16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Erik Meersschaert dubbel slachtoffer in asbestdossier

Erik Meersschaert, geboren in Kemzeke, was in augustus 1974 jobstudent bij SVK (Scheerders Van Kerchove’s Verenigde Fabrieken) in Sint-Niklaas. Achtenveertig jaar later wordt bij Erik de diagnose longvlieskanker vastgesteld ten gevolge van aantasting door asbest. Bovenop zijn lichamelijk leed is er de confrontatie met het politieke luik van het asbestdossier. ‘In het Waasland kent iedereen wel iemand die aan asbestkanker stierf.’

‘Ik stond de ene dag aan de machine die gaatjes in asbestleien ponste en ’s anderendaags aan een machine die een hoekje van de asbestleien afsneed. De machines in de werkplaats waren klein, oud en roestig en stonden ver uit mekaar. Op die manier konden de heftruckchauffeurs vlot en soms met vervaarlijke snelheid de paletten met asbestleien aan- en afvoeren. Daarbij vloog stof hoog op, hoewel dat niet zo erg opviel en er zich niemand aan stoorde, de ganse fabriekssite van SVK was één groot stofnest. Het zat in de neuzen, de oren, het haar en de blauwe overalls van de arbeiders. En ook in hun longen.’

‘Af en toe mocht ik het stoffige mechanische atelier verlaten om een dag te gaan helpen achteraan de grote lakstraat waar op een grote metalen transportband twintig rijen tegels naast mekaar werden vernist. In dat atelier hing geen stofwolk, maar de damp van vernis. Die vernis was op basis van oplosmiddelen en dat was irritant. We kregen gelukkig niet alleen gratis melk maar ook soep à volonté. Daarmee verdween de vervelende smaak in de mond en de luchtwegen.’

Vroegtijdige opsporing onmogelijk

‘Bij een controle van mijn stembanden in het ziekenhuis van Oudenaarde, waar ik samen met mijn gezin woon, vroeg de longarts ‘Of ik ooit met asbest in contact gekomen was?’ Ik was naar het ziekenhuis gegaan om mijn stembanden te laten controleren. Lang verhaal kort: er werd longvlieskanker of asbestkanker vastgesteld. Uiterst zeldzaam, de kans dat je het krijgt is miniem, de kans op genezing nog veel miniemer, zeg gerust onbestaande. De ziekte breekt meestal uit dertig, veertig of vijftig jaar na besmetting. Vroegtijdige opsporing is onmogelijk, de meeste slachtoffers sterven binnen de twee jaar na diagnose.’

Ook Stekene zwaar getroffen

‘Mocht Vlaanderen onafhankelijk zijn, dan waren we wereldleider op het vlak van asbestkanker. Samen met Tisselt en Kapelle-op-den-Bos behoort Sint-Niklaas tot de ‘toplocaties’ van asbestkanker, 20 tot 30 inwoners op 10.000 sterven eraan. Ook Stekene behoort tot de gemeenten waar inwoners een verhoogde kans op oversterfte hebben ten gevolge van de aanraking met asbest. De oversterfte ligt er minstens 10 keer hoger ligt dan in de rest van Vlaanderen.’

Asbestprobleem geminimaliseerd

‘Pas in 1998 is de productie en verhandeling van asbestproducten in België verboden, ons land was telkens nagenoeg de laatste om de gevaren van asbest officieel te erkennen. Nochtans zou het logischer geweest zijn dat België (of Vlaanderen) een voortrekkersrol speelde in de verbanning van asbest en de erkenning van het grote leed van de slachtoffers. Het asbestprobleem werd helaas afgeleid, genegeerd, geminimaliseerd of gewoonweg verzwegen.’

‘De oprichting van het Asbestfonds in 2006 is daarvan een illustratie. In een clausule staat dat een (onschuldig) slachtoffer geen juridische procedure tegen de mogelijke veroorzaker van zijn ziekte kan opstarten. In het originele wetsontwerp stond exact het tegenovergestelde. Zeer vreemd, want een asbestslachtoffer is totaal onschuldig aan zijn ziekte, heeft recht op een degelijke schadeloosstelling en heeft absoluut recht op toegang tot een rechter. Dat laatste staat trouwens in de grondwet.’

Zwijgcultuur

‘Slachtoffers van asbestkanker lopen doorgaans niet met hun miserie te koop. Ze belanden in een roetsjbaan van emoties, medische behandelingen, bijverschijnselen, al dan niet goede raad, enz. Zij hebben het recht om over asbestkanker te zwijgen. Wie absoluut geen recht heeft om hierover te zwijgen, zijn de diverse overheden. Zowel de stad Sint-Niklaas, provincie Oost-Vlaanderen en de Vlaamse regering maken zich hieraan schuldig.’

Concentreren op aangename dingen

‘De confrontatie met het politieke aspect van de asbestproblematiek is één kant van mijn verhaal. Daarnaast proberen Leen, mijn echtgenote, en ik ons te concentreren op aangename en mooie dingen, dat lukt tot vandaag wonderwel goed. Ondanks slopende chemo-behandelingen ben ik nooit ziek of ellendig geweest, wel slap, minder scherp en minder geconcentreerd. Er was een kans op een operatieve verwijdering van het aangetaste longvlies, maar in allerlaatste instantie kon die niet doorgaan. Bij de laatste scans bleek het aangetaste longvlies aan de aorta vergroeid te zijn. Op de medische verslagen werd mijn status veranderd van curatief naar palliatief.’

Quote:

‘De ziekte breekt meestal uit dertig, veertig of vijftig jaar na besmetting. Vroegtijdige opsporing is onmogelijk, de meeste slachtoffers sterven binnen de twee jaar na diagnose.’

Erik Meersschaert

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings