11.8 C
Stekene
zondag 4 juni 2023

Over de herbestemming van kerken, waterdoorlatende stenen, en zware debatten

De eerste gemeenteraad die terug door mocht gaan in het gemeentehuis sinds februari 2020 is daarnet afgelopen. Althans, toch het publieke gedeelte. Dat publieke gedeelte werd publiekelijk gevolgd door een publiek van vijf mensen, in het publiek. En één afgezant van uw Gazet.

Daar de beslissingen impact hebben op meer dan vijf mensen in het voorgenoemde publiek, brengen wij u met deze Raadsbrief een korte samenvatting van de afgelopen gemeenteraad. Daarin wordt ruimte voorzien voor de nodige kwinkslagerij. Want wat onze gemeenteraad doet, doet ze goed, maar tussen de kennisnames en goedkeuringen met vragen door, hoort men te grinniken.

Een belangrijk punt dat aangehaald werd door oppositielid Carl Ivens (Groen) was de herbestemming van de kerken. Het gemeentebestuur herhaalde haar uitgestippeld kerkenplan, maar volgens Groen gebeurt er nog te weinig met onze (leegstaande) kerken. Het voorstel om van de kerken testcentra te maken, werd niet gedaan. Dat zijn antieke aangelegenheden waarmee kerken geen volk meer lokken.

Om in Katholieke sferen te blijven, verleende de gemeenteraad vanavond een erfpacht voor 27 jaar op het oude pastorijgebouw. Hierin zal een horecagelegenheid plaats vinden. Wij hopen alvast het lichaam van Christus niet te vinden op de menukaart.

p-bonnen

Serieuzere (en minder religieuze) materie dan, de beleidsplannen rond de schoolomgevingen. Met het nieuwe schooljaar in aantocht opnieuw het bekijken waard. Het bestuur plant verschillende acties, waaronder de p-bon. Zo’n bon kunnen kinderen winnen wanneer ze op een veilige manier naar school komen. Niet te verwarren met het p(arkeer)-ticket, dat 15 minuten gratis parking aan de schoolpoort biedt.

In ander schools nieuws staat de gemeente leerlingen van het vijfde leerjaar uitzonderlijk toe om te gaan zwemmen. Aangezien zij in het derde en vierde leerjaar door de pandemie hiervan niet konden genieten. Afzonderlijk keurt het bestuur ook een verlenging van de uitvoeringstermijn toe aan de firma die het busvervoer regelt. Ook zij konden niet gaan zwemmen tijdens de pandemie.

Muziekfestival Crammerock lokt steevast goede muziek, en dronken jongeren naar Stekene. Daarom verbiedt de gemeenteraad, zoals elk jaar, de verkoop van sterke dranken in Stekense nachtwinkels tijdens het weekend van het festival. Zelfs met het Covid-Safe Ticket.

Slanke bomen

Een verkavelingsvergunning lokt discussie uit over hoe precies de Prunus Serrulata Amanogawa wordt uitgesproken, of zoals verder omschreven in datzelfde verslag: slanke bomen. Ook het perikel over waterdoorlatende stenen komt naar boven. Het blijken waterpasserende stenen te zijn.

Tot slot volgt een zwaar debat over de toekomst van de gemeente, na een audit over Omgevingsvergunningen in de gemeente Stekene. Een debat, beste lezer, dat zelfs deze journalist na 45 minuten te boven gaat. De zitting sluit voor het publiek, en de journalist gaat naar huis, waar hij dit wijsje schrijft.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in