceren

‘Het gaat niet enkel meer om het eten’, vertelt Bodi. ‘Mensen zijn in de afgelopen lockdowns ook zelf aan de slag gegaan in de keuken. Het volstaat niet meer om enkel goed eten te serveren. Het moet een volledige culinaire beleving zijn. Daarom gaan we ook onze klanten leren kennen, en ervoor zorgen dat hun champagne koud staat wanneer ze reserveren, als we weten dat ze dat vorige keer ook bestelden.’

rant, is een complex Japans begrip dat de broers zo goed mogelijk proberen uitleggen aan Gazet Van Stekene: ‘ Het is iets waar je gelukkig van wordt. Een soort levensstijl. Volgens de mythe wordt je er honderd jaar van.’ Google leert Gazet Van Stekene voorts nog dat ‘iki’ Japans is voor ‘leven’, en ‘gai’ ‘waarde’ betekent.

Van heinde en verre

De gastenkamers boven het restaurant moeten ervoor zorgen dat bezoekers ook kunnen overnachten in het historische gebouw. ‘Zo hopen we ook mensen van buiten Stekene aan te trekken. Misschien zelfs wel internationaal. We merken nu al in Den Burtman dat onze klanten klaar zijn om mee te vertrekken wanneer we hier eind januari openen.’ Voor de kookkunsten van Bodi komen mensen van heinde en verre, vertellen ze trots: ‘Het gekste dat we meemaakten waren twee dames uit Amsterdam die kwamen overnachten in Kloosterzande, enkel en alleen om bij ons te komen eten. Daarna zijn ze weer vertrokken.’

Het gekste dat we meemaakten waren twee dames uit Amsterdam die kwamen overnachten in Kloosterzande, enkel en alleen om bij ons te eten

TIMOTHY DE MUNCK

Het gemeentebestuur verleende de erfpacht voor 27 jaar aan IKIGAI, en stelde daarbij ook de eisen dat de zaak in het weekend moest open zijn, geen sluitingen, en vooral dat er geen frietkot in de pastorij mocht komen. Het moest een topzaak worden. Ergens jammer, wij hadden graag eens bij Frite Catholique langsgegaan voor een Bijbelse Berenpoot. Goed, IKIGAI zal net iets minder frietvet gebruiken. Of zelfs geen, is Bodi kordaat: ‘We gaan direct voor het Japans-Franse concept. Verwacht dus geen frieten, stoofvlees of vol-au-vent op onze menukaart. Vlaamse kost zal er niet aan te pas komen. Misschien hooguit een paling in ’t groen, maar dat zal dan ook op onze manier zijn.’

Duurzaam

De keuken van IKIGAI moet zo weinig mogelijk afval produceren: ‘We gaan met alles experimenteren, en wat we kunnen hergebruiken, gaan we ook hergebruiken. Ook alle renovatiewerken die we nu uitvoeren, renderen op de lange termijn. We gaan steeds voor de duurzamere optie kiezen, ook al is die net iets duurder. Als het ons op lange termijn duurzamer maakt, kiezen we liever daarvoor.’

Naast het restaurant en de gastenkamers wordt er in het koetshuis ook nog verbouwd. Daar komt een cocktailbar, die zal aanvankelijk samenhangen met het restaurant, maar ‘als we merken dat er veel vraag naar is, kunnen we die ook loskoppelen van het restaurant.’
Vanaf 20 december start het restaurant met take-away. Vanaf Eind januari opent de zaak. Voor Gazet Van Stekene mag die champagne best al eens klaargezet worden. En kan daar wat mayonaise bij?


DE GAZET WORDT GESPONSORD DOOR

DE LOOZE-MAES BV
HEIKANT 39
9190 STEKENE

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings