17.1 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

De fiets primeert, maar liefst niet te snel

De gemeenteraad van 28 september 2021 is achter de rug, en dan kan u slechts één zekerheid meer nemen, dat is uw Raadsbrief.

De etiquette van de gemeenteraad schrijft voor dat de start steeds ongemakkelijk moet verlopen. Groen geeft vuistjes, Gemeentebelangen drukt handen, CD&V houdt de kerk in het midden. Wel zijn alle partijen het erover eens dat het mondmasker aan blijft tot iedereen zit. Wanneer één Groen gemeenteraadslid te laat komt, en dan wel zonder masker, trekt hij de aandacht. Volgende keer beter, dokter.

Die ongemakkelijke minuten voorbij beleven we een ongewone start van de gemeenteraad: een nieuw gemeenteraadslid wordt ingezworen. Veerle Meuleman van Groen stapte op, en Luc De Cleir neemt haar plaats in. Toevallig is hij eveneens van de groene partij. ‘Proficiat’, gevolgd door een stevige handdruk namens de burgemeester en de voorzitter.

Inhoudelijk staat vanavond het fietsbeleidsplan van de gemeente Stekene centraal. Specifieker de F41, de spoorwegwegel voor niet-ingewijden. Hier blijft het vooralsnog volledig verboden voor speed pedelecs, stelt schepen Kris Van Duyse gerust. Maar het blijkt een verbod in-name-only te zijn. Dagelijks scheuren heel wat pedelecs illegaal over onze oude spoorweg. Anders dan de stoomtreinen van vroeger, komt de stoom nu uit de oren van sommige aanwezige gemeenteraadsleden.

Medeklinkend

Diezelfde F41 zal trouwens worden verbreed, en heraangelegd. Daar belooft het gemeentebestuur een ‘comfortabel materiaal’: asfalt, beton of klinkers. ‘Klinkers zijn helemaal niet comfortabel’, klinkt het vanuit de oppositie. ‘Medeklinkers dan?’, mompelt deze journalist onder zijn adem.

In ander fietsend nieuws komt er een fietsreparatiepaal aan Het Zomerhuis, en broedt de gemeente op plannen om ook in andere deelgemeenten dergelijke infrastructuur te plaatsen. Al dan niet uit een comfortabel materiaal vervaardigd.

Tot slot sluit het gemeentebestuur zich aan bij het energie- en klimaatpact van de Vlaamse regering. Tot grote verrassing komt Vlaams Belang kritisch uit de hoek: ‘Klimaathysterie’ klinkt het. Koen De Cock maakt het punt dat er al decennia gesproken wordt over klimaatopwarming, en dat Stekene eigenlijk al aan de zee had moeten liggen, als we het allemaal hadden geloofd. Jammer genoeg niet, een dijkwandeling tussen de appartementstorens zit er voorlopig niet in.

Hij is evenwel geen klimaatontkenner, benadrukt hij zelf: de Aarde warmt op, stelt hij, ‘sinds de Kleine IJstijd van 1700’. Gelukkig hadden ze toen nog geen hysterie, anders rekenden we vast en zeker Atlantis tot onze deelgemeentes.

Met die noot bent u weer helemaal bij, en wees gerust, wij gaan opnieuw de klimaatopwarming meten op de volgende gemeenteraad. Afspraak eind oktober. Hopelijk bent u tegen dan niet omver gefietst aan 45km/u.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in