11.8 C
Stekene
zondag 4 juni 2023

Gemeente verdedigt keuze voor muziekterras als alternatief op avondmarkt

DE afgelopen weken kwam er veel kritiek op het annuleren van de avondfeestmarkt in Stekene. Het gemeentebestuur had begin deze zomer al bekend gemaakt dat die feestmarkt niet zou doorgaan. Dat deed bij vele Stekenaars de vraag rijzen ‘waarom Crammerock dan wel kan?’ Schepen van Cultuur Gunter Van Campenhout (Gemeentebelangen) maakt zijn standpunt aan Gazet Van Stekene.

Een feestmarkt zat er dit jaar sowieso niet in, begint Van Campenhout: ‘Een normale avondfeestmarkt beginnen we te plannen in april. Eigenlijk is toen al de knoop doorgehakt. We hadden in april helemaal geen inzichten hoe we dat zouden moeten organiseren. Zou er ruimte moeten zitten tussen de kramen, of mogen die naast elkaar? Mogen we eten serveren? Of niet?’

‘In augustus lieten de maatregelen wel een braderij toe, met vijfduizend mensen, één richting loopverkeer, en geen eten of drinken aan de kramen. Dat is toch geen feestmarkt?’

En Crammerock wel..?

Toch werd er door heel veel Stekenaars de vraag gesteld waarom Crammerock dan wel kon doorgaan, daar liep heel wat meer volk samen dan op een avondfeestmarkt: ‘Crammerock vindt plaats op een afgesloten terrein, waar het Covid Safe Ticket kan worden ingezet. We kunnen toch moeilijk het hele centrum volledig afsluiten, en aan alle mogelijke ingangen vrijwilligers met scanners zetten? En wat dan met de mensen die op het parcours wonen? Dan moeten we eigenlijk al hun huizen barricaderen, want die mogen dan niet buiten zonder geldig vaccinatiecertificaat.’

We kunnen toch moeilijk de huizen barricaderen langs het parcours? Want die mensen mogen dan niet buiten zonder geldig certificaat

GUNTER VAN CAMPENHOUT

‘De knoop voor Crammerock is ook pas begin augustus doorgehakt. Op dat moment nog een avondfeestmarkt beginnen organiseren is niet meer mogelijk. Je weet bijvoorbeeld niet welke verenigingen er al terug opgestart zijn, of welke normale standhouders wel of niet willen meedoen. Dat is allemaal veel te kort dag.’

Crammerock ging het eerste weekend van september door

In Sint-Gillis-Waas kon wel een braderij plaatvinden, geeft ook Van Campenhout toe: ‘Een braderij zoals in Sint-Gillis-Waas kan je moeilijk vergelijken met het kaliber avondfeestmarkt dat we in Stekene organiseren.’

Muziekterras als alternatief

Het muziekterras werd door de gemeente dan gekozen als alternatief voor de avondfeestmarkt. Een klein tweedaags festival met twee podia aan de Sportstek, met een eet- en drinkgelegenheid.

Het gemeentebestuur klopt zich op de borst enkele grote namen gestrikt te hebben voor het tweedaags terras: ‘Onder andere Jaap Reesema & Pommelien Thijs (- Nee niet de Pommelien van Temptation Island, maar die van ‘Nu Wij Niet Meer Praten‘, nvdr), maar ook ABBA4U en Paul Michiels.’

De affiche van het muziekterras

De gemeente heeft heel wat afgekeken van Crammerock: ‘We hebben het festival afgewacht, en gekeken of alles goed verlopen is met dat Covid Safe Ticket. Pas daarna hebben we definitief groen licht gegeven.’ Net zoals op Crammerock zal het gemeentebestuur hier dus ook werken met het Covid Safe Ticket, en een armbandje dat aangeeft of je het afgesloten terrein op kan.

Ticket & Covid Safe Ticket

Volgens het gemeentebestuur bestaat er ook nog verwarring rond het ticket van het terras: ‘Je moet inderdaad een Covid Safe Ticket voorleggen, maar bent ook verplicht van een gewoon toegangsticket te kopen. Enkel een vaccinatiecertificaat is dus niet genoeg om binnen te mogen.’ Tickets zijn te verkrijgen via de website van de gemeente.

Die entree is volgens Van Campenhout nodig: ‘Anders dan de avondfeestmarkt kan het feestcomité bij dit evenement geen inkomsten halen bij de standhouders. Er is geen braderij. Toch investeert het comité in bijvoorbeeld de artiesten. Daarom moeten we ergens anders inkomsten halen. Anders moeten we aan mensen vragen om voor niets te werken, dat kan toch niet?’

Het muziekterras gaat door op vrijdag 17 en zaterdag 18 september, telkens vanaf 17u30. De planning is te vinden op de website van de gemeente.

Meer nieuws in deze categorie

2 REACTIES

  1. Heel jammer dat de middenstand van Stekene hier niet kan van mee profiteren!!
    Bij een avondmarkt is dit wel het geval!
    Onbegrijpelijk!
    Na deze zware crisis voor zowel horeca als middenstand!

  2. Voor de stekense middenstand is het een grote ontgoocheling maar ik begrijp het gemeentebestuur volledig. Gunther van campenhout legt dit zeer verstaanbaar uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in