0.2 C
Stekene
zaterdag 2 december 2023

VZW Peacock: groot in kleinschalige acties voor kankerpatiënten

‘ONS doel is een glimlach te toveren, een warm moment te creëren, de strijd iets draaglijker te maken’, staat er op de website van VZW Peacock. Toen Alain De Pauw vier jaar geleden aan de verschrikkelijke ziekte overleed werd VZW Peacock (Engels voor pauw) opgericht want de omkadering en de faciliteiten konden wel een upgrade gebruiken.

Alain’s echtgenote Katrijn Braem wilde haar man dag en nacht steunen in het ziekenhuis maar moest daarvoor op een matras op de grond slapen. Dat vond ze mensonwaardige toestanden en samen met haar zus Marie, Jari en Niels De Pauw – de zonen van Alain – besloten ze reeds op de dag van de uitvaart de VZW op te richten. Als startkapitaal lieten vier wandelaars zich sponsoren voor de Dodentocht en werd er een fuif georganiseerd. Ze waren vertrokken en met de eerste centen volgde meteen de eerste aankoop: een koppelbed om naast het ziekenhuisbed te plaatsen om zo de warmte van een tweepersoonsbed te creëren.

Koppelbedden en koekjes

‘Ondertussen hebben we twee koppelbedden aangekocht’, vertelt Marie Braem. ‘Eentje voor in het ziekenhuis en eentje voor de thuiszorg. De familie van de patiënt kan die bij ons gratis gebruiken. Maar we gaan ondertussen een pak verder. Met ons budget kochten we een koffiemachine, leveren we koekjes, thee, koffie, toilettasjes, tijdschriften en nog veel meer. Allemaal heel banale zaken die het leven van de patiënt en de naaste familie een pak draaglijker maken.’

Ontbijten

‘Maandelijks organiseren we twee ontbijten. Het eerste is een buffet voor de patiënten op de dienst oncologie van het Vitaz ziekenhuis te Sint-Niklaas. Het tweede vindt plaats op de kamers van de palliatieve zorgen te Beveren. Daar zijn ook de familie en vrienden welkom voor een mooi intiem moment. Daarnaast enkele speciale momenten zoals Kerst, Valentijn of Sinterklaas. We stellen vast dat dit toch een echte meerwaarde is voor de familie die echt geapprecieerd wordt. Het beste bewijs zien we steeds meer op rouwkaartjes met de vraag om geen bloemen of dergelijke te schenken maar wel een donatie aan de VZW Peacock.’

Kleinschalig en dichtbij

‘We kiezen bewust voor een kleinschalige organisatie met lokale initiatieven. Vaak kennen we mensen die op de oncologieafdeling van de Wase ziekenhuizen liggen of zij kennen ons. Even een glimlach, de pijn verzachten met een fleecedekentje. Wij zijn geen grote organisatie, wij werken allemaal honderd procent onbezoldigd. Begrijp me niet verkeerd: geld voor structureel kankeronderzoek is zeer belangrijk maar wij focussen op de patiënt die vandaag alle mogelijke materiële en morele steun kan gebruiken.’

Giften en evenementen

Stuk voor stuk prachtige initiatieven maar koken kost geld. ‘Enerzijds zijn er de giften en de sponsoring van particulieren en bedrijven maar we organiseren ook zelf twee grote evenementen. Eind augustus was er Hike & Bike aan de brouwerij van 4KNT in de Stekense Polken waar je kon wandelen, fietsen of mountainbiken. Daarnaast is er op 24 november de 80’s-90’s fuif in OC Troelant te Sinaai. Ook hier dank aan de trouwe ploeg van ouders vrienden en sympathisanten die op deze activiteiten vrijwillig een handje toesteken’, zegt Marie.

www.vzwpeacock.com  of op de Facebookpagina: https://www.facebook.com/groups/vzwpeacock

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings