SINDS de laatste pastoor enkele jaren geleden de pastorie verliet, staat het gebouw leeg. Daarom schreef de gemeente Stekene een wedstrijd uit voor een nieuwe invulling. Daar kwamen een paar kandidaten op af, maar het bestuur koos uiteindelijk voor Bodi en Timothy De Munck. Zij willen een Japans-Franse fushionkeuken naar Stekene brengen.
In het centrum kan je er al even niet meer om heen. Het gebouw van de pastorie staat volledig in de steigers. Een grote investering maakt het gebouw waar decennia lang de pastoor van Stekene woonde tot restaurant met daarboven een bed & breakfast. ‘Dat was een vereiste van het gemeentebestuur’, vertellen de broers: ‘Alle kamers van het gebouw moesten in gebruik genomen worden. Er mocht niets blijven leegstaan bij een nieuwe invulling.’
En die nieuwe invulling wordt dus een restaurant, maar voor de broers is dit niet het eerste culinaire avontuur: ‘We hebben momenteel Den Burtman, net over de grens in Kloosterzande. Daar hebben we ons kunnen identificeren, nu gaan we er helemaal voor.’ Met identificeren bedoelt Bodi De Munck, die zich volledig liet onderdompelen in de kunst van de Japanse keuken, dat Den Burtman nog ‘braver’ was. ‘Daar hebben we getest waar we mee konden wegkomen. Stilaan opbouwen richting die Japans-Franse fusionkeuken. Het was een speeltuin voor ons. Nu in IKIGAI gaan we direct volledig all-in.’
Culinair provoceren
‘Het gaat niet enkel meer om het eten’, vertelt Bodi. ‘Mensen zijn in de afgelopen lockdowns ook zelf aan de slag gegaan in de keuken. Het volstaat niet meer om enkel goed eten te serveren. Het moet een volledige culinaire beleving zijn. Daarom gaan we ook onze klanten leren kennen, en ervoor zorgen dat hun champagne koud staat wanneer ze reserveren, als we weten dat ze dat vorige keer ook bestelden.’
rant, is een complex Japans begrip dat de broers zo goed mogelijk proberen uitleggen aan Gazet Van Stekene: ‘ Het is iets waar je gelukkig van wordt. Een soort levensstijl. Volgens de mythe wordt je er honderd jaar van.’ Google leert Gazet Van Stekene voorts nog dat ‘iki’ Japans is voor ‘leven’, en ‘gai’ ‘waarde’ betekent.
Van heinde en verre
De gastenkamers boven het restaurant moeten ervoor zorgen dat bezoekers ook kunnen overnachten in het historische gebouw. ‘Zo hopen we ook mensen van buiten Stekene aan te trekken. Misschien zelfs wel internationaal. We merken nu al in Den Burtman dat onze klanten klaar zijn om mee te vertrekken wanneer we hier eind januari openen.’ Voor de kookkunsten van Bodi komen mensen van heinde en verre, vertellen ze trots: ‘Het gekste dat we meemaakten waren twee dames uit Amsterdam die kwamen overnachten in Kloosterzande, enkel en alleen om bij ons te komen eten. Daarna zijn ze weer vertrokken.’
Het gemeentebestuur verleende de erfpacht voor 27 jaar aan IKIGAI, en stelde daarbij ook de eisen dat de zaak in het weekend moest open zijn, geen sluitingen, en vooral dat er geen frietkot in de pastorij mocht komen. Het moest een topzaak worden. Ergens jammer, wij hadden graag eens bij Frite Catholique langsgegaan voor een Bijbelse Berenpoot. Goed, IKIGAI zal net iets minder frietvet gebruiken. Of zelfs geen, is Bodi kordaat: ‘We gaan direct voor het Japans-Franse concept. Verwacht dus geen frieten, stoofvlees of vol-au-vent op onze menukaart. Vlaamse kost zal er niet aan te pas komen. Misschien hooguit een paling in ’t groen, maar dat zal dan ook op onze manier zijn.’
Duurzaam
De keuken van IKIGAI moet zo weinig mogelijk afval produceren: ‘We gaan met alles experimenteren, en wat we kunnen hergebruiken, gaan we ook hergebruiken. Ook alle renovatiewerken die we nu uitvoeren, renderen op de lange termijn. We gaan steeds voor de duurzamere optie kiezen, ook al is die net iets duurder. Als het ons op lange termijn duurzamer maakt, kiezen we liever daarvoor.’
Naast het restaurant en de gastenkamers wordt er in het koetshuis ook nog verbouwd. Daar komt een cocktailbar, die zal aanvankelijk samenhangen met het restaurant, maar ‘als we merken dat er veel vraag naar is, kunnen we die ook loskoppelen van het restaurant.’
Vanaf 20 december start het restaurant met take-away. Vanaf Eind januari opent de zaak. Voor Gazet Van Stekene mag die champagne best al eens klaargezet worden. En kan daar wat mayonaise bij?
DE GAZET WORDT GESPONSORD DOOR