12.2 C
Stekene
woensdag 10 april 2024

Stekense Melissa geeft na meer dan vier jaar schrijven haar debuutroman uit

DAT Stekene heel wat schrijftalent kent, is al bewezen door de Dirk Brackes van deze wereld. Maar ook jong en ongekend talent maakt zijn opwachting. Melissa D’hauwer is zo de laatste in een lange rij auteurs die een eerste boek voorstellen. Gazet Van Stekene wou weten hoe ze dat voor elkaar kreeg.

‘Het begon allemaal een paar jaar geleden. Je pent eens wat krabbels op een notitieblok. Daarna staat er eens wat neergeschreven op de iPad, de laptop volgt. Op een bepaald moment moet je er dan eens mee aan de slag’, begint Melissa. In de vier en een half jaar die volgden schreef ze meer dan 500 bladzijden vol. ‘De ingevingen komen op de meest vreemde momenten. ’s Nachts als je ligt te slapen bijvoorbeeld. Dan moet ik er meteen mee aan de slag, anders raak ik het kwijt.’

Die ingevingen voor haar verhaal waren trouwens meer dan eens gespiegeld aan zichzelf, al besefte ze dat tijdens het schrijven niet: ‘Als ik het boek nu lees, kan ik bepaalde zaken echt linken aan mijn leven de afgelopen vier jaar. Onbewust heb ik er een stuk mijn eigen belevingen in neergeschreven.’

Onbewust heb ik er mijn eigen belevingen in neergeschreven

MELISSA D’HAUWER

Nu haar eerste boek in de boekenkast staat, zijn er heel wat mensen die richting Melissa gaan met vragen over hoe je daar in godsnaam aan begint, zo’n boek schrijven. Niet per se bij het begin, stelt Melissa: ‘Je moet gewoon beginnen schrijven. Al schrijf je het einde eerst. De rest vloeit er daarna wel uit. Ik heb zelf pas ongeveer halverwege het schrijven mijn beginhoofdstukken geschreven.’

Veel mensen denken geen tijd te hebben om te schrijven, maar dat weerlegt Melissa: ‘Als je jezelf geen deadlines oplegt, maakt tijdsgebrek ook niet zo heel erg veel uit. Je moet het vooral voor jezelf doen, niet voor iemand anders. Er is niemand die zegt dat je met je boek naar een uitgever moet stappen, of dat je er verder mee moet, maar je hebt het dan toch geschreven. Zelfs al begint je verhaal met Er was eens,’ lacht ze.

Sprong in het duister

Een uitgever zoeken, en vinden, is de grootste sprong in het duister, vertelt ze: ‘Ik heb vier uitgevers aangeschreven. Maar daarbij staat op voorhand vermeld dat ze mogelijks pas maanden later antwoorden, of zelfs helemaal niet. Ze waarschuwen ook dat ze nooit zullen zeggen wat er niet goed is aan je boek, als ze beslissen het niet uit te geven. Toen ik mijn eerste negatieve mail kreeg van een uitgeverij bleef ik zo met heel wat onzekerheid en vragen zitten.’

‘Toen er toch een uitgeverij met mij in zee wou gaan, heb ik nog even getwijfeld, en bij het toezeggen ook nog lang boven de verzend-knop gehangen. Zodra ik op verzenden klikte, was het afsluiten, laptop dicht, en even uitblazen.’

Ze zeggen nooit waarom ze je boek niet willen uitgeven

MELISSA D’HAUWER

Het boek vertelt het verhaal van Eleanor, die na een zware periode haar leven volledig wil omslaan, ze schrijft zich in bij het Britse leger. Wanneer ze rond diezelfde tijd hartendief James tegenkomt, en die toevallig toch wel bij dezelfde legerdienst blijkt te werken, ontstaan er heel wat vonken en spanningen die Melissa uitschrijft over de 246 pagina’s van haar eerste boek. Hoe het daarna verder gaat, schrijft ze neer in deel twee. Of herschrijft ze, beter gezegd: ‘Het volledige manuscript was eigenlijk klaar. Maar de uitgeverij heeft me wel voor de keuze gesteld: ofwel het verhaal opsplitsen, ofwel inkorten. Ik heb dan de eerste keuze genomen. Nu herschrijf ik het tweede deel nog.’

Een volgend verhaal ligt ook al klaar om uitgeschreven te worden, vertelt Melissa, maar eerst even dit afwerken. Haar boek is bij diverse webshops te krijgen. Wij kochten alvast een exemplaar.

Meer nieuws in deze categorie

1 REACTIE

  1. Dat een boek niet altijd van een groot auteur hoeft te zijn om vlot te lezen en toch spannend te zijn heeft Melissa met de uitgave van haar eerste boek bewezen, ik kijk al uit naar het 2e deel.
    Melissa, ga zo verder op uw ingeslagen pad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings